Hallo allemaal, enkele amateur vragen:
ik heb een te sterke peper/honing/gember likeur met 37.5% wodka gemaakt ca 0.75 L. Ik kan deze natuurlijk aanlengen met wodka in de hoop dat de sterke smaak van peper verdwijnt, maar is het mogelijk om deze samen met een suiker mash door te halen door de T500? Of krijg ik dan problemen met het suiker ca 250 gram wat er er nog in zit en niet is omgezet?
Tevens ben ik bezig met het vergisten van druiven om wijn van te maken en deze week de klarings middel toegevoegd en volgens de handleiding mag ik nu 2 weken wachten voor de laatste stap het bottelen. Ik zie dat de wijn helder begin te worden, heb nog niet geproefd.
Ik heb wijnflessen gespaard met schroefdop, heb gemerkt dat eenmaal open dat de schroefdop niet meer goed afsluit, kwam erachter met de Mangrove peren cider, geen CO2 erin, wel in de beugelfles (heel lekker).
Mijn vraag is kan ik hier een in kruk krijgen of zijn deze flessen wel geschikt voor een kurk? Of is het mogelijk om wijn te bewaren in een beugelfles? En indien ik het langer wilt bewaren hoeveel sulfiet voeg ik dan toe, in het vat zit nu nog ca 15 L. Oooooh al die vragen toch :).
Hallo Gertan,
Een normale wijnfles is niet geschikt om wijn met bubbels te bewaren deze gaan lekken of de dop knalt er af.
Ik bottel al jaren wijn in wijnflessen met schroefdop en heb nooit lekkage dus de doppen sluiten ook na 1 keer gebruiken goed af. Klaren van druivenwijn hoeft niet deze wordt vanzelf helder, hoe minder toevoegingen hoe beter.
Ik hevel de wijn na vergisting altijd over in een schone mandfles en laat hem dan nog enkele weken staan dan zakt het laatste bezinksel weg. Daarna nog een keer overhevelen, kan met een beetje sulfiet maar hoeft niet. als het alcoholpercentage hoog genoeg is bederft de wijn praktisch nooit. dan kun je hem bottelen mits de sg onder de 1000 zit anders heb je altijd kans op nagisting.
Succes Ger
Ik ben nu bezig met mijn 3de stook op de T500, suiker mash 6 kg suiker met 150 gram bakkersgist heeft ca 4 weken gestaan. Klaringsmiddel toegevoegd volgens ca 1 week laten staan. Ook ca 1 liter 1ste keer stook ca 90% suiker Mash aan de T500 toegevoegd. Heb de grootste moeite om de temperatuur schommelingen te regelen om deze tussen de 55-60 C te houden. Is ook wel logische want ik heb geen stabiele leiding water, 1 mm draaien werkt bij mij dus niet. Ca 400 ml apart gehouden die rook echt naar aceton (1ste run alles bij elkaar gehouden). De 3.5 l ga ik wel halen. Mijn alcohol met temp is helaas gesneuveld. Heeft iemand een tip voor een betere meter, want met deze kon ik niet bv 88% aflezen meer een schatting. En is een 2de stook noodzakelijk ivm de temp regelen, tussen 52-55 fijne strook dat wordt een nachtmerrie. Ik ga het uiteindelijk verdunnen naar 40% en dan door de koolstof filter, dan hoop ik dat de smaak oké is.
Groet Gertan