Meldingen
Alles wissen

eerste keer mede maken


SmokeySnake
Berichten: 1
Registered
Topic starter
(@smokeysnake)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hallo

ik heb dankzij vrienden de smaak van mede ontdekt en wil dit al een tijdje maken en ben afgelopen 2 weken aan het inlezen.
echter zit ik met het probleem dat ik weinig tot geen website vind waar ze dit op een nood taal uitleggen. nou heb ik een x aantal sites gevonden ( waaronder hier ) waar ik het wel begrijp wat er staat maar dat ik gewoon door de hoeveelheid tekst het niet meer snap nu.

ik heb ook geprobeerd te filteren wat er staat en dit in word neer te zetten maar steeds als ik vergelijk wat er staat bij een andere pagina dan snap ik er meteen niks meer van en ben ik terug bij af.
nou denk ik dat ik er wel uit ga komen alleen wat niet begrijp is wanneer moet ik wat meten en op welke manier

bijvoorbeeld de soortgelijke gewicht nou weet ik dat je deze 2 x moet meten en als de waarde de goeie waarde heeft die je wilt hebben dat je hem actief moet stoppen (als die nog gist) maar de waardes stijgt deze altijd of daalt deze juist tijdens het proces ?

Beantwoorden
6 reacties
Robbert
Berichten: 7947
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mede is een soort wijn uit honing .
Gebruik bloemen honing .voor 10 liter .
1 kop lavender , 2,5 kilo honing ( lindeboezem ) 5 liter water , gist , gistvoeding en 1 citroen .
Kook het water met de honing . Voeg de lavendel toe .
Na afkoelen gist + voeding en de uitgeknepen citroen toevoegen . Nu laten gisten .
Na gisten overhevelen van de gist af en laten rijpen .
Een goede mede heeft niet alleen eem lange gist tijd maar moet ook minimaal 18 mnd rijpen

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 114
Registered
(@knooier)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zoek eens op Tinus Kolster en het woord mede. Tinus is een geronimeerd imker met een bulk ervaring op gebied van mede maken en maakt ook veel verschillende soorten mede. Hij is/was o.a. actief op "Imkerforum" en op forum "De Baldadige Bij".
Hij maakt uitsluitend medewijn, geen honingbrandy.
Succes

Beantwoorden
Sjefman
Berichten: 140
Registered
(@sjefman)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Robbert Het schijnt dat je de honing kapotmaakt door het te koken. Langzaam oplossen in lauw water schijnt beter te zijn voor het uiteindelijke product.

 

Wat voor mede ben je nu gewend? Er is namelijk heel wat verschil te vinden in de soorten medes. De simpelste is letterlijk honing + water + gist. Dat laten vergisten en rijpen. Dat is erg lekker maar lijkt in geen geval op de kruidige varianten waar van alles aan toegevoegd is... Het heet het zelfde maar is een totaal verschillende beleving.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7947

@sjefman klopt dat je de honing niet door moet koken .

Even de kook erover zodat honing goed oplost en om eventuele infectie tegen te gaan 

Doorkoken verlies je honing smaak

Zelf deed ik eerst heet water maken dan de honing erin oplossen .

2 min koken dan de bloemen erbij   afkoelen . En gist erop .

Mede is een van de oudste alcoholische dranken die er is .

De mede smaak werd meestal bepaald door honing en producten uit eigen streek .

Inderdaad als het honing is uit bloemrijk gebied gebruik je meer de smaak van aanwezige bloemen maar je hebt ook heide en klaver honing en dergelijke.

Zelf gebruikte ik altijd een toegevoegde gist .

Je kunt ook wild gisten maar je hebt dan ook meer kans op ongewenste infectie . 

Al heel lang geleden  gebruikte celten , druiden , zogenaamde magiërs en zieners de mede al als wijn .

Er werd dan ook wel mirre , marre en alruin gebruikt in de mede .

Je kunt ook een mede wijn stoken en er een sterke drank van maken maar officieel is het een enigszins troebele honing wijn .

Al dan niet aangemaakt met een bloemen ,fruit of noten aanvulling voor smaak . 

 

Beantwoorden
Sjefman
Berichten: 140
Registered
(@sjefman)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Geplaatst door: @robbert

Inderdaad als het honing is uit bloemrijk gebied gebruik je meer de smaak van aanwezige bloemen maar je hebt ook heide en klaver honing en dergelijke.

Zelf gebruikte ik altijd een toegevoegde gist .

Je kunt ook wild gisten maar je hebt dan ook meer kans op ongewenste infectie . 

Al heel lang geleden  gebruikte celten , druiden , zogenaamde magiërs en zieners de mede al als wijn .

Er werd dan ook wel mirre , marre en alruin gebruikt in de mede .

Je kunt ook een mede wijn stoken en er een sterke drank van maken maar officieel is het een enigszins troebele honing wijn .

Al dan niet aangemaakt met een bloemen ,fruit of noten aanvulling voor smaak . 

 

Ja, het is een fantastische drank waarbij je heel veel stijlen en manieren van bereiden hebt, vandaar dat ik vroeg wat voor soort mede Smokeysnake wilt maken, gezien er erg veel verschil in kan zitten...

 

Nu moet ik zeggen dat ik best een liefhebber heb en ook van de verschillende stijlen. De krachtigere honingsmaken kan ik erg waarderen en de gekruide medes ook. Het staat ook op mijn verlanglijst om nog eens te gaan maken 🙂

 

Beantwoorden
Bad Wolf
Berichten: 6
Registered
(@badwolf)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik vind mede zelf ook erg interessant, en heb mezelf een heel klein beetje ingelezen, maar raakte ook onder de indruk van de hoeveelheid informatie en recepten. Ik heb zelf twee verschillende versies gemaakt, de JAOM (even googelen, wijst zichzelf), en simpel huismerk honing in water met gist. Van beide versies heb ik drie liter op fles staan, die durf ik voorlopig nog niet aan te raken, ik begrijp dat mede heel veel tijd nodig heeft. 

Heb tien liter uitgegiste huismerk-met-water uitgestookt, de resulterende 65% in een pot gedaan met een stuk raathoning en een maandje laten staan. Dat ruikt wat funky, maar smaakt erg goed. 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?