De laatste periode ben ik mij veel wezen inlezen over het maken van bier. Dit is perfect te combineren met een baby die veel aandacht vraagt. Ondertussen heb ik al zuur, vies, lekker en andere soorten bier gemaakt. Afgelopen 4 weken heb ik onder druk een meibock vergist en een tapje opgeknapt. Ik wilde een plaatje van mijn Meibock met jullie delen.
Je kunt de tijd dat die kleine slaapt maar beter nuttig besteden; het ziet er in ieder geval erg smaakvol uit!
Toch knap dat je de tijd hebt gevonden al verschillende biertjes te brouwen 😋
Afgelopen maand een Weizen gebrouwen. Dit is een best moeilijke stijl. Het zit hem in de gist en het spelen met temperaturen. Voor nu na 3 keer is het gelukt.
🤩 🤩 🤩 geweldig
Dat ziet er allemaal heel erg goed uit! Ik ben ook zelf bier brouwer, een weizen zoals jij die hier laat zien is mij nog nooit gelukt, hoewel ik ook nog maar 2 pogingen heb gedaan. Het is inderdaad moeilijk om te brouwen. Die van jou ziet er aardig geslaagd uit, respect!
Saison... , Frans landbier het blijft mij boeien. Zeker na het succes van de Peels brouwerij, Saison recept, welke ik heb kunnen evenaren. Nu wilde ik wat voor de zomer en kwam op "sunny saison". Een heerlijk doordrinkbaar bier. Ik wilde iets meer richting speciaal bier en ben op een sterke sunny saison uitgekomen van 7.7%.
Vandaag geen verplichtingen en het was klaar om te proeven.
Mijn versie van David heath zijn Sunny Saison.
ik brouw ook bier, heb het meer gedaan dan distileren eigenlijk.
Meeste jaren maakte ik twee keer Weizen, nu drink ik minder bier dus de eerste keer dit jaar moet nog.
Ik ben altijd nog tevreden met "mijn eigen" recept. Het enige is dat ik bier op tap doe, dus het heeft de neiging om helder te worden in tegenstelling tot Weizen op tap waar je de gist er weer door heen kunt walsen.
(eens kijken of die mijn recept uit brouwvisie kan pakken in forum opmaak op dit forum)
(/edit nope, dan maar gewone tekst ingevoegd)
Ik heb meerdere Weizen gisten geprobeerd, met de MJ M20 ben ik al een paar jaar zeer tevreden. Ik heb wel elke keer problemen met de Easybrew 50 dat de bodem aanbrand, deze keer wilde ik het dus weer in de pannetjes brouwen.
db
[font=Courier]
-----------------------------------------------------------------------
¦ BrouwVisie Receptrapport ¦
-----------------------------------------------------------------------Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept : Weizen
Kenmerk : Weizen zomer 2023
Brouwdatum : 11-7-2023
Biertype : Weizen (D)
Aantal liters : 35
Gewenst begin SG : 1050 (5,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement : 65.0%Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater : 60,75 liter
Maischdikte : 3,50 l/kg
Maischwater : 31,98 liter
Spoelwater : 27,20 liter
Kooktijd : 60 minuten
Berekende kleur : 8 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid : 14 EBU(Glenn Tinseth)Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC 50,0 % 4,569 kg 3 EBC
Tarwemout 50,0 % 4,569 kg 3 EBCMassa hop--------------------------------------------------------------
Hallertauer Perle 5,9 % 18 gr 60 Min. 8 EBU
Hallertauer Perle 5,9 % 41 gr 10 Min. 7 EBUOpmerkingen : -
Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort : M20 Bavarian WheatOpmerkingen : -
Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: Algemeen Maischschema
Stap 1: 40°C 20 Min. 3,5 l/kg
Stap 2: 50°C 45 Min. 3,5 l/kg
Stap 3: 64°C 45 Min. 3,5 l/kg
Stap 4: 72°C 5 Min. 3,5 l/kg
Stap 5: 78°C 1 Min. 3,5 l/kgOpmerkingen : -
[/font]
Voor mijn dochters 1ste verjaardag wilde ik een doordrinkbaar biertje maken.
Het werd American Cream Ale. Volgens onze gasten heerlijk.
Uiteraard even notities gevraagd bij mijn buurman de biersommelier. "Verfrissend hoor! Volmondig, zuurtje!
Weinig bitterheid. Inderdaad Creamy! Een van je betere brouwsels. Heerlijk voor een warme zomeravond."
ziet er smaakvol uit