Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 69 / 70

Murmillo
Berichten: 2282
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden
Beantwoorden
2 Reacties
ruud1
(@ruud1)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 105

@murmillo 

kijk hier eens, hier bestel ik de standaard prima cider, heel wat goedkoper !!

https://www.drankgigant.nl/magners-apple-cider-57.html

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@ruud1 Het ging ook om de theorie op de website niet om wat te bestellen. We maken immers zelf! Maar thnx 😘

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2282
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Vandaag een dealtje kunnen sluiten met de plaatselijke lidl van een restant 2l appelsap pakken.

Nu zodra een gistemmer leeg is een keer zoete cider proberen na veel lezen over ciders.

Mijn broertje houdt van Apple bandit en niet van mijn "droge" cider dus dit puzzelt me al het hele najaar. Ik heb een werkwijze bedacht om toch de cider droog te vergisten en dan iets te zoeten.

Mijn idee is:

Mijn standaard cider maken alleen zonder citroen en vlierbloesem. De appelsap pers ik eerst door een ?? Micron waterfilter, hierdoor word hij wat lichter van kleur maar de smaak blijft behouden. Ik vergist het wederom met SN9 omdat het een 12/14 daagse vergisting was en dit erg goed beviel. Dan over naar de bottelemmer en hier de massa aanzoeten met Sorbitol. Sorbitol zoet goed met "niet vergistbare" suikers en geen bijsmaak. Dan daarna de reguliere 8 gram de liter aan kristalsuiker door de massa en bottelen maar. Ben benieuwd. 

 

1642619322-20220117_1647251.jpg
Beantwoorden
14 Reacties
Pikketanus
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Prominent Member
Berichten: 758
@murmillo hoezo filteren eigenlijk? Heeft dat baat bij appelsap uit concentraat? Is toch al vrij helder lijkt me? Sorbitol ben ik ook wel benieuwd naar want houd ook wel van een zoetje in m'n cider, leuk 👍 
Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@pikketanus dit is meer omdat sorbitol iets verdonkerd. Echter kan ik ook nog kiezen uit lactose, alleen is de sterkte daarvan minder dus moet meer toevoegen. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik graag een keer met mijn filter wil spelen. 🙂

Sorbitol lijkt een goed middel, in de wijn word het sws wel gebruikt. Ik ben heel nieuwsgierig omdat "mark" Mn broertje naast de wodka, wel gecharmeerd is van cider. Ik hoop hem natuurlijk nu ook aan het cideren te krijgen. 

Nu eerst wachten tot de gistvaten leeg zijn. Heb net afgelopen weekend weer Mark zijn vat terug gebracht. "zucht"

Beantwoorden
concha
(@concha)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@pikketanus of Sukrin ipv Sorbitol. Ik heb geen ervaring met beide producten 🙂

Meer info

Beantwoorden
Sukrin
(@sukrin)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

New Member
Berichten: 2

@concha zou u contact met ons willen opnemen, wij bij Sukrin zijn benieuwd of u dit geprobeerd heeft en wat uw bevindingen waren. MVG, Sukrin

Beantwoorden
concha
(@concha)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@sukrin Neen, dit heb ik niet geprobeerd.

Beantwoorden
Sukrin
(@sukrin)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

New Member
Berichten: 2

@concha Ik heb het even nagevraagd bij onze kwaliteit manager. Dit om te voorkomen dat er hier incorrecte informatie op komt. Doordat hij bevestigd heeft dat dit mogelijk is vraag ik u contact met ons op te nemen op het email adres: klantenservice@sukrin.nl. Deze zijn ingelicht en zullen u door verbinden met mij.  Alvast bedankt, Sukrin Team

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@murmillo mazzelaar! Ik wacht wel weer op de XXL week 😒 

Ik heb wel eens een zoetstof(ik weet niet meer welke) in een bestaande cider gegooid als proef. En dat is niet bevallen ik ben toen afgestapt van het idee om met een zoetstof te bottelen. Maar dat was een persoonlijke smaak het paste gewoonweg niet bij elkaar. Ik heb nu wat siroop staan voor als iemand(tot nu toe niemand) wat zoeter wil. Het verwarmen om de bottel vergisting te stop heb ik ook nog steeds in mijn achterhoofd.

