-
st3v3nsz heeft het onderwerp Hulp nodig, eindproduct met chemische geur/smaak aangemaakt in het forum Stooktips 4 jaren, 5 maanden geleden
Goedenavond,
Graag zou jullie hulp willen omdat het eindresultaat nu twee keer mislukt is.
Om te beginnen bij het begin, na een klein jaartje pure alcohol te kopen vond ik het tijd om zelf alochol te stoken.
Na wat internet onderzoek, en uiteraard dit forum heb ik de T500 met koperen Reflux condensor aangeschaft.Ik zal het gehele proces zo compleet mogelijk beschrijven zodat jullie me kunnen helpen om te zorgen dat het eindresultaat niet nogmaals mislukt;
Start stookproces;
– De stookwijn, maken we van 10 liter koud water, 5 liter met 8 kg suiker. Bij een temperatuur van 28 graden doe ik de STILL SPIRITS – CLASSIC 8 – TURBO YEAST – 175 G erin en daarna de TURBO CARBON CLEAN ALCOHOL. Dit gaat in een vergistingsvat incl. waterslot.
– Na dag 11, omdat bij dag 7 t/m 11 de interval van de bubbels erg kort was, hevel ik het over zonder de onderlaag ( dikke zwarte drap inmiddels) in een schoon vergistingsvat.
– Na het overhevelen doe ik de Turbo Clear A erin en na een uur doe ik deel B erin.
– na 24 uur hevel ik het over zonder de onderlaag, wederom zwarte drap, in de ketel.De T500 is met keramische steentje gevulte en wordt via de waterflow meter voorzien van gelijke stroom aan water voor de koeling. Na ongeveer 1 uur gaat de temperatuur klimmen en stel ik te water uitvoer op 54 graden, deze tempertuur schommelt binnen één graad. De voorloop meet ik ( 93%) en gooi ik weg ondanks dat ik overal lees dat het niet nodig is. Na de voorloop vang ik het in een glazen weckpot op en meet het tussen door. De geur en smaak zijn naar mijn inzien goed want het is wat zoetig en uiteraard behoorlijk sterk..
Nadat het er bijna niets meer uitkomt doe ik de alcohol in de weckpot en sluit het luchtdicht af en zet ik het donker weg. Na twee dagen doe ik de afgewassen ( + 1uur in waterbad, daarna 1 voor 1 gewassen met borstel en droog gemaakt) citroen schillen erin en laat deze vervolgens 3 weken erin zitten.
Na 3 weken open ik de weckpot en dan ruik een licht chemisch, beetje schoonmaak middel achtig, geurtje. Deze geur wordt erger naar mate het langer openstaan. Als ik dan de alcohol aanmeng met suikerwater om de gewenste sterkte en smaak te krijgen wordt de chemische geur niet minder op, en zou zelfs zeggen erger. De geur die ik ervaar proef ik ook terug en zit vooral voorin qua smaak ervaring, de limoncello smaakt verder goed maar die eerste ervaring de nare geur/smaak verpest het geheel.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen om dit te voorkomen of te verhelpen.