Meldingen
Alles wissen

Basis mede


Berichten: 1
Topic starter
(@scooby)
New Member
Deelgenomen: 2 dagen geleden

Net zoals velen de smaak van mede te pakken gekregen en reeds een eerste poging gedaan.
Ik had hiervoor vrij basis gewerkt.

Ik had 3KG Honing op 10 Liter (flessen)water. 
Water lauwwarm gemaakt en honing erin opgelost. Dan een prestige gistpakket van stookwinkel gebruikt (gist + starter. Deze in een vergistingsvat gedaan, waterslot erop en 1 maand laten staan. 

Na 1 maand giststop erin gedaan en opnieuw 3 dagen laten rusten.
Nadien klaringsmiddel erin gedaan die bij het pakket zat en opnieuw een week laten staan.

Bij de eerste smaakproef merkte ik echter dat mijn mede eerder naar gewone witte wijn smaakte, en helemaal niet zoet was. Ik heb toen bijgezoet met nog een extra kilo honing (naar smaak).

Enkele vrienden laten proeven en die vonden het toch al ok voor een 1e poging en de korte rijptijd.
Ik kreeg als opmerking dat de mede iets 'lopender' was dan mede dat je koopt in de winkel, die eerder wat meer 'plakkerig' is.

Hoe kan ik dat verkrijgen ?

Ik weet dat dit zeker niet de perfecte manier is, en ga nu met een 2e poging aan de slag.
20l water + 8 kg honing en opnieuw het prestige pakket voor mede.

Na 1 maand zou ik een 1e keer overhevelen en giststop bijvoegen. (of hevel ik beter reeds een 1e keer over na een weekje intensief gisten ?)

na enkele maanden (3-6) opnieuw overhevelen zodat het sediment wordt gescheiden (of eventueel een koffiefilter laten lopen ?)

Nadien zou ik bottelen en verder laten rijpen...

Ik lees vaak dat je citroenzuur moet bij doen om een zoete mede te krijgen, maar in hoe verre klopt dit ?
Zal dit niet eerder voor nog zuurdere mede zorgen ?
Verder las ik ook over het gebruik van sulfiet na het overhevelen (alsook bij de ontsmetting van het materiaal vooraleer te beginnen).

Aangezien ik de mede slechts 2 maal zou overhevelen (1 maal na de maand vergisting + nagisting, en dan nog 1 maal na een aantal maanden klaren, heb ik dan wel sulfiet nodig ? 
Ik had niet de indruk dat mijn 1e poging mislukt was door oxidatie.. 

Graag jullie iets meer professionele mening :p 

Beantwoorden
2 reacties
Alchemist
Berichten: 3190
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb slechts driemaal mede gemaakt dus ben niet de meest ervaren bron. Het witte wijn verhaal komt me bekend voor, de mede hier heeft een jaar moeten staan voordat de honing er terug in kwam, laat de eerste versie eens wat langer staan en proef deze later.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10163

@alchemist simpel ouderwetse mee / mede 

2, 1/2 kilo koud geslingerde bloemen honing . 

5 liter water 

1 citroen 

50 gram lavendel 

2 kruidnagels.

50 gram verse !! bakkersgist.

5 gram Gistvoedingzout. (DAP)

Kook het water  .

Mik de honing  erin en kook het even door.

Dan de lavendel en kruidnagels erin mikken.

Haal het van het vuur 

Rasp het geel van de citroen schil en pers de citroen uit.

 Voor het geheel afgekoeld is de citroen sap erin .

Na afkoelen de geraspte citroenschil  erin.

De  bakkersgist en het gistvoedingzout.

Zet het in grote glazen mandfles  onder een ontluchter of waterslotje. 

Het gisten duurt lang daarom is glas beter.

Als uitgegist is door kaasdoek filteren en terug in mandfles doen. 

Zet de mee maand of 18 te rijpen . 

Zo simpel is ouderwetse mee / mede  te maken .

Kan niet fout gaan ! 

Ook kun je als je wil variatie maken door een andere kruid of fruit toe te voegen  voorbeelden zijn : Curaçao schillen , kaneel  , pepertje , laurier, ananas ,munt , pruim , kervel , tijm ,kers , mandarijn , braam .

 

 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?