Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 59 / 71

Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

10 gr/L bottel ik altijd mee, gaat tot nu toe altijd goed! πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoe heb je het dry hoppen gedaan?Β 
Hoeveel en hoe lang enzo?Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik was van plan het in een hopzakje een weekje te laten trekken. Maar toen ik er aan wilde beginnen moest ik eigenlijk snel weg en dacht ach,Β  ik doe het gewoon los in de emmer.

Ik had 30 gram Amarilo hop pellets van Erik. Ze bleven mooi drijven en nemen rustig het vocht op waarna het een dkke drijvende groene koek vormt. Na een dag begon het langzaam aan naar de bodem te zakken en de geur zat er echt heel erg in, het was zodanig aanwezig dat ik na 2 dagen besloten heb het te bottelen. Het moet enigzins subtiel blijven.Β 

Bitter zal het niet snel worden. Omdat de hop niet gekookt word krijg je vooral de geur en aroma.Β  De cider is ook groener dan normaal, maar ik verwacht dat dat nog wel iets bijtrekt door het verder klaren op fles.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo, na twee dagen al? Dat is inderdaad snel. Ik ben het er mee eens dat het subtiel moet blijven inderdaad πŸ˜‰

Β 

Bedankt voor de bevindingen. Ben benieuwd wat het verschil is tussen pellets/verse hop qua dosering. Even gaan onderzoeken πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 42
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Portgist, met glucose als bottelsuiker. Misschien is het lageren buiten de koelkast beter.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe lang heb je e.e.a. in de koelkast gelagerd? Als het gist al erg uitgeput was en het Β lang in de koelkast heeft gelagerd dan kun je te weinig actief gist overhouden voor hergisting op fles. Bottelgist kan dan een uitkomst bieden.Β 

Als het pas een week op fles staat dan moet je meer geduld hebben. Glucose mag je wat meer van gebruiken dan suiker om hetzelfde CO2 gehalte te krijgen.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Top gercok. Cider is heerlijk he.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als ik bottel, laat ik het nog altijd 2 weken liggen op kamer temperatuur dan is het voor de gist ideaal.Β 

Beantwoorden
Berichten: 42
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Een deel staat nu 10 dagen in de koelkast, andere deel paste er niet meer bij. Ik haal het weer uit de koelkast en haal wat extra geduld, altijd handig voor erbij. en een theelepeltje extra suiker erin. Dank voor een beetje gerustheid.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

10 dagen is voor sommige gisten wel erg lang in de koelkast. En wat Murmillo zegt, reken op minstens twee weken op kamertemperatuur voor hergisting op fles.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Doet een klaringsmiddel niet iets met gist? Het lijkt me in elk geval niet bevorderlijk.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tegenwoordig gebruik ik het niet meer, maar bij de razendsnelle cider aan het begin van dit topic wel,Β  en daarvoor ook. Mijn ervaring is dat er altijd gistdeeltjes genoeg aanwezig zijn om de bottelsuiker om te zetten in bubbels.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alles heeft te maken met de fitheid van het gist. Tel daarbij op dat 10 dagen koelkast en klaringsmiddel zijn effect heeft, dan blijft er niet veel meer over om een goede hergisting te starten.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Cider 4 dagen op fles. Dat belooft nog wat πŸ™‚ smaak is ok maar gaat nog beter worden. Je proeft dat het erg jong is. Hopsmaak is lekker!

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 42
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik had de hele tijd dit klaringsmiddel liggen, was ondertussen over datum en ik heb iets tegen stofjes die iets levends omleggen. Bij deze batch cider dacht ik; ach, ik probeer het eens, maar meteen spijt ervan.

Ik hou van troebele biertjes, ciders en een levend drankje, nagisting op fles voelt gewoon beter. Ik zie wel verschil met de flessen die niet de koelkast in zijn gegaan. Maar gaat gist dan niet in een soort winterslaap?

Beantwoorden
Pagina 59 / 71
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?