Na een tiental samples, die we met een koffiefilter succesvol helder kregen, een batch van 50 liter duindoornlikeur gemaakt. Hier zit dus al suiker en alcohol in + een aanzienlijke hoeveelheid (24 liter) duindoornsap (zo ingekocht, werkte beter qua resultaat dan zelf bessen persen).
Koffiefilters of de grotere variant daarvan zouden weken in beslag nemen, want het loopt enorm traag door en stagneert ook nog eens snel.
Geen koffiefilters dus.
Poging 2: een fijne nylon filterzak. Hier kwam überhaupt amper wat doorheen, alleen onder druk een klein beetje. Was 300 mesh / 50 micron overigens, iets te fijn blijkbaar.
Poging 3: RVS gevlochten filters / matjes. 100 micron loopt het traag doorheen maar filtert niks, 65 micron loopt er amper iets doorheen maar filtert het wel. Alleen zonder schrapen over het filter met iets van kunststof duurt het dagen of weken, minimaal… na twee liter gestopt.
poging 4: een vierlaags V0 filter op een Polsinelli pomp gegooid. Haalt 90% van het vruchtvlees eruit! Alle filters zitten echter na drie liter al vol 😬 dat wordt een duur geintje zo.
Heeft iemand nog tips hoe we minimaal 50% van de vaste stoffen eruit kunnen halen, liefst 80%? De rest kunnen we prima door de pomp gooien natuurlijk!
Wellicht pectinase of een klaringsmiddel? Alle tips zijn welkom! 🙏🏽