aangezien de ketel klaar is wil ik mijn eerste stokwijn gaan maken.
dat gaat een suiker vergisting worden en ik heb 4 keuzes qua gist.
1 droge gist.
2 natte gist,
3 fermentis C70
4 rumgist vd stookwinkel.
Na de vergisting wil ik ca 21 liter stookwijn in de ketel kunnen doen,
mijn plan is het volgende.
6 KG suiker oplossen en dit inverteren in ca 4 litr water dus koken voor ongeveer 60 minuten en daarna in een gistton doen,
mengen met koud water tot de ton ca 25 liter water heeft.
gebruik ik een zakje rumgist dan kan ik dit gewoon erin doen bij pakweg 22 graden.
maar elke andere gist zal gist voeding nodig hebben.
Ik overweeg om rumgist te gebruiken en ipv kristalsuiker 6 kg rietsuiker te gebruiken.
hoe laag moet de ph zijn? En ik kan deze omlaag brengen met wat tomaten puree?
Volgens mij is 20 minuten koken om de suiker te inverteren voldoende. Alleen als de rumgist een turbogist is dan hoeft er geen gist voeding bij anders is alleen suiker een beetje schraal. Ik zou die C70 wel eens willen zien bubbelen. De rumgist zou ik voor de melasse bewaren. De PH naar beneden brengen weet ik niet of dit nodig is(wat is de PH van het water)je gebruik toch ook al citroenzuur voor het inverteren. Volgens mij wordt tomatenpuree door sommigen gebruik als gist voeding, en die zweren er bij. Ik zou het alleen gebruiken als je van poetsen hou want je gist vat en ketel worden er behoorlijk smerig van.
Klopt.
ik zat ook al aan de bonen te denken als voeding.
neem aan dat ik de bonen gewoon tijdens het inverteren er bijnkan doen.
nadeel van puree is de vreselijke rode kleur.
rijst kan denk ik ook halverwege inverteren erbij, die is wel gaar tegen de tijd dat alles in een vat gaat,
Het volledig inverteren gaat niet lukken maar hou rond 40 min op 80 graden aan
Bonen kook je even en voeg je samen met het gist toe .
Suiker vergisten is niet echt ph afhankelijk maar voor gist werking is dat wel verschillend .
Gisten werken in een vrij breed ph maar gem van 4,5 is goed voor de meeste gisten .
Tomaten puree vervuilt en geeft bijsmaak . Overgewaaid Amerikaanse bosjesmannen kneierij
Let ook op met witte bonen ... sommigen worden er winderig van 🙂
Dat heb ik sowieso wel
Wel eens boerenkool geprobeerd?
https://distilling.com/kale-vodka-explained/
Ja ik heb er verschillende malen mee vergist en het werkt goed.
Geeft geen rare bijsmaak na stoken.
Vindt je het nog een voordeel hebben tegenover b.v. Birdwatchers ?
Witte bonnen is geen probleem hoor. Het is voeding voor de gist, en die produceren toch al een hoop gas 🙂
Haha leuk recept met boerenkool, maar met 40 kg suiker krijg je alles wel aan de gang.
Ik gebruik wel spitskool of Chinese kool om gist op te kweken.
Hoe bonen gassen vormen bij mensen ligt aan on darmkanaal werkt Gisten hebben niet een zelfde darm kanaal zoals mensen .
Het gaat om de eiwitten en aminozuren uit bonen die de voeding is .
Daarnaast hebben bonen weinig bijsmaak en liggen ph waardes van bonen binnen een goed bereik en heeft daarom minder afweiking gevende invloed
Het voordeel van boerenkool t.o.v. de tomatenpuree in een BW is dat mijn vat
niet rood er uit gaat zien.
Zal de volgende keer eens bonen gaan gebruiken en kijken hoe dat gaat.
Hoe bonen gassen vormen bij mensen ligt aan on darmkanaal werkt Gisten hebben niet een zelfde darm kanaal zoals mensen . Het gaat om de eiwitten en aminozuren uit bonen die de voeding is . Daarnaast hebben bonen weinig bijsmaak en liggen ph waardes van bonen binnen een goed bereik en heeft daarom minder afweiking gevende invloed
Dan heb ik gewoon een hele goede werkende DK.
Ik heb citroenzuur en wil dus inverteren met citroenzuur.
hoeveel gram poeder zou ik er ongeveer bij moeten doen?
ik wil 5 kg suiker oplossen in 5 a 6 liter water, dit ga ik in elk geval minimaal 40 minuten op de genoemde 80 graden houden.
daarna wil ik de zaak in een gistvat doen en laten afkoelen.
ik doe er een hand gekookte witte rijst bij als voeding en bewaar de rumgist voor de melasse.
vergisting gaat met droge gist gedaan worden want ik heb nog een lading daarvan liggen.
dus ik ben voornamelijk benieuwd hoeveel citroenzuur ik er ongeveer bij moet doen.