Ben eens gaan zoeken naar recepten die wel leuk leken.
Heb dit wat aangepast , en ik ben dus van plan, rond het kerstverlof een Brabant Dunkel Weizen te brouwen.
“Brabant Dunkel Weizen”
3 KG Pale Ale mout
1.5 Tarwe mout Ruby
50 gr Fuggle
50 gram Opal
Safale US-05
WLP672 (na 2 weken)Lactobacilus Brevis
16 L Stort
10 L Spoel
52°C 25 min
63°C 45 min
Hop erbij bij start 63°C
(hopzakje onder de pomp leggen)
68°C 30 min
Spoelen
Tot kookpunt brengen en dan meteen stoppen.
(Niet laten Koken)
Met silicone stop op Grainfather laten afkoelen tijdens nacht.
(ik vind dat afkoelen met water zo een gedoe en waterverspilling)
Nadien kan dit de volgende keer gevarieerd worden met een andere brouw-Gist en nadien Brettanomyces, Pediococcus, of zelfs een Berliner Weizen. (Saai)
Natuurlijk wordt hij niet echt donker, maar donkerder dan een Weizen, wat een lichtblond bier is.
Doordat ik op tijd de Gist in huis wil hebben, heb ik een Bavarian Wheat MJ20 besteld.
Jan levert dit uit voorraad, terwijl ik bij andere nu vaak 1 a 2 weken moet wachten.
Waarom weet ik niet maar de leverbedrijven hebben veel tijd nodig ,vanwege drukte/Covid 19/boot in Panama kanaal?
Elke smoes wordt uit de stelling getrokken.
Laatst silicone stoppen via een leverancier hier in BE 2 weken, (wegens drukte).
Dus het wordt saai, 🤔 met Lacto, pedio, of Brett.