Ik gebruik ook een vulpijpje Rob, erg handig en geen geknoei π
Β Hoy,
ik heb ook een cider staan gene platte cider zoals ze zeggen, het was appelsap en suiker, het was uitgerekend voor 12% alc., het was hoger.
Je hebt dus extra suiker toegevoegd, hoeveel precies? BeΓ―nvloed de suiker de smaak van de cider niet te veel? En welke gist heb je gebruikt?
Welke is dat precies Rob?
Erik, die ik heb genomen is de BMV injectiespuit Dial-a-Dose, 10 ml van Euro 21,10 + de slang. Deze spuit is instelbaar met de zwarte ring van 1 t/m 10 cc.
Ik was de eerste bierhobby-klant die om deze spuiten vroeg.
Goeie tip Rob!
Ik neem aan dat je dan een suikeroplossing maakt. Hoeveel suiker op hoeveel water gebruik je dan?
Β
Β
Jan, jij gebruikt de Mangrove Jack Cider gist, ik heb nog een zakje champagnegist liggen, zou ik dat ook kunnen gebruiken of is het resultaat dan (veel) anders?
Β
Jij denkt ook een 40 flesjes te kunnen gaan vullen, ben je dan niet te optimistisch. want 40 x 0,33 = 13,2. Je start met 10 liter appelsap.
Nee het zijn 1.5 liter pakken. 15 liter dus.
De Champagnegist doet het uitstekend. Die heb ik ook al eens geprobeerd ?
Ik maak iets meer dan ik nodig heb, omdat er in de fles, slang, injectiepistool en pannetjeΒ altijd wat suikervloeistof achterblijft.
Heb ik b.v. 48 flesjes van een halve liter = 24 liter
En wil ik 8 gram p/liter = 24 x 8 gr. = 192 gram + 25% verlies
Dat gooi ik in een pannetje met 40% water. Het hoeft niet te koken.
Dan met een trechtertje het flesje vullen, klaar.
Ik heb de eerste keer de suikeroplossing in de maatglas van 250cc gegooid en het totaal gedeeld door de hoeveelheid suiker, in dit geval 192 gram + 25% is 240 gram suiker.
Totale vloeistof is 240 gram suiker + 40% water = 336 gram.
VoorΒ 1 gram suiker heb je dus 1,4 cc suikervloeistof nodig.
Dus bij 4 gram op een flesje van een halve liter is dat 4 x 1,4 = 5,6 gram.
Β
Β
Je hebt dus extra suiker toegevoegd, hoeveel precies?
op 8 liter vers appelsap ( geperst) had ik 1 kg druivensuiker bijgevoegd, mijn appelsap had als ik goed gemeten had een sg van 1054,het sg gehalte begin gisting was 1080 gemeten bij 25 Β°C.
BeΓ―nvloed de suiker de smaak van de cider niet te veel?
Β Ik weet het niet, ik heb nog niet geproefd, het is aan het rusten, en ik ga nu een gewone cider maken dan kan ik vergelijken.
En welke gist heb je gebruikt?
Β Het was oorspronkelijk niet de bedoeling van cider te maken, ik ging den helft bottelen als wijn en den andere helft tot calvados stoken, vandaar de suiker, ik heb nu den helft gebotteld als wijn en den andere helft als cider.
Ik had den killer gist of zoiets ( wijngist), ik zal eens van deze eens zien in mijn gistdoosje of ik nog een zakje heb voor hetΒ juiste merk .
Gaan we dat ook proberen π
Is ook nog een optie, de helft als cider bottelen en de helft tot "calvados" stoken.
Jan, verwarm je de appelsap nog wat voor je de gist erbij doet of gewoon op kamertemperatuur?
Gewoon kamertemperatuur. Je giet de pakken leeg in je vat, gist erbij even roeren en deksel er op.
Dat is alles π
Β
Β