Meldingen
Alles wissen

Denkfout ??


Steamboy
Berichten: 9
Topic starter
(@steamboy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi allemaal, ik ben nieuw op dit forum en zal me straks wat uitgebreider voorstellen.

Voor nu heb ik een vraag over alcohol percentage van een drank die ik aan het maken ben.

Voor deze drank heb ik 2 ltr. alcohol gebruikt van 96%. Om op een acceptabele 35% alcohol eind percentage te komen, zou ik 3,5 ltr. water bij kunnen voegen. So far, so good.

Echter in het recept moet ik ook 1,5 Kg suiker toevoegen en oplossen in het water.

Nou komt mijn probleem : Wanneer ik bij de 1,5 Kg suiker, 2 ltr. water doe, kom ik al uit op 3 volume liters vloeistof.

Moet ik nu toch nog 1,5 ltr. water toevoegen, om de totaal toe te voegen 3,5 ltr. water te krijgen ? Ik kom dan op een volume uit van 4,5 water met suiker. Met de alcohol erbij, kom dan totaal uit op 6,5 ltr.

Is mijn alcohol percentage dan nog steeds ongeveer 35% ?

Beantwoorden
17 reacties
1 Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@steamboy Het eenvoudigste is om de 1,5 kg suiker op te lossen in 1,5 liter warm water. Wanneer alles mooi is opgelost vul je met koud water aan tot 3,5 liter. Op die manier voeg je 3,5 liter suikerwater toe aan 2 liter alcohol en krijg je 5,5 liter likeur van 35% met 1500 g suiker op 5,5 liter.

Beantwoorden
Berichten: 7
(@shelby197888)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik gebruik altijd de bijgesloten formules, werkt perfect.

Beantwoorden
Steamboy
Berichten: 9
Topic starter
(@steamboy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dank voor je reactie, maar snap het nog steeds niet.

Kun je me een beetje uitleg geven ?

Volgens jou formules zou ik in totaal maar 2,5 ltr. water hoeven toe te voegen, klopt dit ?

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@shelby197888)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 7

@steamboy Klopt idd. Om en nabij 2,5 liter water.
Eindvolume wordt dan ongeveer 5,5 liter aangezien je 2 liter van 96% gebruikt en 1500 gram suiker.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1 kg suiker in oplossing neemt ongeveer 0,6 liter volume in.

In jouw geval zou ik de gewenste hoeveelheid suiker oplossen in weinig heet water, laten afkoelen en dan met water aanvullen tot het benodigde volume. Met 1,5 kg suiker heb je voor het oplossen aan 3/4 liter water genoeg, dus dan heb je nog ruimte genoeg voor verder verdunnen.

Ik gebruik pagina 2 van het bijgevoegde bestand: invullen op de gele vakken wat je wilt, uitvoeren wat in de groene vakken berekend wordt en je krijgt de rode uitkomst.

Beantwoorden
Steamboy
Berichten: 9
Topic starter
(@steamboy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Bedankt allemaal, het is me nu helemaal duidelijk, alle twijfel is weg. 😇 

Beantwoorden
Steamboy
Berichten: 9
Topic starter
(@steamboy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dit is wat ik zelf als rekentool gebruikt heb..........

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@steamboy Daar heb je dus niet veel aan als je suiker wilt inrekenen. Tenzij je niet het volume water maar het volume suikerstroop invult. Maar weet je dan het gehalte suiker nog wel??

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik gebruik ongeveer dezelfde formule. Bekijk het tabblad "Verdunnen met suiker", ik heb jouw gegevens ingevuld in het bovenste blauwe gedeelte. Bij het ingeven van suiker heb ik moeten gokken en kwam uit op ongeveer 280 gram suiker per liter. In totaal komt dit uit op ongeveer 1,5 kg (1536 gram) suiker met 2,5 liter water. Ik ben wel nieuwsgierig wat je gemaakt hebt. Lijkt mij zeer zoetige drank. 

