Meldingen
Alles wissen

Spontane Gisting


william
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Vandaag een nieuw project.

Zit nu achter de Grainfather, en ben met mijn standaard recept bezig, alleen zal het Gist vandaag veranderen.

Heb 2 emmers klaarstaan waar een gaasdoek, tegen vliegjes, over gespannen wordt nadat de wort in de emmers verdeeld wordt.

Dit gaat de volgende 16 uur in de buitenlucht afkoelen

Daarna op glas met eikenhout snippers.

Benieuwd wat ik vang.

Uiteraard gaan deze flessen, goed zichtbaar in de kelder geplaatst worden.

Zo kan ik het proces gaan volgen, met hopelijk een pellicle etc.

Dit is dus de angst van de meeste brouwers. Maar dit is het beste bewijs van een wilde Gisting.

Maar hoe kan je die het beste verkrijgen, dan door zelf te vangen.

En het gezever “Alleen de zennevallei is daar geschikt voor”, is een sprookje.

Het mag dan, van Eur-OPA,  geen lambiek heten, of na menging Geuze.

Mocht er iets fout lopen, 2 emmers is 2 kansen.

Gewoon ergens buiten zetten onder een tafel (tegen regen en sneeuw) en de natuur zijn werk laten doen.

Verslag probeer ik hier te onderhouden, indien mogelijk met foto’s.

Het houten vat wordt voor later, nu nog in de kelder op Dame Jeanne’s.

Normaal vergist ik in de schuur, maar omdat ik bier brouw dat meer dan een jaar staat te vergisten, gebeurd dit steeds in de kelder.

Dit wordt dus sinds begin Oktober mijn 3e Bier.

En alles zal op zijn vroegst zomer 2023 gebotteld worden.

P.S. Lambiek moet op houten vat verGisten.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
4 reacties
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2790

@wiliam Klinkt als een leuk experiment William, ga je nog iets van voorbehandeling doen aan het eiken qua wieken of roosteren in de oven?

 

M'n eerste poging zuur moet nog beginnen, wat moeten schuiven met verlofdagen i.v.m. een bezoek op het werk en nog een aanpassing aan m'n Grainfather gedaan om het leven iets makkelijker te maken, ik hoop deze week nog te kunnen brouwen maar dat ligt even aan wat externe factoren vooralsnog. 

Beantwoorden
william
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Heb ergens snippers voor dit doel gekocht, ga ze in een merlot leggen voor de extra smaak.

Maar alleen in een van de DJ’s, mogelijk maak ik er 4 van 5 liter van.

Kan ik nog meer spelen. 😎 😜 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2790

@wiliam Dat is de goede instelling, ik ben benieuwd met name naar de foto's.

Beantwoorden
william
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Vandaag is het avontuur weer een stap verder gegaan.  😎 

Twee 5l flessen met elk 3.5 liter wort, en Twee 10L Dame Jeanne's (DJ's) met elk 7.5 liter.

Veel kopruimte ,omdat wilde gisten graag wat zuurstof (O²) op voorraad hebben.

Hopelijk dat ik de juiste verGisters heb kunnen vangen.

Mocht er in 14 dagen niets gebeuren, dan heb ik nog verschillende "wilde" Gisten uit een potje achter de hand.

Heb 2 emmers van elk ongeveer 11L wort, met een persnet afgespannen, en 18 uur buiten laten staan ,op een droge plaats.

Dus nu moet het nogal gek lopen, dat ik in 2 emmers (11L) geen enkele Gist heb gevangen, ,en ondanks touw, wel slakken. 😓 😓 

Sommige zetten thuis het raam s'avonds open en vangen de juiste Gisten, dus ik heb hoop.

(Hoewel: Hoop is het uitstellen van teleurstellingen. 🤣 🤣 )

Brettanomyces "Domum Dulce Domum" en "Daemones In Domum Suam" (home sweet home en devils home) show je magie.

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?