De juracon en colombard doen het prima ondanks het Nederlands klimaat .
Er vallen druifjes dus het is tijd om weer aan de gang te gaan . Morgen oogsten . Wassen persen en op gist zetten .
Dus plannen ! Dat betekent dus ruim gerekend zaterdag begin gisting dan 10 dagen gisting .
Dus de achterste ketel van zolder af en moet in het zuur. .
lekker, bij mij nog niet helaas, dinsdag hoop ik ze in de vriezer te hebben ivm vakantie
robbert weet jij of je druiven ook in een slowjuicer kan doen? of zouden die pitjes te veel stuk gaan en gif geven?
Ik heb de druiven bewerkt met een staafmixer. Vervolgens over een keukenzeef in vergistingsemmer over gedaan. Met een grote soeplepel kun je in de keukenzeef wat persen. Restant redelijk droog in een kaasdoek en boven vergistingston uitgewringt. Toen had ik wel t meeste sap eruit. En pitjes ed waren intakt.
De kook erover of eigenlijk heet water toevoegen en even op temperatuur houden geeft dat cellen kapot gaan waardoor suiker makkelijker vrij komen .
daarbaast is het zo dat fruit bevat een enzym dat methyl afstoot tijdens het vergisten.Commercie heeft daarvoor weer een middel om het af te breken maar wanneer je het fruit even verhit maak je ook het enzym kapot en hoef je ook niet meer druk te maken over eventueeL aanwezig methyl .