Meldingen
Alles wissen

snuisterige Jurançon plantjes

Pagina 4 / 4

Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De juracon en colombard  doen het prima ondanks het Nederlands klimaat .

 
Dus toekomst voor een leuke lekkere drank te maken uit eigen achtertuin.
 
 
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Echte officiële cognac druiven  ! Juracon op de Friese klei ?? 

Met wat liefde , kalk en meststoffen . 

De colombard begint ook . 

 

1688899551-juracon.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Colombard 

1688899595-IMG_20230709_123023461.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Juracon Hangt vol . Dat wordt binnenkort persen vergisten en een charantaise gelijke opstelling maken . 

1690564772-IMG-20230728-WA0005.jpeg
Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Vandaag even wat bescherming tegen insecten en vogels geplaatst.

1722791430-IMG_20240804_163913537_HDR2.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 279

@robbert beste trossen rob! Wordt zeker een lekker drankje!

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert dat ziet er goed uit, is een idee deze bescherming

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nog weekje dit weer en we kunnen al oogste.

1723652163-IMG_20240814_181257943_HDR.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Mooi

1723652201-IMG_20240814_181314828_HDR.jpg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert ik hoop het ook dat het met 1 a 2 weken kan het oogsten, ga begin sep op vakantie en hoop daarvoor te oogsten

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 als normaal verloopt dan zou bij mij met ruim een weekje kunnen oogsten.   Dan 10 - 14 dagen gisten en daarna verwerken. Dus half september al klaar en in vat .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er vallen druifjes dus het is tijd om weer aan de gang te gaan  . Morgen oogsten   .  Wassen persen en op gist zetten . 

Dus plannen !  Dat betekent dus ruim gerekend zaterdag begin gisting  dan 10 dagen gisting . 

Dus de achterste ketel van zolder af en moet in het zuur.  . 

 
14 dagen dan kan het in vat 
Beantwoorden
rinus55
Berichten: 628
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

lekker, bij mij nog niet helaas, dinsdag hoop ik ze in de vriezer te hebben ivm vakantie

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 even de vorst erover is niet verkeerd dat breekt cellen maar niet te lang in vriezer .

Je kan ze i.p.v. invriezen ook op gist zetten . Of ga je lang met vakantie 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert we gaan 3 weken weg en dat zal iets te lang zijn om op gist te zetten en tijdens onze afwezigheid word het huis geschilderd en he dan liever niks op gist staan

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag deel kunnen oogsten

1725215199-druiven.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Geperst en in ton .

Sg ook goed .

Verder niets toegevoegd.

 

1725215286-IMG_20240901_185017613.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Na 4 uurtjes gisting al begonnen 

1725215357-IMG_20240901_195415377.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Afgesloten   . Nu +/- 10dagen met rust laten.

 

1725215455-IMG_20240901_191120820.jpg
Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Vrijdag 13 .een SG van 990 .

Klaar dus 12 dagen nodig gehad voor vergisten. Nu binnen max 5 dagen een stook plannen anders kan het in riool. 

1726315110-IMG_20240914_135132391.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Nu van gist afgehaald. 

Laatste restje gaat in de container.

1726317030-IMG_20240914_141421764.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Nu van gist afgehaald. 

Laatste restje gaat in de container.

1726317045-IMG_20240914_141421764.jpg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert deze ga je ook 2x overhalen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55   . Is nu als gewone wijn trouwen ook prima. Maar om het wijn te laten is zonde . Zeker ga ik d ze 2 × overhalen

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert wijn???? soort van vega hahahh

raak je dan niet te veel smaak kwijt en wat voor soort ketel is het best hier voor?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 het beste is een charantaise.  Of een soort gelijke opstelling.

Ik denk dat ik dit keer gewoon ouderwets potstill met terug stook ga doen..

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 628
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

robbert weet jij of je druiven ook in een slowjuicer kan doen? of zouden die pitjes te veel stuk gaan en gif geven? 

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 ik weet niet hoe de slowjuicer het sap onttrekt  . Een goede sap centrifuge kun je wel gebruiken.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert hij werkt met mesjes en draait hard rond, probeer er gewoon een paar, anders de staafmixer wat saense zegt

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 de centrifuge dit ik gebruik heeft geen mesjes erin  . Het Perst tussen schijven door en dan op hoge snelheid door filtergaas.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert ik snap het verschil, ga er gewoon een paar proberen en anders een druivenpers gebruiken, heb ik wel staan maar vind het vervelend werken

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 279
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb de druiven bewerkt met een staafmixer. Vervolgens over een keukenzeef in vergistingsemmer over gedaan. Met een grote soeplepel kun je in de keukenzeef wat persen. Restant redelijk droog in een kaasdoek en boven vergistingston uitgewringt. Toen had ik wel t meeste sap eruit. En pitjes ed waren intakt.

