Hoi allemaal, ik ben nieuw op dit forum en zal me straks wat uitgebreider voorstellen.
Voor nu heb ik een vraag over alcohol percentage van een drank die ik aan het maken ben.
Voor deze drank heb ik 2 ltr. alcohol gebruikt van 96%. Om op een acceptabele 35% alcohol eind percentage te komen, zou ik 3,5 ltr. water bij kunnen voegen. So far, so good.
Echter in het recept moet ik ook 1,5 Kg suiker toevoegen en oplossen in het water.
Nou komt mijn probleem : Wanneer ik bij de 1,5 Kg suiker, 2 ltr. water doe, kom ik al uit op 3 volume liters vloeistof.
Moet ik nu toch nog 1,5 ltr. water toevoegen, om de totaal toe te voegen 3,5 ltr. water te krijgen ? Ik kom dan op een volume uit van 4,5 water met suiker. Met de alcohol erbij, kom dan totaal uit op 6,5 ltr.
Is mijn alcohol percentage dan nog steeds ongeveer 35% ?
Ik gebruik altijd de bijgesloten formules, werkt perfect.
Dank voor je reactie, maar snap het nog steeds niet.
Kun je me een beetje uitleg geven ?
Volgens jou formules zou ik in totaal maar 2,5 ltr. water hoeven toe te voegen, klopt dit ?
1 kg suiker in oplossing neemt ongeveer 0,6 liter volume in.
In jouw geval zou ik de gewenste hoeveelheid suiker oplossen in weinig heet water, laten afkoelen en dan met water aanvullen tot het benodigde volume. Met 1,5 kg suiker heb je voor het oplossen aan 3/4 liter water genoeg, dus dan heb je nog ruimte genoeg voor verder verdunnen.
Ik gebruik pagina 2 van het bijgevoegde bestand: invullen op de gele vakken wat je wilt, uitvoeren wat in de groene vakken berekend wordt en je krijgt de rode uitkomst.
Bedankt allemaal, het is me nu helemaal duidelijk, alle twijfel is weg. 😇
Ik gebruik ongeveer dezelfde formule. Bekijk het tabblad "Verdunnen met suiker", ik heb jouw gegevens ingevuld in het bovenste blauwe gedeelte. Bij het ingeven van suiker heb ik moeten gokken en kwam uit op ongeveer 280 gram suiker per liter. In totaal komt dit uit op ongeveer 1,5 kg (1536 gram) suiker met 2,5 liter water. Ik ben wel nieuwsgierig wat je gemaakt hebt. Lijkt mij zeer zoetige drank.
@concha, ik heb limoncello gemaakt, hij is overheerlijk, maar moet nog 14 dagen rijpen (steepen)
@Kees22, Ik had 1,5 kg suiker opgelost in 2 ltr. water. Dit werd in totaal 3 ltr.
Dankjewel Kees22, nu is het me nog duidelijker !!
Mag ik concluderen dat ik inderdaad gewoon de 1,5 Kg suiker oplos in ongeveer 2,5 ltr. water, wat een gezamelijk volume geeft van 3,5 ltr. suikerwater/siroop, en dat vervolgens toevoeg aan de 2 ltr. alcohol van 96%, om als eindresultaat een drank te krijgen van om en nabij de 35% alcohol ?
Als dat zo is, ben ik een heel blij mens. Want dan heb ik het in al mijn onkunde, toch goed gedaan.
ik heb de 1,5 Kg suiker opgelost in 2 ltr. water, hetgeen resulteerde in ongeveer 3 ltr. siroop, daar heb ik nog 0,5 ltr. water aan toegevoegd en dit gemengd met de 2 ltr. alcohol.
M'n eerste batch heb ik afgevuld in liter flessen en staat momenteel bij kamertemperatuur, in het donker, te rijpen (steepen). Ik heb eigen labeltjes ontworpen en ik ben trots op het resultaat.
Heb een fotootje bijgevoegd........ 🙂
Alcohol percentage is op basis van volume, dus aantal liter. Daar zul je idd volume van suiker meenemen voor t rekenen. Persoonlijk gebruik ik in likeuren invertsuiker, dit kristalliseerd minder snel. Suiker los ik op in weinig water, breng t rustig aan de kook voor 40min met wat citroenzuur. Siroop is wat potent, maar dat verdun je dan tot volume toe te voegen aan de alcohol.
Moet je dus 3,5L toevoegen voor gewenst percentage, dan eerst suiker siroop verdunnen tot 3,5L met water en dat dan toevoegen.
Suiker bekijk ik in gram per liter (is iets anders dan volume percentages)
En ik ga dan uit van 200 gram suiker/kandij per liter eindproduct ,dat vindt ik zoet zat. En ik maak bijna ales 40%.
Ja, ik heb ongeveer 270 gr. per liter gebruikt, maar op 2 liter alcohol had ik dan ook 30 Sorrento citroenen gebruikt, dus zou wat zuurder uitpakken.
Dit is voor mij m'n eerste batch geweest, maar heb al een paar dingetjes bijgeleerd.
De volgende batch ga ik toch anders maken.