Beantwoorden
Steamboy
Berichten: 9
Topic starter
(@steamboy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

@concha, ik heb limoncello gemaakt, hij is overheerlijk, maar moet nog 14 dagen rijpen (steepen)

Beantwoorden
Steamboy
Berichten: 9
Topic starter
(@steamboy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

@Kees22, Ik had 1,5 kg suiker opgelost in 2 ltr. water. Dit werd in totaal 3 ltr.

Maar dat is minder interessant om te weten. Volgens het recept is het gewoon 3,5 ltr. water bij de 2 ltr. alcohol om op ongeveer 35% eind resultaat te komen plus nog 1,5 kg suiker.
 
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@steamboy Wat voor een fout dat nou is (taal-, reken- of denk-) weet ik niet, maar als je bij 2 liter alcohol van 96 vol-% 3,5 liter water giet, krijg je bijna 35 vol-% alcohol (los van de samentrekking). Doe je daar nog 1,5 kg suiker bij, dan krijg je bijna 30 vol-% alcohol.

Of je moet bedoelen dat er in de 3,5 liter water (liever: siroop) nog 1,5 kg suiker verborgen is. Dan kom je inderdaad op 2 * 96 / (2+3,5) = 34,9 vol-% uit. Zoals gezegd: los van de samentrekking van alcohol en water.

Simpel optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De tafels van 10, kortom.

Beantwoorden
Steamboy
Berichten: 9
Topic starter
(@steamboy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dankjewel Kees22, nu is het me nog duidelijker !!

Mag ik concluderen dat ik inderdaad gewoon de 1,5 Kg suiker oplos in ongeveer 2,5 ltr. water, wat een gezamelijk volume geeft van 3,5 ltr. suikerwater/siroop, en dat vervolgens toevoeg aan de 2 ltr. alcohol van 96%, om als eindresultaat een drank te krijgen van om en nabij de 35% alcohol ?

Als dat zo is, ben ik een heel blij mens. Want dan heb ik het in al mijn onkunde, toch goed gedaan.

ik heb de 1,5 Kg suiker opgelost in 2 ltr. water, hetgeen resulteerde in ongeveer 3 ltr. siroop, daar heb ik nog 0,5 ltr. water aan toegevoegd en dit gemengd met de 2 ltr. alcohol.

M'n eerste batch heb ik afgevuld in liter flessen en staat momenteel bij kamertemperatuur, in het donker, te rijpen (steepen). Ik heb eigen labeltjes ontworpen en ik ben trots op het resultaat.

Heb een fotootje bijgevoegd........ 🙂

 
 
1650345814-limo2.jpg
Beantwoorden
Steamboy
Berichten: 9
Topic starter
(@steamboy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

.......de achterkant......

1650345604-limo1.jpg
Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alcohol percentage is op basis van volume, dus aantal liter. Daar zul je idd volume van suiker meenemen voor t rekenen. Persoonlijk gebruik ik in likeuren invertsuiker, dit kristalliseerd minder snel. Suiker los ik op in weinig water, breng t rustig aan de kook voor 40min met wat citroenzuur. Siroop is wat potent, maar dat verdun je dan tot volume toe te voegen aan de alcohol.

Moet je dus 3,5L toevoegen voor gewenst percentage, dan eerst suiker siroop verdunnen tot 3,5L met water en dat dan toevoegen.

Suiker bekijk ik in gram per liter (is iets anders dan volume percentages)

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En ik ga dan uit van 200 gram suiker/kandij per liter eindproduct ,dat vindt ik zoet zat. En ik maak bijna ales 40%.

Beantwoorden
Steamboy
Berichten: 9
Topic starter
(@steamboy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ja, ik heb ongeveer 270 gr. per liter gebruikt, maar op 2 liter alcohol had ik dan ook 30 Sorrento citroenen gebruikt, dus zou wat zuurder uitpakken.

Dit is voor mij m'n eerste batch geweest, maar heb al een paar dingetjes bijgeleerd.

De volgende batch ga ik toch anders maken.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?