Ik heb ben een beginner. Heb wel al af en toe een fles rode en witte wijn uitgestookt. Maar nu ga ik een stap verder en heb een vraag, mijn eerste gisting is aan de gang. Tijd geleden heb ik hier via de stookwinkel gekocht:
Prestige - Fruit en schnapps - Turbo gist / yeast - 67 g |
Ik heb in het vergistingsvat gemengd: 4 liter appelsap (lidl), 2 kg suiker en 7kg appels gedaan (ontpit, takjes weg, maar schil er nog aan, in kleine/grove stukjes gesneden,,,,geen moes!)...en de gist er doorgeroerd. Dat heeft staan gisten en is bijna uitgegist. NU is mijn vraag wanneer moet ik gaan uitstoken?? De vergisting beëindigen? Het lijkt bijna uitgegegist te zijn (2 weken) want zie niet veel bubbels meer.
En dan hoe? Moet ik eventueel vocht uit de appels eruit duwen (smaak)?
Ik wil daarna filteren en zoveel mogelijk alléén vloeistof gaan gebruiken om te gisten. Is het erg als er gistresidu mee komt in de vloeistof? Of is het beter om fijner te zeven om alle stukjes er zoveel mogelijk uit te krijgen? Waar moet ik extra op letten ivm methanol? Of valt dat wel mee? Ik pak alléén vanaf 78/80 graden alcohol.
Dan het stoken. Wat ik met wijn uitstoken wel eens doe is rustig stoken en ook, als de alcohol verdampt is doorstoken zodat er ook wat waterdamp (vocht) meekomt. Voor de smaak.
Is dat ook verstandig bij deze appelgist? Ik wil uiteraard zoveel mogelijk smaken meenemen, smakeloze alcohol hoef ik niet. Ik heb ook zo'n tussenresidu die ik kan gebruiken om fruit in te leggen. Maar dat wil ik pas in de toekomst doen. Step by step.
Mijn doel is om een sterk appeldrankje te krijgen die, zeg op 30-35% moet komen.
Ik wil bij een deel in de fles ook zelf geroosterde eikenhout snipper leggen,...voor de smaak :-).
Hebben jullie tips, aanbevelingen of extra suggesties voor mij?
Dank voor jullie reacties!! Ik heb gemeten en meet nu 7% alcohol. Nog even wachten? Ik heb alles nog even doorgeschept. Viel me op dat veel stukken compleet verdwenen zijn. Het is wel nog heel troebel.
Overigens de appels had ik ingevroren! En die waren inderdaad na ontdooien ontzettend zacht. Begrijp ik nu ook dat als je ze invriest je minder/geen last hebt van methiel?
Maar wat ik zal gaan doen is 65 -75 graden een 15 min voorstoken en dan naar 82 op de brug meten.
thanks! Ga ik doen.
@jjriet 80
zeker meten op punt B,
punt A geeft geen significante meting.
Ik vind wel dat de hals, kolom aan de dunne kant is
Ok thanks. En wat is het naddel dat de hals, kolom aan de dunne kant is?
meer drukopbouw en moeilijker te controleren.
ik schat dat dit een 10l ketel is, dan zou ik toch voor minimum 32mm kolom gaan.
koeler kan dezelfde blijven