Het is overigens wel verstandig om nu al met een cider voorraad voor van de zomer te staren. Ik heb nog 4 kratten staan maar als er 1 leeg kom maak ik weer een nieuwe batch van 3 kratten.

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@rumo het is altijd verstandig! Ik krijg nu steeds 0.75l flessen dus heb meer bottelcapiciteit. Jij hebt toen gezoet met een koffie zoeter saccharine volgens mij en dat geeft een smaakje. Sorbitol word in bier en wijn gebruikt en moet geen smaakjes geven. Uiteraard houd ik jullie op de hoogte. 🙂

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@murmillo Aha, ik ben ongeveer hetzelfde van plan! Het appelsap komt wel van AH. De cider is intussen uitgegist van start SG 1070 (heb beetje suiker toegevoegd) tot SG 990. Dit wordt dus een stevige cider 🙂

Momenteel staat het vat koud om te klaren. Ik vraag me wel af of te lang klaren kwaad kan? Is intussen al bijna een week. Ik heb wel eerst de dode gistcellen afgetapt die al op de bodem lagen.

De sorbitol ligt ook al klaar. Ik heb gelezen dat deze slechts 65% zoetkracht heeft tov kristalsuiker. Hoeveel ben jij van plan toe te voegen?

Welke flessen gebruik je voor deze cider? Want 8 gram/liter bottelsuiker zal toch redelijk wat CO2 produceren?

Zal je een bottelgist toevoegen of is dit totaal niet nodig?

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@moonshiner79 hoi! Ik moet nog beginnen maar heb sinds vandaag een vat leeg en zal morgen met mijn zoon de appelsap gaan vullen in het vat. (Ons gezamenlijk projectje, hij vraagt dan altijd of hij een glaasje appelsap mag)

1070 is een serieuze cider. Bijna appel wijn. Maargoed ook dat kan uiteindelijk.

Wat betreft klaren zou ik dat niet te veel doen. Cider mag best een beetje troebel zijn. Ikzelf; heb een oude gist emmer (noem ik nu bottelemmer) met een bottelkraantje. Ik zet de cider iets hoger en laat het een dag later van de gistemmer in de bottelemmer lopen. Dan is het meestal al helder genoeg. Vanuit daar meng ik eerst sorbitol erdoor tot de gewenste zoetheid, en dan mijn geinverteerde bottelsuiker er door, of vlierbloesemsiroop of welke siroop dan ook. Tijdens deze stap flink roeren en bottelen maar.

Ps bottelgist is absoluut niet nodig bij deze werkwijze. 

Flessen die ik gebruik zijn: bier flessen met beugels zoals grolsch, champagne flessen, bier flessen, en als ik echt alles vol heb, PET flessen welke ik 3,4de vul en voor het sluiten even inknijp tot het vloeistof bijna de rand raakt. 

Succes man

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@murmillo Hier ook. Mijn zoon is diegene die het appelsap in het vat gegoten heeft. Ik stond er enkel naast om de lege brikken plat te trappen 🙂 

Je zegt ook gewone bierflesjes te gebruiken? Ben je niet bang dat deze zullen springen? Ikzelf hou het liever safe en zal enkel champagneflessen gebruiken met plastieken kurk en muilkorf.

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@moonshiner79 zolang je niet boven de 11/12 gram de liter uitkomt valt dat echt mee. Ooit begonnen met 15 gram de liter... dat waren bommen. Als je het niet vertrouwd dan in een curverbak met een badlaken erop. De grolschflessen kunnen sws 12gr de liter aan. Uiteindelijk gaat het ook niet om de druk maar een lekkere cider en 8 a 10 gr de liter is perfect. Bij 12 gr de liter spuit het uit het flesje

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 431

@murmillo 

heb je wel eens aan hop gedacht 

veel smaken ! Kan mee met de eerste gisting!

 

 

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@haak ja laatst een artikel gelezen van een Nieuw-Zeelandse cider met hop. Staat hier dus ook op de planning na de snippers.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2282
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Vandaag tijd, zin, en een vat leeg voor project zoete cider. 🤔 🤔 🤔 

Gestart met 6 liter inkoken, en de rest met de beste hulp die ik kan krijgen in het vat verwerkt.

Een warmteriem erom en tot over 14 dagen.

1645990847-PhotoCollage_1645977485682.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

Tussendoor...

1645990882-PhotoCollage_1645990278990.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@murmillo zijn het al weer de XXL weken??

