Meldingen
Alles wissen

Botanische bitters

Pagina 2 / 2

Psycat
Berichten: 556
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Lijkt me een leuke combinatie. 

Gaan die 150 graden sommige smaken niet vernietigen ?    Benieuwd

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@psycat Ik denk de citrus inderdaad, ik zal vanavond proeven en wat laten weten. Ik had het idee dat de vorige keer in de oven op 60 graden ook al de citrus smaak verminderde, een hogere temperatuur helpt dan niet.

 

Het is een tussenstap geweest om te testen of dit werkt, alles bij elkaar in de oven. Waarschijnlijk wordt de volgende versie alleen de kinabast op temperatuur in de oven, laten afkoelen en dan de overige ingredienten toevoegen. Het ligt er even aan hoe dit gaat smaken.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@psycat ik had ook al een gedachte omtrent vluchtige terpenen/terpenoïden/flavonoïden, verdampen die nie mogelijk? Verklaard ook de heerlijke geur bij Alchemist in huis haha

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Opbrengst na het filteren was een 150 a 200 ml, verbetering ten opzichte van de gemalen kruiden en het filteren verliep prima met een rvs gaas zeefje.

 

Geur van het extract is inderdaad anders dan de vorige keer, het ruikt donker kruidig, met een gebrandde sinaasappelgeur, bijna alsof het kerstmis is. Ik moest aan een geflambeerde cake of iets denken toen ik het rook.

 

Waar ik de vorige keer zoethoutextract had toegevoegd om aan te zoeten heb ik dat nu niet gedaan. Met name omdat het leek alsof het was gaan gisten, laagje op de bodem en een funky geurtje eraan, niet vies maar toch weggedaan voor de zekerheid.  Wat me opviel is dat het schuim minder stevig is dan bij de vorige poging, dit is een mooi schuim wat even blijft staan. De smaak is zeker bitterder en benadert een tonic stukken beter, zelfs ongezoet, alleen is het fruitige compleet weg. Als erg basale tonic is het niet eens zo gek, echter denk ik dat ik een tweestaps proces moet gaan doen, de kinabast koken in alleen water, laten afkoelen en dan de glycerine en overige kruiden toevoegen. 

 

Ik zal het eerst laten proeven en vanuit daar kijken wat de aanpassingen precies worden.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 556
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Alchemist

 

Inderdaad wat gevreesd kon worden dat 150 graden tre veel is voor de subtiele citrus.

En prima oplossing om een tweestap benadering te proberen.  De gedroogde bittere curacao schil zou eventueel nog bij de kinabast mogen verhit worden want die infuseert moeilijker.

Probeer je ook parallel met de tonic een alco versie uit of is dit uitsluitend een non alcoholic bitter project ?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@psycat de tomic is uitsluitend alcoholvrij, de rest wordt wel met alcohol maar er wacht nog een druivendestillaat geduldig op een derde overhaal. Dan start ik met de alcohol versies, die worden met voor mij nog onbekende kruiden. 

 

Misschien starten met een bitter voor in een old fashioned. Ik moet sowieso nog een zachte whisky in huis halen voor de kerstmis, aangesteld als chef drank dus binnenkort wat cocktails proberen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Even een update voordat ik het vergeet, er zijn nog twee pogingen gedaan in de tussentijd;

 

  • Een limonade gemaakt van gevriesdroogde frambozen die een dag in 40% alcohol hebben mogen trekken en daarna gemengd met een suikersiroop (3 delen suiker op 2 delen water), deze smaakt eigenlijk naar een hele goede grenadine maar niet een frambozensiroop waarop ik gehoopt had. Denk dat oma dit wel kan waarderen met de Kerstmis.

Misschien dat ik geluk heb heb op Catawiki en nog een boek uit 1897 over alcoholvrije aerated mineral waters op de kop kan tikken.

 

  • Een bitter naar eigen recept, zonder enige inmenging van recepten die al bewezen zijn door de jaren 😆 . Ik zal deze morgen proeven, want na een avondje cocktails mixen en laten keuren door de familie, zijn de smaakpapillen overgoten met te zure en te zoete smaken. Het ruikt wel interessant met geuren als kamille, amandelen en grasachtig spul. Samenstelling is geweest;
    • Moerasspirea                     30% (9 gram)
    • Gezegend Distelkruid          25% (7,5 gram)
    • Engelwortel                        20% (6 gram)
    • Paardebloemwortel             10% (3 gram)
    • Citroenmelisse                   5% (1,5 gram)
    • Tijm                                  5% (1,5 gram)
    • Mariadistel zaad                 5% (1,5 gram)

Alles in het kleine koffiemolentje en een dagje met de druivenalcohol laten staan die verdund is van 78% naar 40%. Het hoge aandeel aan zacht materiaal zorgt wel voor wat meer problemen met het doorlopen van de vloeistof, aandeel is een 60 ml geworden waarbij er nog vocht in het plantmateriaal zat maar eigenlijk alleen de smaak en niet de opbrengst nog van belang is nu. 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 556
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Lijkt me een boeiend experiment.  Waar ligt de smaak van moerasspirea overigens ?

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@psycat Ik moet zeggen dat ik alleen nog eraan geroken heb, ik meen dat het een mix van kamille, amandelen en iets honingachtigs was.

 

Het proeven wordt uitgesteld tot woensdag want ik ben vanavond pas laat thuis.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?