Cider cider en nog eens cider daar gaan we weer
Met dit mooie weer wil ik het nog eens over cider hebben. Ik gebruik voor de cider 6 kratten Grolsch 0.45l en nog wat losse flessen voor testen en lang bewaren. Per batch maak ik ruim 25 liter (ruim 3 kratten) Als er dus 3 kratten leeg komen is het dus zaak om zo snel mogelijk aan de volgende batch te beginnen. Ik heb net 60 flessen gevuld en heb nog maar 2 kratten van september 2021 over(ik wordt dus wat zenuwachtig).
Ik ben een maand geleden begonnen aan een cider die wat minder sterk en wat minder zuur moet worden maar zeker niet zoet.
27 liter Lidl appelsap
PH begin 3.4 met 100gr. kalk naar 4.9
15gr. gistvoeding DAP
1 liter vlierbloesemsiroop
10gr calciumchloride
gist zakje MJ Mo2 en zakje MJ M44
SG 1050 naar 1000
Na 3 weken gisten en 1 week klaren(tijdens klaren 2x gist depot afgetapt).
Toen voor 25 liter cider nog eens 0.5 liter vlierbloesemsiroop voor de bubbels en 500gr. MJ lactose poeder voor een wat zoetere smaak.
Ik heb natuurlijk al wat zonder de bubbels geproefd en ik ben hoopvol, de smaak was vol en niet heel zoet met een zuurtje op het laatst. Maar nog zonder karakter dat moet er over een paar weken/maanden wel in zitten. Ik heb ook een paar flessen zonder het lactose poeder weg gezet ter vergelijking. Onder tussen maar een paar flessen van de vorige batch open getrokken Proost.