Zo heb je wel de minste kans op breuk 😉
Vandaag naar 4 weken op fles , mijn eerste zelfgemaakte bier gedronken. Het was de bo(c)k met W34/70 gist. Wat betreft smaak; minder bitter als een Rodenbach, minder zoet als een Gildenbier. Er staat een goed schuim op, en bij een glas dat NIET in de vaatwasser is afgewassen, bleef het goed staan/hangen. Aan het hoofd te voelen, zit er een stevig alc. % in. Volgens partner, heeft het een Rode Merlot geur, met een nasmaak van roggebrood. Persoonlijk zeer tevreden, de smaak mag zoeter, en de rijpperiode is ook 6 tot 8 weken, maar je moet wel testen en proeven. 🙂 🙂 🙂 🙂 . Overigens kun je bier dat je zelf brouwt, beter keuren in een rond wijnglas, hoe meer je het bier kunt rollen, des te beter komen de geuren en smaken naar boven. Ben nu dus op zoek naar een goed cognac glas. Het vaatwasser verhaal heb ik getest, 2 glazen , omgespoeld en naast elkaar gezet, in het ene bleef het schuim beter staan als in het andere. Vaatwasser verslechterd de kwaliteit van het schuim. (test meermaals gedaan, en hier komt in een kelkglas, als het in de vaatwasser heeft gestaan, géén bier.) Overigens levert het mijn inziens geen smaakverschil.
Mooi smaakverslag William. Had je er ook nog roggemout in gedaan?
Vwb glazen, ik was ze nooit (meer) in de vaatwasser, altijd met de hand.
75 gr roasted chocolat bio
1625 gr munichmout bio
1950 gr pilsmout bio
175 gr roasted barley bio
175 gr special B bio
250 gr cara mout bio
750 gr Vienna mout bio
Phoenix hop bio
saflager W-34/70 waarvan dit verslag
saflager S-189 tweede vat.
na mäischen niet gespoeld, wilde de ongespoelde mout vergisten voor whiskey, helaas is vat gesneuveld.
Klinkt goed William, uitgebreid moutpakket! Gelukkig kunnen we bij Erik per gram bestellen ?
Vwbt de vaatwasser, op de zaak heb ik die niet, dus dat komt goed. Thuis gaat alles nog standaard in de vaatwasser. Ik ga er op letten! Af en toe een handwasje ?
Ik heb van William foto's gezien en dat zit er smaakvol uit. Plaats je ze hier ook nog William?
(ook een pittig stuk leesvoer 😉 )
foto's plaatsen hier lukt niet, krijg dan een blauwe balk , met wat afkortingen. Probleem is, deze Nerd, kan slecht om met computers. In de jaren 80 basic geleerd, maar omdat ze steeds veranderde, heb ik me voorgenomen, het niet meer te volgen. Kost teveel energie, die te veel tijd afpakken, van mijn andere neuroses. (oops hobby's)
Ik kan het ook namens jou plaatsen William, mail ze maar naar [email protected] dan regel ik dat morgen voor je!
Fluitje van een cent William 😉
Zojuist hetzelfde recept met de S-189 gist; Het eerste flesje, had geen schuim, mogelijk slechte dop, of vergeten drops bij te doen. Het tweed flesje schuimde goed, had een weeige geur. Heb 2 slokjes geproeft, en het had een te verschraalde smaak. (Oxidatie). Na 2 slokjes weggegoten, het smaakte als Primus, en dat vind ik dus niet te drinken.Over 4 weken ,nieuwe testen.
Heb de afgelopen weken diverse bieren geprobeerd, en tot de conclusie gekomen, dat ik geen 'zuurpruim' ben. Heb ze in volgorde van mijn persoonlijke smaak gezet. De laatste ga ik dus zeker proberen zelf te brouwen. Maar aangezien de 18 maanden op vat en mengen met jongbier word dit een project eind 2019, met olijfolievaten met snippers , of houten vaten. Afvoer in de tekst is ook echt afvoer, ik drink niets tegen mijn zin.
- Bon secour ambrée: afvoer, te bitter
- Lindemans kriek : afvoer, zoete kersensmaak. (als kersenthee)
- Klevere 10 : afvoer, metaalachtige smaak, kan enkele batch zijn.
- Ribaldus stoutes portes: mag iets minder bitter, maar wel goed te drinken
- Keizer Karel robijnrood: iets te weinig body voor mij
- Moinette : Bitter maar een kaasplankjes bier.
- Dead Man's Hand: Een bitter bier , maar deze komt zeker terug want de vele smaaktonen zijn waarschijnlijk fantastisch in een stoofpotje
- Paix de dieux abbey tripel: goed drinkbaar maar geen ruggengraat
- Grimbergen optima bruno: een bier om iedereen tevreden te houden, geen uitschieters.
- Neuzenbier tripel bruin: Uitdagend bier met bitter/fruitig Karakter
- DUCHESSE DE BOURGOGNE: Beste bier dat ik ooit heb gedronken.
Voor diegene die net ,"als ik voor kort", niet weten wat voor soort bier de Duchesse is, het is een Sour beer, Säur Bier, of te wel een bier dat lange tijd moet vergisten, op houtsnippers of vat, waardoor er melkzuur vrijkomt. Meestal.(NEEN, IK BEN GEEN ZUURPRUIM.) Docpsycho en Tozzi zijn er op een Duits forum mee aan het stoeien, maar vaak zijn verslagen van bier brouwen en sterke drank productie over een periode van 1 jaar, en meer, niet volledig. Te vaak komen er weer nieuwe projecten.
Vandaag de 8 weken test, en mijn bevindingen, na 8 weken is het bitter toegenomen, tot gevolg dat het voor mij geen lekker bier is geworden. Het bier is dus NIET mislukt, waarschijnlijk de hop gift te vroeg (60 min meegekookt), dan heeft de gist in de fles het zoete ,elke 2 weken, verder weggewerkt . Conclusie, en ja ik heb elke 2 weken getest.
Het bier wordt met de tijd steeds bitterder door vergisting op fles, voor de liefhebber dus steeds beter. Smaken zitten er goed in. Zal ze gaan gebruiken bij een stoofpotje. Ikzelf zal me dus gaan richten op een sour bier. (Vlaams bruin, Rood). Eerste bier dus geslaagd als oefening, smaak is te scherp. Maar dat is dus, mijn persoonlijke voorkeur. Heb bij mijn testen hierboven ook bieren van deze bitterheid gedronken, zoals de Bon Secour, maar deze zijn nog minder smaakvol, en even bitter. En commercieel doen deze bieren het goed. Op naar oktober 2019. Zal me met een borrel, wijntje of een gekochte Duchesse, mogen bezig houden.
(NEEN, IK BEN GEEN ZUURPRUIM)
lol 🙂
Weet je het berekende IBC William of heb je geen brouwsoftware gebruikt om het uit te rekenen. Je kunt dan inderdaad latere hopgiften doen of hopsoorten met minder alfazuren gebruiken. Die stoofpotjes gaan zeker lekker worden 🙂