Het zuurtje zit er zeker in, zal als ik weer normaal de kelder in kan ,
beginnen met het jong bier.
Nu met plaster (gips) is de kelder nog een no go volgens de chef.
Blijf niet naar het hospitaal lopen, is de opmerking.
Ben natuurlijk wel gaan kijken ,en beluchten, maar wat niet weet ...........
Ben alleen nog aan het bekijken of ik er hetzelfde tegenaan gooi of een
No-Boil Berliner Weisse sauer bier.
(Recept uit American Sour Beers, dus vanwege auteursrechten ga ik deze niet vermelden)
Overigens werk ik hier met hop die tekort aan de lucht heeft bloot gestaan.
Begin je met zuur bier, zorg dat je "oude" hop hebt. Bestel dus ruim van tevoren.
Mijn hop begint nu "zweetvoeten" achtig te worden, na 1.5 jaar in een plastic doos, bij temperaturen van 15 tot 19 graden.
Bij opslag in een ruimte, met hogere temperatuurverschillen, verwacht ik sneller resultaat.
Ze zeggen , de bak open laten, maar ik bewaar graag de vrede in huis.
- Het ruikt heerlijk, maar schijnbaar heb ik er volgens de chef geen verstand van. 🙂 (Conflict vanuit haar kant)
- Bij te sterke geur, denkt de chef dat het ranzig is, en zoals gewoonlijk verdwijnt zoiets , zonder vragen, in de vuilbak . (Ruzie vanuit mijn kant)
- Ongedierte (muizen ratten) vervuilen de hop, vreten alles maar geen hop. (maar het stinkt niet 😉 ) (voortdurende oorlog ,in een buitenwijk, met buren die composteren in open bak)
En nee ik denk dat je nooit teveel hop kan hebben , als ik binnenkort mijn voorraad weer moet aanvullen, eens kijken of ik overjarige hop kan vinden. (alles Bio, anders géén bier)
Ongedierte in kelder is al jaren 0, maar heb eens een beetje in de schuur laten staan,
(jeugdzonde) en gevolg, rattenkeutels rond de bak, maar niet van gevreten.
Dacht , zal dit eens snel verouderen. Helaas operatie gelukt, patiënt weggegooid.
Zit net te lezen, ergens eind December 2019 ,overgeheveld naar glas, moest ook nog een rum in het verlof vergisten en had in een ander vat ook nog iets anders staan, en rum vergist ik in 2 fermentors tegelijk. En ik heb er maar 3 fermentors, en anders moet ik over op plastic, en voor lang fermenterend bier en Rum is dit totaal ongeschikt. (je krijgt het niet meer zuiver.)
Vandaag na 23 maanden mijn Vlaams Rood op fles gezet.
Ik zal jullie moeten teleurstellen: Dit valt waarschijnlijk niet te evenaren.
Geen rood maar bijna zwart, een heerlijke zoete geur, en een smaak......
Dat van een engeltje, en je tong is er niets bij.
Met kerst zou ik pas echt de eerste smaak/drinktest kunnen doen, maar dit beloofd.
Dan wordt de officiële naam. "Countess Wilhelmine"
Heb gelukkig de juiste mengeling nog, van @Munckerik, dus ik kan volgend jaar een hernieuwde poging doen.
En het blijkt dat een goede "boekhouding" essentieel is.
Het blijkt weer waar ,geduld is ........... etc. etc.
Gelukkig had ik nog genoeg molasse staan ,anders was het een rampjaar geweest. 😆 😆
Vandaag deel 2 begonnen,
42.5%pale ale mout, 22.5% tarwe mout Ruby, 12.5% roadster barley,12.5 % special B, 10% Melanoide mout, (4.5 KG)
Mangrove Jack M76 BAVARIAN Lager
50 gr Fluggle, 50 gr Opal (eind 2019) na spoelen in spider
16 L Start, 10 L spoel,
10 min 49°c
15 min 56°c
15 min 65°c
15 min 72°c
dan 25 min nodig om 100°c te bereiken,
en 25 min op 95°c laten rollen (whirlpool)
Later volgt er nog na een week ongeveer BRETT.
Welke weet ik nog niet , zal die moeten gaan bestellen.
Op naar de volgende 1.5 tot 2 jaar 🙂 🙂
Aanvulling, alle granen en hop BIO, geen bio geen drank voor mij.
Ik maak geen suikeralcohol, want dan neem ik tarwe of iets dergelijks.
Heb een paar jaar geleden 1 kg hop van elk gekocht.
Kan ik jaren mee vooruit.
