Ervaring niet. Maar ik weet dat je van wei (rest product kaas) goede drank kan maken. Rivella is ook een melkafvalproduct. Schapenmelk is niet heel best verkrijgbaar. Je zou met koemelk kunnen beginnen. Met de juiste enzymen (lactase) heb je zo een vergistbaar suiker sapje.
Wat lees ik nu dan in de krant. Schapenmelk Wodka. Iemand hier ervaring mee?? Zo te zien heeft dat schaap al een flesje op.
Hello Bewust.
Je berichtje was intrigerend en ik ben het even gaan opzoeken. Het hergebruiken van de Wei na het maken van kaas, leek me wel een interessant spoor. Blijkbaar bevat wei ongeveer 5% lactose. Dus potentiele bron voor vergisting.
Blijkbaar is de Blackcow Wodka gemaakt van wei.
MAAR
Gewone gist, zoals bv bakkersgist, kan geen lactose omzetten. Dus je moet dan eerst lactose omzetten in glucose en galactose, bv door toevoeging van lactase tabletten en het daarna vergisten. (bron homedistillers)
Ofwel gebruik maken van Kluveromyces Marxianus gist dat naar verluidt de klus aankan.
Heel veel werk voor een twijfelachtig resultaat. Bovendien een energievreter omdat je met max 5% suikers een grote hoeveelheid wash gaat bekomen.
Indien er hier mensen op het forum zijn die erin geslaagd zijn wei te reclyceren, laat het gerust weten. Ik ben er wel benieuwd naar.
Volgens mij kan je Wei beter aan de varkens voeren om vervolgens die varkens om te zetten in bv Parma ham. Lijkt me efficienter. 🙂
Moonshiners heeft hier laatst een uitzending aan gewijd. Zij het dan met koeienmelk.