Meldingen
Alles wissen

Bierbrouwen traditioneel

Pagina 1 / 3

Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuk filmpje hoe het ook zonder dure automatische ketels kan.

Let vooral ook op het schroten.

Beantwoorden
30 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is brouwen met de Graingrandfather 😉

Ik denk wel dat het eindresultaat behoorlijk wat oxidatiesmaakjes ontwikkeld.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Vond het wel een leuk filmpje,en leuk zonder moderne middelen.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad leuk..... Maar ik maak mijn biertje toch liever met de huidige technieken 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik ben wel voor een avontuur,ik werk het liefst primitief,is voor mij sport,als er wat niet lukt kiep ik het weg.maar tot nu toe gaat het goed,alleen heb ik dit jr.gratis een grote hoeveelheid gratis wijn gekregen daar viel de smaak van tegen,dus ik stook nog alleen wat ik zelf vergist.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad geinig filmpje. Ik ben ook zo'n avonturier die kikt op eenvoud. Bierbrouwen gaat bij mij niet wezenlijk anders.

Ik ga uit van gerst en gebruik geen kant en klare mout. Zelf mouten is heel makkelijk en kost weinig tijd/moeite.

Gisten doe ik trouwens gewoon in een afsluitbare emmer met kraantje. De hevelstap aan het eind gaat met dat zelfde kraantje. Om contact met lucht te vermijden gebruik ik een siliconen slangetje aan het kraantje en laat het niet zo plonzen als op het filmpje. I.p.v. een glazen fles gebruik ik liever PET, veel minder kwetsbaar en wederom met zo'n handig kraantje.

Verder maak ik grotere hoeveelheden in 1 keer omdat het bierbrouwen best veel werk is. En je drinkt het ook sneller weg dan whisky... Vooral als de vrienden komen.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat schroten doen ze trouwens wel heel losjes met de deegroller. Op de Franse slag. Ik kan je uit eigen ervaring meedelen dat het in werkelijkheid niet zo makkelijk gaat. Met de deegroller is dat echt spierballenwerk. De klompendans gaat echt veel beter (zie een eerder lijntje daarover).

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

morgen gaat ie weer.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rob, een kennis van mij heeft een aantal kilo's gerst gekocht. Hij wil er samen mij gerstemout van maken. Hoe doe jij dat..? En normaal gesproken moet je de wort toch koelen?

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je zet de gerst een nachtje onder water in een emmer. Hou er rekening mee dat het in volume ruimschoots verdubbeld.

Dan laat je het water af en de vochtige gerst zet je dan weg op een lichte plek (geen direct zonlicht) bij 15-22 graden. De gerstlaag bij voorkeur niet te dik, een cm of 4-5. Ik gebruik bijvoorbeeld een bakplaat, maar een speciekuip of grote teil kan ook.

1-2 maal daags omroeren. De gerst kiemt dan en vormt worteltjes. Na 2-4 dagen, afhankelijk van de temperatuur, zijn die kiemwortels al aardige kluwen.

Die schroot ik dan (zie klompendans). Geen gedoe met drogen (eersten), gewoon vochtig platdrukken onder de klomp.

Vaak roer ik  voor bier na het schroten er 1-2 kg bloem doorheen per 4 kg gerst.

Maischen gaat volgens de vele recepten op het internet (zie zelf bierbrouwen). Zelf maisch ik het liefst tegen de 67 graden. Je krijgt dan ook een hoeveelheid onvergistbare suikers die het bier wat zoetig maken. Dat vind ik lekker.

Voor bier geen bakkersgist. Ik heb dat geprobeerd, maar dat is geen succes. Biergist heeft een lagere alcohol tolerantie, waarmee ook suikers kunnen achterblijven (afhankelijk van de SG waarmee je begonnen bent) en het bier dus wat zoetig wordt. Een rest SG van 1010 - 1015 is gangbaar. Zit je lager, dan kan het bier wat zurig gaan smaken.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rob, Super bedankt voor je uitleg. Ik heb voornamelijk ervaring met blikbier brouwen. Maar deze manier spreekt me erg aan. Ik ben benieuwd waar dit toe gaat leiden.. Hier kan ik wat mee!

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dag Auke,

Hierbij mijn logboek van het brouwsel van oktober. 

Gist: Bulldog – Bavarian Wheat B49 (info verpakking: gistingstemperatuur 18-25 graden, vergistingsgraad (attenuation) 75-80%)

Hop uit eigen tuin. Stek van de buurman, dus geen idee over ras. Bier is trouwens prima gelukt! Ik drink er nu een. 