Beantwoorden
12 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@kevin ook prima toch . Als je maar zeeft

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 279

@robbert zeker. T staat lekker te vergisten nu. Aankomend weekend de ketel in.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@kevin heb hier jou voorbeeld gevolgd, veel werk maar de gistemmers staan klaar voor het gist, moet nog iets verder koelen

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 279

@rinus55 hoi rinus,

Ik vond werk relatief meevallen. Staafmixer en daarna prutje paar scheppen op keukenzeef en beetje rond draaien, zodat de mazen 'open' blijven.daarna met de bolle kant van soeplepel nog aanduwen en de pulp in een aparte pan. Uiteindelijk de pulp in een doek uitgewringt en toen had ik al t sap wel eruit. Ik heb daarna direct gist op t sap gezet en de ton afgesloten van lucht.

Heb je t zwikkie eerst nog verhit omdat t nu moet afkoelen? @robbert weet denk ik wel of dat noodzakelijk is. Ik denk dat t eerder smaakverlies geeft?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@kevin ik heb met een gistemmer de kook er over gedaan en de andere emmer niet, las ergens dat robbert zoiets  zei , kan ik gelijk zien of het verschil geeft. morgen even de sg meten geen idee of dat warm of koud moet eigenlijk.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@rinus55 ik zet een grote pan met water op en breng die tegen de kook, dan gooi ik er wat fruit in voor een paar minuten en schep die er dan weer uit met een schuimspa en dat een paar keer. Ik heb niet zoveel fruit dus het allemaal wel te overzien.

Wel oppassen dat je je voeten niet verbrand als je op de druiven gaat dansen 🤣 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@rumo ik had iets meer, heb nu 34 liter pure druivensap staan borrelen

waarschuwing is te laat hahahaha

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 279

@rinus55 wow, dat zijn mooie hoeveelheden! Lees graag hoe t verder gaat.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@kevin en dat komt van 1 druivenplant af, een hele grote

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@kevin er is voor 1 fles wijn 1,42 kilo druiven nodig. Voor 1,5  liter cognac / brandy is 6 1/3 liter wijn nodig of wel 9 kilo druiven. 

Of wel 7200 druiven. Als de juracon druif.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert dat zijn cijfers bij een optimale opbrengst vermoed ik en dat ga ik nooit niet redden want mijn gs was 1050, maakt mij ook niet zoveel uit hoop gewoon op iets wat ik lekker vind

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 mijn start en eind sg staan hier ergens boven. Ik had 3,1  liter opbrengst uit deel van  12 liter " wijn " van mijn eigen druiven.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De kook erover of eigenlijk heet water toevoegen en even op temperatuur houden geeft dat cellen kapot gaan waardoor suiker makkelijker vrij komen . 
daarbaast is het zo dat fruit bevat een enzym dat methyl afstoot tijdens het vergisten.Commercie heeft daarvoor weer een middel om het af te breken maar wanneer je het fruit even verhit maak je ook het enzym kapot en hoef je ook niet meer druk te maken over eventueeL aanwezig methyl  .

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo kan het ook.  Een tweede overhaal van mijn 2 e vergisting 

1727193814-IMG_20240924_173657119.jpg
Beantwoorden
9 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Opbrengst is prima . 1,6 liter van 70% uit 13 kilo druiven. 

1727199389-IMG_20240924_183726598.jpg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert vind ik een goede opbrengst hoor, en de smaak? wat je wilde?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 de smaak op dit moment is niet lekker maar wel op de goede weg . Het juiste hout en tijd zal de het moeten afmaken . Maar ik weet wel zeker dat het word wat ik ervan verwacht.  Tevreden over resultaat dus.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert ik verneem graag wat je er verder mee gaat doen, wat voor hout wil ik ook graag weten

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 ik heb voor de beide batches  van mijn sruiven dit jaar  wat stukjes wintereik uit foret de Troncais wat ik ga gebruiken. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert ik vind deze opstelling mooier dan een gewone koperen ketel

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 ik vind een koperen charantaise of Armagnac alembiek toch wel mooier dan glas.

Maar glas is wel een  van de beste manieren om exact mee te werken.  

Deze oude glazen koeler ben ik 44 jaar geleden ook mee begonnen. De kolf is iets jonger maar gaat ook al weer flinke poos mee. Gebruik het nu em dan nog steeds . Ik heb ook een klein kolfje van 500 mil voor test stookjes  . Uiteindelijk wat voor grote of dure installaties je ook hebt je kan niet zonder een kleine glas opstelling . 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert zal nog even duren maar ik ga er ook een aanschaffen, denk dat je veel meer leert van het proces zo

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55 met glas leer je het beste.

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?