Meldingen
Alles wissen

Beginnersvraag. Is de gemaakte cider goed of niet?


Berichten: 11
Topic starter
(@ciderfan)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik heb voor het eerst cider gemaakt met Jack Mangroves cider gist MO2. Ik heb daarvoor eigen appels gebruikt, verschillende rassen door elkaar, hier sap van gemaakt, dit gepasteuriseerd, klein beetje suiker toegevoegd, in gesteriliseerde weckflessen gedaan, drie weken laten gisten en daarna overgeheveld naar andere gesteriliseerde weckflessen en beugelflesjes. Het heeft nu ruim drie maanden gestaan. Het klaart niet. De smaak is niet geweldig. Het is erg sterk.Het ruikt niet naar azijn, wel naar alcohol. Weet iemand misschien wat er misschien fout is gegaan, of ik de cider kan gebruiken (misschien zoeten of verdunnen of uitwendig gebruiken of als schoonmaakmiddel voor de vloer) of dat de hele partij weggegooid moet worden. Of heeft iemand wellicht een andere tip om te checken hoe het ermee staat? Alvast heel hartelijk dank.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
20 reacties
11 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1844

@ciderfan. Ik denk dat er niets is mis gegaan je heb gewoon zure cider gemaakt of te wel al je suiker vergist. Wat was je begin en eind SG? Lees anders de andere topic's over cider eens er is hier veel over cider geschreven bijv. "Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak".

Beantwoorden
(@ciderfan)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@rumo Dank je wel voor jouw informatie. Volgend jaar ga ik het zeker anders doen. Ik ben blij dat ik er in elk geval niet ziek van word. Ik heb het SG niet gemeten. De cider bruist ook niet dus alle suiker is inderdaad vergist. Of het wel of niet klaart is op zich dus geen probleem begrijp ik?

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@ciderfan 

heb je bottelsuiker erbij gedaan?ik mis dat in je verhaal

Beantwoorden
(@ciderfan)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@haak Ik heb er geen bottelsuiker bij gedaan. Volgend jaar ga ik dat zeker doen.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@ciderfan 

gewoon nu doen!

doosje suikerzakje kopen ,zijn meestal 4 gram ,8 gram per liter is veilig 

zakje in flesje .na 3 weken weet je of het werkt 

misschien wat gist erbij …. 

zou het gewoon proberen!misschien wordt het wat .maar leren doe je altijd 

 

Beantwoorden
(@ciderfan)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@haak Oké, dat ga ik proberen. Een geweldige tip! Dank je.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@ciderfan 

laat ff wat weten over 3 weken ,je moet de flesjes wel op kamertemperatuur zetten anders werkt de gist niet 

ik zet ze altijd in een plastic bak met deksel …. Mocht er 1 ontploffen dan is het niet zoveel rommel

 

Beantwoorden
(@ciderfan)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@haak Uiteraard hou ik je op de hoogte. Ik had ze in de huiskamer op schoteltjes gezet maar zo'n bak is een veel beter idee. Ik ga ze straks in emmers zetten. Een bak met deksel  heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@ciderfan 

Grote opbergvak bij de action .stapelt ook makkelijk 

zou wel het begin recept van Jan van de sprankelend cider proberen te maken .

kost niet veel ,je leert er van … en krijg je toch geen prik ben je alvast halverwege je volgende batch💪😀

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2692

@ciderfan je kan ook een bak/emmer/specikuip/badkuip .... gebruiken en een badhanddoek erover leggen.

Beantwoorden
(@ciderfan)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@murmillo Ja dat is ook een goed idee! Dank je.

 

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@ciderfan)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

De drie weken zijn ruim voorbij. ik heb opnieuw geproefd. De smaak is wel een stuk beter geworden, maar ik vind het nog te sterk. ik ga opnieuw suiker erbij doen, weer voor drie weken. Dat kan denk ik toch? 

Beantwoorden
8 Reacties
(@ciderfan)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

Ik vind het fantastisch dat het dus gewerkt heeft!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1844

@ciderfan, wat bedoel je met te sterk? Als je er suiker bij doet krijg je meer alcohol en bubbels. Als je meer smaak wil moet je laten rijpen(gewoon wachten) wil je minder smaak dan moet je verdunnen(ijs of siroop in je glas).

Beantwoorden
(@ciderfan)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@rumo Dank voor de tip. Het is natuurlijk lastig om de smaak te omschrijven maar ik zal proberen te omschrijven wat ik bedoel. Je hebt volgens mij twee componenten, de smaak totaal (in dit geval enigszins zuur, niet zoet genoeg volgens mij) en de alcoholsmaak die je erdoor proeft. Het is een beetje alsof je allereerst alcohol proeft, die bij één slokje vreemd genoeg al direct naar je hoofd stijgt, daarna pas een licht zurige en een beetje wrange smaak. Dat noem ik te sterk. Doordat ik aan de hand van de tip van @Haak suiker eraan toegevoegd heb is de smaak van ethanol wat minder sterk op de voorgrond, maar nog niet in balans vind ik. Kan het zijn dat er in eerste instantie bijproducten gevormd zijn die nu wat gemaskeerd worden of wijzigen door de suiker? De cider is overigens nog steeds plat en niet geklaard.

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@ciderfan Maar als je een paar dagen wacht is de suiker die je hebt toegevoegd weer omgezet in alcohol en CO2. Dus als je hem later proeft is hij nog sterker in zijn % en minder zoet. Als je hem nu bottelt kan je fles zelfs klappen.

Smaak kun je in dit geval dus niet corrigeren met toevoeging van suiker. Als je een zoetere cider wilt raad ik je aan te werken met een gist die je appelsap minder "droog" gist, of je moet de cider aanzoeten met een onvergistbaar suiker.

Beantwoorden
(@ciderfan)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@drankdier  Oké, dat zal ik volgend jaar doen. Dank je.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@drankdier 

minder droog is lastig omdat je met het bottelen soms een jaar of langer gist.zoetjes of niet vergistbare suikers,lees de ervaringen van @Murmillo .Niet lekker kan ik uit eigen ervaring zeggen .en als hij het niet kan stop dan maar.

toevoeging van hop of vlierbessen siroop dan kan wel

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@haak dat is zeker waar. Mooiste smaken krijg je denk ik gewoon door te rijpen. Ik heb overigens ook geen ervaring met cider maken. Ik ben er niet zo gek op en distilleer het liever, calvados is top.

Beantwoorden
(@hoentie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@drankdier Dit is een uitstekende tip. Gewoon een half jaar laten liggen en dan weer proeven. Geduld is de beste smaakmaker.

Smaakt het niet? Gewoon de ketel in en een lekker obstler van maken, of op een beetje hout leggen. Is het daarna nog steeds niet te zuipen, dan kun je er ook nog gewoon de bbq mee aansteken. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?