De suiker was dus op ? door het halve pak suiker krijg je nu ietsjes meer alcohol in je cider, niet extreem hoor. Wederom lekker laten uitgisten en daarna gewoon bottelen. Volgende keer weet je dat de suiker in het sap vergist is en dat je het in flesjes kunt stoppen.
Het rare is, dat was al na 3 dagen en toen gaf de vinometer 2% aan, daarom vertrouwde ik het niet erg en hij gist nu al 4 dagen als een wilde op een half pakje suiker. De cider zal nu niet te scherp worden door de suiker?
Ik heb weer 45kg appels laten persen, en een liter of 25 sap verkregen. Een deel drinken we zo. De rest gaat het gistvat in. Nu merkte ik gisteren dat het spontaan is gaan gisten. Ik heb de gist namelijk nog niet toegevoegd. Zou ik dat nog moeten doen?
Hi Auke, wordt vast een delicatesse. Gevoelsmatig zou ik me aan het recept/procedure houden en toch gist nog toevoegen. Anderzijds... dieren die rottend fruit eten worden teut ervan dus ... goede vraag.
Ik heb weer 45kg appels laten persen, en een liter of 25 sap verkregen. Een deel drinken we zo. De rest gaat het gistvat in. Nu merkte ik gisteren dat het spontaan is gaan gisten. Ik heb de gist namelijk nog niet toegevoegd. Zou ik dat nog moeten doen?
De gist die nu bezig is,is een natuurlijke gist en deze zal zich (onder gunstige omstandigheden) razend snel vermenigvuldigen. Je hoeft dus geen andere gist toe te voegen. Het toevoegen van gist doe je om de vergisting en het resultaat ervan zo gecontroleerd mogelijk te laten verlopen.
Ik ben alleen benieuwd of de vergisting ook helemaal voltooid. Mocht het al snel gedaan zijn, en het sap is nog zoet kan altijd nog de gist toevoegen..