Meldingen
Alles wissen

Gist van vorige bier


Berichten: 56
Topic starter
(@alireza)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Iemand ervaring heeft hoe kan ik een fles gist van boden vat hergebruiken worden in de nieuw bier?

 

Alvast bedankt

Alireza

Beantwoorden
8 reacties
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

nimrax komt strak met een beeld voor beeld gist hergebruiken .
Het is mogelijk als er nog genoeg levende cellen zijn maar let op !
Je kunt alleen basis gisten regenereren gemodificeerde of complete gisten uit zakje met eigen " kracht " voeding is gedegenereerd na gisting .
Daarnaast is bier gehopt wat ook het gist beïnvloed heeft .

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gist uit een fles is goed op te kweken. Let wel op! Bij sommige brouwerijen wordt het bier in de fles gepasteuriseerd en is alle gist dood. Veel andere centrifugeren het bier voor bottelen en voegen dan wat verse bottelgist toe aan de fles. Dit is bij veel brouwerijen een andere gist dan de originele en als je die opkweekt krijg je een ander bier dan hetgene wat in je fles zit.

 

Als je blom gebruikt zul je ook micro-organismen uit de bloem meenemen en wordt het karakter van de gist anders. Bovendien wil je geen bloem in je bier (wordt erg troebel). als je gaat stoken maakt het niet uit, dan blijven de troebele delen in je ketel.

 

In kleine stapjes opkweken werkt het best met een wort van SG 1.040 of net iets lager. De brouwfora zijn er over volgeschreven dus zoek daar eens, bv hier:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18197.msg267876.html#msg267876

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het gist van het bier genoeg levende cellen telt kun je het op een heldere bodem opkweken . denk aan fruitsap als ananas , appel of citrus .
Bij biergisten uit een zwaar gehopt hier zal dit invloed hebben op smaak .
Over algemeen blijven geregenereerde bier gisten smaak typerend .
Dus wel rekening houden met de beoogd doelstelling .

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het gist van het bier genoeg levende cellen telt kun je het op een heldere bodem opkweken . denk aan fruitsap als ananas , appel of citrus . Bij biergisten uit een zwaar gehopt hier zal dit invloed hebben op smaak . Over algemeen blijven geregenereerde bier gisten smaak typerend . Dus wel rekening houden met de beoogd doelstelling .

Bij hobbybrouwers wordt bv appelsap vaak gebruikt als eerste stap (makkelijker dan wort maken) maar voor vervolgstappen wordt wort gebruikt (anders te weinig voedingsstoffen).

Bij hergebruiken van een gistkoek van een vorige vergisting ga je het inderdaad merken als dat sterk gehopt was.

Als je 5 - 10 cl van een bier gebruikt met de gistcellen uit een flesje wordt het zo verdund dat ik de smaak nooit heb teruggeproefd van het vorige bier.

Ik voeg dan 50 ml wort toe, later nog een halve liter en dan nog eens 1 tot 2 liter afhankelijk van de sterkte/hoeveelheid te brouwen bier.

Ik giet na koelen en bezinken de starter af (sommigen doen dat niet en gebruiken de hele starter, een van de stammenstrijden binnen de hobbybrouwers). In de beide gevallen is dat beetje bier dat nog in de fles zat zo verdund dat ik het niet kan proeven.

 

Groet,

Mick

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

I.d.d. Mick het is bij bierbrouwen ook meer ingeburgerd om met gisten te spelen
Ja op wort kun je sowieso leuke gist projectjes starten . ( wat ook goed wil is rivella . )

Een beetje ervaren bierbrouwer kan ook makkelijker gaan overstappen naar whiskey maken dan omgekeerd .
En Bierbrouwers weten ook beter met tijd om te gaan . ??
T zijn 2 verschillende sporten met wel raakvlak .

Zelf ooit veel bier en gisten ook gemaakt in de tijd dat er weinig nog commercieel te krijgen was .
T is eigenlijk een simpel handigheidje maar kost weer tijd .

( ik brouw geen bier meer omdat ik niet een bierdrinker ben en likeuren veel breder is met minder beperkingen )

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben begonnen met bierbrouwen en het stoken is er later bijgekomen. Likeuren ben ik niet zo kapot van, in het algemeen vind ik het te zoet.

Een limoncello op z'n tijd gaat er wel in en die hebben we ook al eens gemaakt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Niet alle likeuren zijn zoet er is heel veel mogelijk Mick . Er is ook veel leuk en lekker .
Je kunt het ook simpel en dicht huis houden door whiskey's en Bourbon's te maken .

Voor een lemoncello is het haast tijd . zomer staat voor de deur .
Lemoncello / ice thee perfecte combinatie .?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?