Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 64 / 66

RuMo
Berichten: 846
 RuMo
Registered
(@rumo)
Prominent Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik had een cider gemaakt van een supermarkt appelsap en wat bakkersgist. Bakkersgist geeft normaal wel veel gas, het maak je brood toch ook luchtig. Ja, maar het kan niet zo goed tegen alcohol. En daarom kreeg ik er wel 8% alcohol in, maar na het bottelen met wat suiker kwam er maar weing prik in. Na een paar weken heb er wat sterker wijn gist en wat suiker per fles bij gedaan. Weer een paar weken later eens een fles geprobeerd, en de plop was nu PLOP maar meer niet. Waarschijnlijk was het alcohol nivau al te hoog om een nagistng opgang te brengen. Maar ik wil prik in mijn cider, bubbels, schuim. Dus ik heb de flessen cider in een emmer leeg gegooit, en darna een starter gemaakt met een pak appelsap(en een beetje extra suiker) en de sterke wijn gist. Deze een dag laten staan en daarna in de emmer gegooid. Na een dag heb ik de cider weer gebotteld. Na een week of drie in een grote plastic box(Ikea) heb ik nog eens een fles open gemaakt. Het was mij wel opgevallen dat 1 van de flessen kapot was. En normaal zijn die 0.45 liter flessen van Grolch prima flessen voor de cider. Het was dit keer meer als een PLOP. Ik  had gelukkig een veiligheidsbril op maar mijn ogen zaten vol met cider. Toen ik mijn ogen weer open had zag ik dat de keuken onder de cider zaten en ik had nog maar een kwart flesje cider over. Gelukkig zei mijn vrouwtje alleen "misschien moet je de volgende fles buiten open maken".

Overigens was de smaak vanaf het begin wel aardig, wat zuur maar met ijs wel te drinken. Ik ga hier wel mee door wandt ik wil wel een voorraadje aanleggen voor de zomer.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 846
 RuMo
Registered
(@rumo)
Prominent Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben er nu ook wel achter als je de fles goed koelt, dat het minder bruist. Flesje even in de vriezer en ik hou meer over om te drinken.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6483
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb een poging gedaan om alle opvolgers van dit topic die corrupt waren geworden samen te voegen, zo te zien is dat gelukt.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6483
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb een poging gedaan om alle opvolgers van dit topic die corrupt waren geworden samen te voegen, zo te zien is dat gelukt.

@Sjefman je topic doet het weer 😉

Beantwoorden
Sjefman
Berichten: 114
Registered
(@sjefman)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik had een cider gemaakt van een supermarkt appelsap en wat bakkersgist. Bakkersgist geeft normaal wel veel gas, het maak je brood toch ook luchtig. Ja, maar het kan niet zo goed tegen alcohol. En daarom kreeg ik er wel 8% alcohol in, maar na het bottelen met wat suiker kwam er maar weing prik in. Na een paar weken heb er wat sterker wijn gist en wat suiker per fles bij gedaan. Weer een paar weken later eens een fles geprobeerd, en de plop was nu PLOP maar meer niet. Waarschijnlijk was het alcohol nivau al te hoog om een nagistng opgang te brengen. Maar ik wil prik in mijn cider, bubbels, schuim. Dus ik heb de flessen cider in een emmer leeg gegooit, en darna een starter gemaakt met een pak appelsap(en een beetje extra suiker) en de sterke wijn gist. Deze een dag laten staan en daarna in de emmer gegooid. Na een dag heb ik de cider weer gebotteld. Na een week of drie in een grote plastic box(Ikea) heb ik nog eens een fles open gemaakt. Het was mij wel opgevallen dat 1 van de flessen kapot was. En normaal zijn die 0.45 liter flessen van Grolch prima flessen voor de cider. Het was dit keer meer als een PLOP. Ik had gelukkig een veiligheidsbril op maar mijn ogen zaten vol met cider. Toen ik mijn ogen weer open had zag ik dat de keuken onder de cider zaten en ik had nog maar een kwart flesje cider over. Gelukkig zei mijn vrouwtje alleen “misschien moet je de volgende fles buiten open maken”.

