Meldingen
Alles wissen

Ervaring met klaren? Help!


Berichten: 54
Topic starter
(@antonuithethogenoorden)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Moi lezer,

TL;DR (To Long Didnt Read): hoe klaar jij je stookwijn / wijn / bier? Was is het proces en hoe lang duurt het?

 

Het lange verhaal:

Sinds een jaar of 6 ben ik vrolijk wijn, en sinds 4 jaar ook bier en sterker spul aan het maken. Tot nu toe heb ik nooit problemen gehad met het helder krijgen van dranken (leeuwenmelk en limoncello daar gelaten). Geduld is (op liefde na) het belangrijkste ingrediënt in elke drank die we maken en filter dus mijn bier en wijn nooit. Nu het volgende:

2 jaar geleden heb ik wat wijn gemaakt, welke kraakhelder was uit gegist. Ik doe alles in 1 ruk: alles in een glazen fles, gisten, wachten, en na 2 jaar afhevelen en bottelen. De 3 wijnen op de foto waren kraakhelder (zoals de voorste gele van de 3). Nu zijn we samen met de wijn in januari verhuisd, en zijn 2 wijnen troebel geworden. Deze wil ik graag weer helder krijgen, aangezien het bijna tijd voor het bottelen is!

Het gaat om 15L vlierbloesem wijn (links) en 35L mede (honing 2:1, ik ben zelf imker, het is rauwe honing). De kraakheldere 5 liter is van dezelfde als rechtsachter, enkel andere gist. 

Lang intro voor mn eigenlijke vraag: hoe kan ik het beste deze wijnen weer helder krijgen? Ik heb geen ervaring en het moet in één keer goed gaan. Het belangrijkste ingrediënt (geduld) is duur, dus het mag niet rijp voor de gootsteen worden!

Ik zag deze video waarin wat verschillende producten worden getest. Nu is in deze test n=1, oftewel, een redelijke gokkast. Uit

zijn video concludeer ik dat kieselsol&chitosan het beste werkt. Een snelle Google brengt me bij onze vertrouwde Stookwinkel: turboclear klaringsmiddel

Dit middel heb ik een stuk of 4 keer zonder succes geprobeerd op stookbeslag.. Dit kan gelegen hebben aan dat het nog niet 100% was uitgegist (soms wordt geduld op de proef gesteld).

Bentoniet heb ik in een ver verleden geprobeerd: dit werd rioolwater..

Nu lees ik op het forum regelmatig "vislijm", maar kan via de zoekfunctie niet echt vinden hoe mensen dit gebruiken. In combinatie met "het mag niet falen" rest mij de vraag: hoe laat jij je beslag / wijn / beslag?

 

P.s. ik heb een bouwlamp achter de flessen jezelf gericht op de fles aan de rechter kant. Het is ongelofelijk hoe troebel het is geworden..

Beantwoorden
6 reacties
Murmillo
Berichten: 2693
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Stookwijn of bier is niet nodig om te klaren. Dat kan zo de ketel in als je kookstenen/lavastenen/of iets anders gebruikt tegen aanbranden.

Bier, cider, wijn zou je kunnen coldcrashen als je het kraakhelder wil hebben. 

Op een tip hier heb ik wel eens een drank 5 uren in de vriezer gedaan en erna gefilterd. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wijnen kun je het beste klaren met vislijm of bentoniet.

Beantwoorden
2 Reacties
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@robbert ik las vaker een post van jou over vislijm, maar heb je handleiding nog niet gevonden. Ik zal je zoektermen even door t forum trekken!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@antonuithethogenoorden VISLIJM : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met wat alcohol of wijn bij 25 graden . voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door filter halen

 

 

Belangrijk de temperatuur! 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P s  wijn mag NOOIT!! In de vriezer . Dan wordt het verkeert !

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoek even naar topic "

Troebel , zweem , nare geur , vieze lucht , verkleuring , bijsmaak, mogelijk enkele eerste oplossing" 

Hier staan diverse oplossingen en ook werkwijze. 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?