7-10-18 Ca 5 kg gerst onder water gezet en daarna 1 dag laten kiemen bij ca. `14 graden zinken teil in de slaapkamer. Volgende dag water afgieten en 2 dagen laten kiemen op de overloop bij 19 graden. De gerst droogde daar snel dus na 1e dag water bij gevoegd en de laatste dagen verder laten kiemen in slaapkamer bij ca 17 graden.

14-10-18 • 7.30: Alles klaarzetten en 2 pannen met ca. 4 liter water laag opgezet.
• 8.00: eerste helft van de gerst schroten
• 8.30: beide pannen warm water overgegoten in grote brouw pan. Daar nog een liter of 2 aan toegevoegd en gas hoog gezet om te laten koken. Hevel en losse slang erin om te ontsmetten.
• 8.45: 2 kg bloem erdoor
• 8.55: Water kookt. Nog even laten doorkoken en koffie gedronken.
• 9.05: Al het Water voorzichtig in 3 keer door de maisch geroerd: 66 graden. Prima! Batch 1 in krat met stoelkussens, weer 2 pannen met water laag opgezet
• 9.15: 80 gram Caranout afgewogen, geschroot en in klein pannetje water laag opgezet.
• 9.25 2e batch schroten.
• 9.45: Water kleine pannetje kookte al, kookte zelfs een beetje over. Meer water toegevoegd. Inhoud beide 5 liter pannen overgegoten in brouw pan en dit met nog 2 liter water hoog opgezet. 1 5 liter pan gevuld en hoog opgezet. 2 kg bloem door batch 2.
• 10.00: Tbatch 1 = 63 graden. Klein pannetje kookt. Vuur uit. Koffie!
• 10.20: 6 liter kokend water toegevoegd aan batch 1. De temperatuur steeg naar 71 graden. Ca. 9 liter gestort op batch 2: 67 graden. Cara aftreksel door zeef in fles. Residu opnieuw met bodempje water opgezet. 5 liter water in grote pan opgezet.
• 10.35: SG batch 1 afgelaten via kraantje. Dat gaat boven verwachting goed! Dus geen hevelfilter gebruikt. Mooi heldere wort ook. Helft van Cara aftreksel bijgevoegd. SG 1050.• 11.15: Tbatch2 63 graden. 5 liter kokend water gestort batch 2, T = 71 graden, .
• 11.25: 3 liter kokend spoelwater bij batch 1. Dit opgevangen in 5 liter pan. Batch 1 op vuur.
• 11.45: start filtratie batch 2. Kraantje loopt niet zo goed door. Na een kwartier toch de hevel maar gepakt. De natte bostel van Batch 1 erbij gedaan om zo de totale opbrengst nog iets te verhogen.
• 11.50 Batch 1 kookt. 60 g verse hop erbij. Doordat ik het spoelwater erdoor geroerd had, sloeg het kraantje dicht. Daarom spoelwater met hevel gelicht. SG spoelwater = 1028. Dit bij de kokende pan ingedaan en gas weer hoog om deze weer aan de kook te brengen. Brouwpan zit nu wel erg vol. SG batch 2 = 1060. Hier restant Cara aftreksel bijgedaan.
• 12.05: Wort batch 1 kookt weer
• 12.45: batch 2 op vuur. SG spoelwater = 1035.
• 13.00: Batch 1 met hevel voorzichtig over laten lopen in gistemmer. Opbrengst ca. 15 liter. Koelen in zwembad.
• 13.20: Batch 2 kookt. Deze batch is iets kleiner dan B1, dus deksel op de pan.
• 14.20: vuur uit. Wort met hevel overgedaan in gistemmer en deze laten afkoelen in het zwembad
• 14.30: Batch 1 Start SG = 1044. Met de garde er nog even wat lucht doorheen geslagen. Een kwart zakje gist toegevoegd. Batch 2 start SG = 1050. Opruimen
• 15.00: Even pauze
• 15.30: kwart zakje gist aan batch 2.
• 15.40: klaar!

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

PS de Caramout uit het verhaal heb ik zelf gemaakt. Bij 1 van mijn eerdere brouwsels heb ik een kg mout op een bakplaat bij 180 graden een uurtje in de oven gehad. Iedere 10 minuten even omroeren. Het resultaat is een heel donkere mout. Daar moet je trouwens niet te veel van gebruiken, hooguit 150 - 200 gram per brouwsel omdat de smaak heel snel gaat overheersen (bier dat naar gebakken brood smaakt, beetje zurig),

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prachtig Rob! We gaan jou kennis gebruiken om ook zoiets te doen. Ik laat je weten wat het wordt.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?