Lijkt me een leuke combinatie.
Gaan die 150 graden sommige smaken niet vernietigen ? Benieuwd
Opbrengst na het filteren was een 150 a 200 ml, verbetering ten opzichte van de gemalen kruiden en het filteren verliep prima met een rvs gaas zeefje.
Geur van het extract is inderdaad anders dan de vorige keer, het ruikt donker kruidig, met een gebrandde sinaasappelgeur, bijna alsof het kerstmis is. Ik moest aan een geflambeerde cake of iets denken toen ik het rook.
Waar ik de vorige keer zoethoutextract had toegevoegd om aan te zoeten heb ik dat nu niet gedaan. Met name omdat het leek alsof het was gaan gisten, laagje op de bodem en een funky geurtje eraan, niet vies maar toch weggedaan voor de zekerheid. Wat me opviel is dat het schuim minder stevig is dan bij de vorige poging, dit is een mooi schuim wat even blijft staan. De smaak is zeker bitterder en benadert een tonic stukken beter, zelfs ongezoet, alleen is het fruitige compleet weg. Als erg basale tonic is het niet eens zo gek, echter denk ik dat ik een tweestaps proces moet gaan doen, de kinabast koken in alleen water, laten afkoelen en dan de glycerine en overige kruiden toevoegen.
Ik zal het eerst laten proeven en vanuit daar kijken wat de aanpassingen precies worden.
Hi Alchemist
Inderdaad wat gevreesd kon worden dat 150 graden tre veel is voor de subtiele citrus.
En prima oplossing om een tweestap benadering te proberen. De gedroogde bittere curacao schil zou eventueel nog bij de kinabast mogen verhit worden want die infuseert moeilijker.
Probeer je ook parallel met de tonic een alco versie uit of is dit uitsluitend een non alcoholic bitter project ?
Even een update voordat ik het vergeet, er zijn nog twee pogingen gedaan in de tussentijd;
- Een limonade gemaakt van gevriesdroogde frambozen die een dag in 40% alcohol hebben mogen trekken en daarna gemengd met een suikersiroop (3 delen suiker op 2 delen water), deze smaakt eigenlijk naar een hele goede grenadine maar niet een frambozensiroop waarop ik gehoopt had. Denk dat oma dit wel kan waarderen met de Kerstmis.
Misschien dat ik geluk heb heb op Catawiki en nog een boek uit 1897 over alcoholvrije aerated mineral waters op de kop kan tikken.
- Een bitter naar eigen recept, zonder enige inmenging van recepten die al bewezen zijn door de jaren 😆 . Ik zal deze morgen proeven, want na een avondje cocktails mixen en laten keuren door de familie, zijn de smaakpapillen overgoten met te zure en te zoete smaken. Het ruikt wel interessant met geuren als kamille, amandelen en grasachtig spul. Samenstelling is geweest;
- Moerasspirea 30% (9 gram)
- Gezegend Distelkruid 25% (7,5 gram)
- Engelwortel 20% (6 gram)
- Paardebloemwortel 10% (3 gram)
- Citroenmelisse 5% (1,5 gram)
- Tijm 5% (1,5 gram)
- Mariadistel zaad 5% (1,5 gram)
Alles in het kleine koffiemolentje en een dagje met de druivenalcohol laten staan die verdund is van 78% naar 40%. Het hoge aandeel aan zacht materiaal zorgt wel voor wat meer problemen met het doorlopen van de vloeistof, aandeel is een 60 ml geworden waarbij er nog vocht in het plantmateriaal zat maar eigenlijk alleen de smaak en niet de opbrengst nog van belang is nu.
Lijkt me een boeiend experiment. Waar ligt de smaak van moerasspirea overigens ?