Overigens was de smaak vanaf het begin wel aardig, wat zuur maar met ijs wel te drinken. Ik ga hier wel mee door wandt ik wil wel een voorraadje aanleggen voor de zomer.

Hoe veel gram suiker had je toegevoegd?
Tot een gram of 10-12 per liter zit je sowieso veilig. Ik voeg 10gram suiker per liter toe tijdens het bottelen en dat geeft na een paar weken een prima prikje en na een paar maanden een fantastisch prikje.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 846
 RuMo
Registered
(@rumo)
Prominent Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

IK was begonnen met een stick van 4gr suiker, per 0,45l fles. Daarna had ik nog wat suiker toegevoegd, ja en dan raak je het spoor bijster. Het is dus het beste om het in 1 keer goed te doen. De volgende keer ga ik eens een echte appelcider gist gebruiken. En misschien ook wel een beetje vlierbessensiroop.

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3575
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En weer een nieuwe aflevering van Shef Cider

Beantwoorden
Sjefman
Berichten: 114
Registered
(@sjefman)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

IK was begonnen met een stick van 4gr suiker, per 0,45l fles. Daarna had ik nog wat suiker toegevoegd, ja en dan raak je het spoor bijster. Het is dus het beste om het in 1 keer goed te doen. De volgende keer ga ik eens een echte appelcider gist gebruiken. En misschien ook wel een beetje vlierbessensiroop.

8 tot 10 gram per liter is lekker, dus die 4 gram per fles had voldoende moeten zijn om een prikje te krijgen.

Mijn tip, hevel je cider over in een 'bottelvat' en voeg daarin voor de hele batch je suiker toe, dan weet je precies hoeveel er in elk flesje zit. (10 liter cider? Betekent 10 gram suiker per liter, dus x10 liter = 100 gram suiker toevoegen. Elk flesje krijgt dan precies even veel. Dat is in ieder geval de veiligste manier.

Vlierbessen of bloesem?
Vlierbloesemsiroop is erg lekker! 🙂 Daarvan voeg ik uit mijn hoofd 20ml per liter toe om aan de 10gram suiker per liter te komen tijdens het bottelen.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 1787
Registered
(@baukrrhh)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Komen er al XXL weken?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 1787
Registered
(@baukrrhh)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Proost!

Beantwoorden
Sjefman
Berichten: 114
Registered
(@sjefman)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Proost!

Proost, ziet er mooi uit.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 846
 RuMo
Registered
(@rumo)
Prominent Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bij Dirk in week 51 Flevosap 0,99 de liter.

Beantwoorden
Marcel
Berichten: 3
Registered
(@marcelb)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Aangezien ik in verschillende grotes bottle zocht ik een oplossing om gedoseerd suiker te geven.
Hierbij heb ik deze aangeschaft en had ik veel eerder moeten doen!!!

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 1787
Registered
(@baukrrhh)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Proost!

Proost, ziet er mooi uit.

Hij is weer heerlijk sjefman. Heb xxl weken nodig. Heb 2 vaten leeg. Flessen staan droog ;).

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 846
 RuMo
Registered
(@rumo)
Prominent Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eerste winkel was al uitverkocht tweede had nog maar 15 flessen appel, zijn nu 15 flessen appel en 10 peer geworden. Ik wil het dit maal met cider gist doen, maar ik weet niet of Jan het nog dit jaar kan leveren. Als ik maar voor de zomer een voorraad cider heb. Ik wil ook nog opzoek gaan naar de kratjes voor de grolsch beugel flessen. 3 kratten is 48 flessen, dat is een mooi begin.

Beantwoorden
Pagina 64 / 66
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?