Vriezer in wat je niet nodig hebt, en rest aan de lucht blootstellen,
omdat dat bij donker bier, en Brett vergisting past.
Deze week het wilde Gist vangen weer opgestart.
Doordat ik sinds lente 2020 niet de kelder in kon (bedrijfsongevalletje) ,liep alles mis.
Heb nu 5 flessen met moutextract en mogelijk wilde Gist staan.
Gewoon moutextract maken ,in potten doen en laten buiten staan gedurende de nacht.
Potten waren afgedekt met wasnet, maar toch vliegjes erin gaan zwemmen.
Geen probleem, als er Gist in zit, wordt dit,na 2 maanden op agar agar petri schaaltje uitgestreken en opgekweekt.
Van daaruit uiteindelijk de stam(men) weer opkweken.
Dan op glycerol en invriezen of in 0.8% zoutoplossing in reageerbuis met draaidop.
Dan heb je dus meteen je eigen gist.
Overigens kan je dit ook met elke andere periodiek verkrijgbare vloeibare gist doen.
Andere gangbare gist is te goedkoop en te efficiënt, om de moeite voor te nemen.
Overigens heeft @Robbert de "brooddeeg" techniek al eens uitgelegd.
Deze krijg ik alleen thuis niet verkocht, om in de frigo (koelkast) te plaatsen.
Het is 2 delen water , 1 deel moutextract, voor de duidelijkheid.
En ik gebruik géén hop vooraf.
Warm in de fles en in de buitenlucht, tijdens Gist vangen, koelt het vanzelf af.
12 uur buiten onder de fruitboom, zou genoeg moeten zijn.
Stabiel rustig weer, en frisse temperatuur vind ik het beste.
Door de frisse temperatuur zou je Gist krijgen dat op lagere temperatuur zijn werk doet.
Ga je de moutoplossing koken, doe dit dan op gas of een ander stabiel te sturen verwarmingsbron.
Op een warmhoudplaatje, blijft de warmte te hoog en kookt het over.
Gas, inductie, houtvuur, alles makkelijker dan de warmhoudplaat.
(Sorry Jan, de mijne heb ik naar één keer gebruik , weggesmeten) 🤣 🤣 🤣
Trouwens , zonder de snelle levering van mijn watersloten, had ik nu (nog) niet kunnen beginnen.
Waarvoor dank.
Van de 5 erlenmeyers, hebben er nu 3 een lichtgrijze pel, en 2 "beweging" in waterslot
maar geen waarneembare activiteit.
De WLP 650 van mijn 2 jarig bier, blijkt ook nu nog levensvatbaar.
Rechtstreeks van net boven de slurry afgenomen en op moutextract gezet,
en actie, het restand uit de koelkast werkte ook nog steeds.
Beide wel afwisselend op de magneetroerder geplaatst.
(ja ik ben zunnig(ge) 'ollander, en altijd in voor een uitdaging)
Wilde Gist en slurry nog zeer traag, dus voor in vriezer.
Heb vandaag een WLP648 Brettanymus Bruxellensis trois aan mijn bier toegevoegd.
De Bavarian lager begint te vertragen.
Omdat ik graag een naslag wil kunnen hebben, en ik andere ook graag laat meedenken.
Ik kwam het volgende tegen: Procedure giststarter op magneetroerder met foto's (hobbybrouwen.nl)
Ik zelf heb dit systeem ook in gebruik, maar met alcohol brander etc.
voor hen die nog een beetje extra leeswerk wensen.
Vandaag Deel 3
2kg pale ale mout, 1kg tarwe mout Ruby, 0.5kg roadster barley, 0.5kg special B, 0.5kg Melanoide mout, (4.5 KG)
Safale US 05
50 gr Fluggle, 50 gr Opal (eind 2019) na spoelen in spider
16 L Start, 10 L spoel,
30 min 49°c
30 min 56°c
30 min 65°c
30 min 72°c
dan 25 min nodig om 100°c te bereiken,
en 50 min op 99°c laten rollen (whirlpool)
Zoals Jullie zien blijft de stort steeds dezelfde, alleen de Gist zal steeds veranderen.
Ook de temperatuurstappen heb ik verbeterd.
En net als steeds staat het nu rustig af te koelen,
met stop in Grainfather glazen deksel.
Morgen overhevelen in Dame Jeanne's (2x 15 liter)
SG 1050 +- Heb het meetvocht versneld gekoeld.
Zal morgen de Gist toevoegen en na ongeveer 2 weken een "wilde" Gist er op loslaten.
En dan weer minstens een jaar wachten.
Binnenkort een volgende batch maken.