Hey allemaal
Ik vroeg me af als mensen hierbij ervaringen hebben en deze mij kan helpen met enkele keuzes te maken.
Ik wens dus een eigen spiced rum te maken en dacht aan volgende:
1. via een stokerij gaan als private label.
2. een (goedkope) rum te kopen en deze zelf op vat te houden voor een bepaalde tijd en/of bij te spicen.
Indien ik voor 2 kies, welke rum zouden jullie voorstellen?
Als ik een ton koop van de stookwinkel zou ik best eerst een andere drank in de ton doen om een beter smaakprofiel te hebben (ikzelf dacht aan rode wijn?).
Of toch beter gewoon glas te gebruiken met houten chips?
Alvast bedankt voor jullie inbreng en me hiermee te helpen!
Het ligt er even aan hoever je al in het proces bent qua ontwikkeling van een recept, ik maak deze opmerking even omdat je voorstelt rode wijn als voorbehandeling te doen. De meeste spiced rums zijn een combinatie van kruiden zoals piment, kaneel, nootmuskaat, paradijszaad en vanille. Rode wijn als accent is iets wat misschien minder aansluit.
Als je al een private label overweegt gaat het om flinke hoeveelheden, ik zou het zelf raadzaam vinden om eerst een basisrecept te hebben. Dan heeft de rum die gaat gebruiken ook invloed op je eindproduct, ik heb ooit eens de fout gemaakt om een goedkope rum te gebruiken samen met pruimen en donkere basterdsuiker. De vorige versie was van eigen rum maar had geen zin (en gebrek aan tijd) om dat weer te maken. Ik heb toen 5 liter weg kunnen gooien omdat er een vieze smaak vanuit de rum bleef zitten.
Mijn advies is eerst om wat rondes te doen met houtsnippers en een fles, dan kun je het recept wat duidelijker krijgen voordat je op grote schaal verder gaat. Het is nogal zonde om grote hoeveelheden te maken die niet zijn wat je voor ogen had.
Je kunt rum in grote hoeveelheden (>1000 liter dacht ik) bij Nedstar bestellen, maar dan wordt het gauw bedrijfsmatig (maar miss is dat ook wel de bedoeling?).