Meldingen
Alles wissen

Calvados, appelvergisting-destilaat


Berichten: 5
Topic starter
(@jjriet80)
Active Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Ik heb ben een beginner. Heb wel al af en toe een fles rode en witte wijn uitgestookt. Maar nu ga ik een stap verder en heb een vraag, mijn eerste gisting is aan de gang. Tijd geleden heb ik hier via de stookwinkel gekocht:

Prestige - Fruit en schnapps - Turbo gist / yeast - 67 g

Ik heb in het vergistingsvat gemengd: 4 liter appelsap (lidl), 2 kg suiker en 7kg appels gedaan (ontpit, takjes weg, maar schil er nog aan, in kleine/grove stukjes gesneden,,,,geen moes!)...en de gist er doorgeroerd. Dat heeft staan gisten en is bijna uitgegist. NU is mijn vraag wanneer moet ik gaan uitstoken?? De vergisting beëindigen? Het lijkt bijna uitgegegist te zijn (2 weken) want zie niet veel bubbels meer.

En dan hoe? Moet ik eventueel vocht uit de appels eruit duwen (smaak)?

Ik wil daarna filteren en zoveel mogelijk alléén vloeistof gaan gebruiken om te gisten. Is het erg als er gistresidu mee komt in de vloeistof? Of is het beter om fijner te zeven om alle stukjes er zoveel mogelijk uit te krijgen? Waar moet ik extra op letten ivm methanol? Of valt dat wel mee? Ik pak alléén vanaf 78/80 graden alcohol.

Dan het stoken. Wat ik met wijn uitstoken wel eens doe is rustig stoken en ook, als de alcohol verdampt is doorstoken zodat er ook wat waterdamp (vocht) meekomt. Voor de smaak. 

Is dat ook verstandig bij deze appelgist? Ik wil uiteraard zoveel mogelijk smaken meenemen, smakeloze alcohol hoef ik niet. Ik heb ook zo'n tussenresidu die ik kan gebruiken om fruit in te leggen. Maar dat wil ik pas in de toekomst doen. Step by step.

Mijn doel is om een sterk appeldrankje te krijgen die, zeg op 30-35% moet komen.

Ik wil bij een deel in de fles ook zelf geroosterde eikenhout snipper leggen,...voor de smaak :-).

Hebben jullie tips, aanbevelingen of extra suggesties voor mij?

 

Beantwoorden
10 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@jjriet80 neem vloeistof uit ketel en meet SG of meet op andere wijze of gisting voorbij is .

Simpelste in jou geval omdat je appelresten in stookwijn hebt is met een kookzak in ketel stoken.  De pulp en al in kookzak .

Appels vooraf even kook erover maakt enzym dat methyl afstoot kapot en geeft meer eindproduct .

Heb je niet voorgekookt kun je bij destilleren de ketel op 65 -75 graden een 15 min voorstoken . Hierbij komt meeste methyl in voorloop te recht. 

Je zal nooit alle methyl uitstoken  maar de hoeveelheid is zo klein dat het absoluut geen problemen zal geven.

Voor zoveel mogelijk smaak overdracht is een brug temperatuur tussen 82 en 88 optimaal.

Stook niet te lang door in naloop daar zit teveel bitter in . Wanneer percentage in uitstroom onder de 52 % komt zal al snel omslag in smaak komen. Dan stoppen met opvang .  ( Rest na eind scheiding zit zo weinig alcohol in dat niet loont je daar energie en tijd in te steken )

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 68

@jjriet80 Robbert was me al voor, maar om te bepalen of de gisting klaar is, kan je het beste de SG meten. Met een dobber (hydrometer) of refractometer. Als je onder de 1000 zit, is het gort droog.

Meestal wordt de vloeistof ook wel helderder, of zie je een scheiding in de vloeistof. De particelen zakken naar de bodem, en al snel zal er een centimeter of 2 helder(dere) vloeistof bovenop liggen.
Nu kan mijn stookwijn naar buiten kijken, dus is het makkelijker te zien (zie foto). Heb toevallig net een week Lidl appelsap staan te vergisten om in de kerstvakantie de aanpassingen aan m'n ketel te testen.

De kooktip van Robbert werkt ook, al zou ik je ook nog willen meegeven dat het handig kan zijn om Pecto II toe te voegen. Dit maakt de celwand(en) van de appel kapot en verhoogt de sapopbrengst. Ze eerst invriezen is een alternatief (wanneer de appel bevriest ontstaan er ijskristallen in de cellen en de celwand scheuren).
Het helpt ook altijd om de pulp nog uit te persen met een fruitpers als je niet op pulp wilt stoken > meer sap opbrengst.

Zoals Robbert ook al zegt, komt de meeste methyl in het eerste deel van de overhaal al over. Dit gooi je sowieso altijd al weg. Bovendien smaakt het totaal niet lekker, dus als je scheidt puur op smaak, had je het al weg gemikt. Rustig stoken vind ik altijd een goed idee. 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@antonuithethogenoorden  pecto II kun je compleet later vervallen wanneer je even de kook erover doet . Hiermee gaan evenzo  celwanden stuk verhoogd zeker de opbrengst vernietigd eventuele bacteriën en schimmels die gisting kan remmem en is NIET synthetische gemanipuleerd. 

Meer voordelen dan enzym uit een zakje ,pakje of potje .  

 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@jjriet80)
Active Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Dank voor jullie reacties!! Ik heb gemeten en meet nu 7% alcohol. Nog even wachten? Ik heb alles nog even doorgeschept. Viel me op dat veel stukken compleet verdwenen zijn. Het is wel nog heel troebel.

Overigens de appels had ik ingevroren! En die waren inderdaad na ontdooien ontzettend zacht. Begrijp ik nu ook dat als je ze invriest je minder/geen last hebt van methiel?

Maar wat ik zal gaan doen is  65 -75 graden een 15 min voorstoken en dan naar 82 op de brug meten.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@jjriet80 vriezen breekt ook celwanden open evenals de kook erover. Maar het heeft geen invloed betreft methyl afstotende enzym . 

82 op brug is begin maar oplopen naar rond 88 gr want daar zal meeste smaak overkomen .

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@jjriet80)
Active Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

thanks! Ga ik doen.

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@jjriet80)
Active Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

En dan meten bij punt A of B? Zie foto....

1734095157-biowin-destylator-30l.jpg
Beantwoorden
Berichten: 16
(@wvwburn)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@jjriet 80

 

zeker meten op punt B,

punt A geeft geen significante meting.

Ik vind wel dat de hals, kolom aan de dunne kant is

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@jjriet80)
Active Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Ok thanks. En wat is het naddel dat de hals, kolom aan de dunne kant is?

Beantwoorden
Berichten: 16
(@wvwburn)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

meer drukopbouw en moeilijker te controleren.

ik schat dat dit een 10l ketel is, dan zou ik toch voor minimum 32mm kolom gaan.

koeler kan dezelfde blijven

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?