Ik heb net 3 kratten leeg dus ik kan weer een emmer van 25 liter maken. Deze waren van mei vorig jaar en nu heb ik nog 3 kratten van september vorig jaar.

ps. je prik toch wel gaten in de bodem dan zijn de pakken zo leeg.

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@rumo zeker! Zoom maar in op de foto.

Dit waren pakken die ik laatst had gescoord. Maar moest nog verwerken.

Beantwoorden
TeDestillaat
Berichten: 31
(@tedestillaat)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ik heb toevallig mijn cider dit weekeinde in mijn kegerator gestopt.

Met mijn lokale homebrew vereniging een gezamelijke inkoop gedaan van appels + huur van een pers. Iedereen kreeg een jerry can met ongeveer 20 liter sap mee naar huis. Veel leden hebben hun 20 liter in kleine batches opgedeeld om te experimenteren; wild laten vergisten, wijn gist, Engelse gist, wat brettanomyces toevoegen, champagne gist etc.

Ik heb zelf mijn sap redelijk recht-toe-recht-aan vergist. Wat Potassium metabisulfiet toegevoegd aan de jerrycan met sap om de wilde gisten uit te schakelen, wat gistvoeding en een zakje Mangrove Jack's M02 Cider gist toegevoegd. Nadat deze volledig was uitvergist naar een fust verplaatst die 3 maanden op kamer temperatuur malolactische fermentatie kon ondergaan en rijpen. Nu naar de kegerator om op druk te komen.

Mocht ik de cider nog steeds iets te wrang zijn is het idee om hem aan te zoeten met wat verse appelsap.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

https://mangrovejacks.com/products/cider-enhancer

 

Deze komt ook 

Beantwoorden
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@stookforum ik begrijp niet helemaal wat dit is maar het is volgens mij geen appelsap maar meer een smaak versterker.

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 6700

@rumo het zorgt voor een beter mondgevoel, en je maakt er de Cider zoeter mee zonder dat de zoetheid verloren gaat door vergisting.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@stookforum klinkt goed maar ik zie niet dat er onvergistbare suikers in zit.

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 6700

@rumo ik zie het hier inderdaad niet bij de omschrijving staan maar ze hebben het mij wel zo uitgelegd. Als ik meer weet zal ik het posten:-)

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@stookforum zoals jij het beschrijf lijkt het wel op glycerine maar dan met een appel smaak. Hou ons op de hoogte.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden
Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2282
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Project zoete cider is in gang:

- flessen gespoeld.

- cider aangezoet 

- bottelen 

1649540068-20220408_143957.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@murmillo waar heb je mee aan gezoet? Appelsap Lidl? Bottelsuiker ? Gist? 😆

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@rumo "sorbitol"

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@rumo lidl appelsap en cl23+sn9.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik heb het plan opgevat om zodra mijn fustje met Tonic leeg is deze te vullen met appelsap en gist om zo onder druk te vergisten. Ik zie mensen dat met bier ook doen. Dan staat hij direct onder druk, meteen gecarboniseerd. Ideaal.

Nadeel is dat je gist dat op de bodem ligt er uit moet maar dat gaat gewoon als eerste er uit als je gaat tappen. Dus gewoon koel laten staan, een keer doortappen tot hij niet meer troebel is en je hebt cider van de tap.

De Tonic gaat erg hard, er gaat nu iedere dag bijna een liter doorheen.  

Ik gebruik dit 19 liter fustje. Op de regulator kun je zien hoe de drukopbouw verloopt. Loopt het uit de hand kun je het ventiel even openen. Ik zie dat er ook speciale ventielen bestaan waarbij je de maximale druk kunt instellen en dat hij bij te veel wat laat ontsnappen. Leuk projectje weer 🙂

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@stookforum hier ben ik erg benieuwd naar en kom uiteraard de informatie bij je ophalen. 😀

Beantwoorden
Haak
Berichten: 431
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Cider cider cider

 

daar gaan we weer

Beantwoorden
15 Reacties
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 6700

@haak  jazeker 🙂 en nu next level 🤣

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@haak hoe mooi is het als je straks een vaatje cider naast je flessen hebt. Scheelt ruimte. Ben alleen benieuwd hoe het werkt en hoelang je het kan bewaren. En kan je aan en af blijven sluiten zonder bederven?

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 6700