Meldingen
Alles wissen

Vlaams Rood

Pagina 4 / 4

Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het zuurtje zit er zeker in, zal als ik weer normaal de kelder in kan ,

beginnen met het jong bier.

Nu met plaster (gips) is de kelder nog een no go volgens de chef.

Blijf niet naar het hospitaal lopen, is de opmerking.

Ben natuurlijk wel gaan kijken ,en beluchten, maar wat niet weet ...........

Ben alleen nog aan het bekijken of ik er hetzelfde tegenaan gooi of een

No-Boil Berliner Weisse sauer bier.

(Recept uit American Sour  Beers, dus vanwege auteursrechten ga ik deze niet vermelden)

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Overigens werk ik hier met hop die tekort aan de lucht heeft bloot gestaan.

Begin je met zuur bier, zorg dat je "oude" hop hebt. Bestel dus ruim van tevoren.

Mijn hop begint nu "zweetvoeten" achtig te worden, na 1.5 jaar in een plastic doos, bij temperaturen van 15 tot 19 graden.

Bij opslag in een ruimte, met hogere temperatuurverschillen, verwacht ik sneller resultaat.

Ze zeggen , de bak open laten, maar ik bewaar graag de vrede in huis.

  1. Het ruikt heerlijk, maar schijnbaar heb ik er volgens de chef geen verstand van. 🙂 (Conflict vanuit haar kant)
  2. Bij te sterke geur, denkt de chef dat het ranzig is, en zoals gewoonlijk verdwijnt zoiets , zonder vragen, in de vuilbak . (Ruzie vanuit mijn kant)
  3. Ongedierte (muizen ratten) vervuilen de hop, vreten alles maar geen hop. (maar het stinkt niet 😉 ) (voortdurende oorlog ,in een buitenwijk, met buren die composteren in open bak)

En nee ik denk dat je nooit teveel hop kan hebben , als ik binnenkort mijn voorraad weer moet aanvullen, eens kijken of ik overjarige hop kan vinden. (alles Bio, anders géén bier)

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ongedierte in kelder is al jaren 0, maar heb eens een beetje in de schuur laten staan,

(jeugdzonde) en gevolg, rattenkeutels rond de bak, maar niet van gevreten.

Dacht , zal dit eens snel verouderen. Helaas operatie gelukt, patiënt  weggegooid.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zit net te lezen, ergens eind December 2019 ,overgeheveld naar glas, moest ook nog een rum in het verlof vergisten en had in een ander vat ook nog iets anders staan, en rum vergist ik in 2 fermentors tegelijk. En ik heb er maar 3 fermentors, en anders moet ik over op plastic, en voor lang fermenterend bier en Rum is dit totaal ongeschikt. (je krijgt het niet meer zuiver.)

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag na 23 maanden mijn Vlaams Rood op fles gezet.

Ik zal jullie moeten teleurstellen: Dit valt waarschijnlijk niet te evenaren.

Geen rood maar bijna zwart, een heerlijke zoete geur, en een smaak......

Dat van een engeltje, en je tong is er niets bij.

Met kerst zou ik pas echt de eerste smaak/drinktest kunnen doen, maar dit beloofd.

Dan wordt de officiële naam. "Countess Wilhelmine"

Heb gelukkig de juiste mengeling nog, van @Munckerik, dus ik kan volgend jaar een hernieuwde poging doen.

En het blijkt dat een goede "boekhouding" essentieel is.

Het blijkt weer waar ,geduld is ........... etc. etc.

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@wiliam Je moet even wat geduld hebben maar dan heb je ook iets lekkers. Leuk dat het goed gelukt is.

Beantwoorden
(@wiliam)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1677
Geplaatst door: @wiliam
Dan wordt de officiële naam. "Countess Wilhelmine"

“Marquise Wilhelmine” klinkt beter.

Naar mijn Betovergrootmoeder, (die geen markiezin was), die ik nooit gekend heb maar een bewogen leven heeft gehad.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gelukkig had ik nog genoeg molasse staan ,anders was het een rampjaar geweest. 😆 😆 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag deel 2 begonnen,

42.5%pale ale mout, 22.5% tarwe mout Ruby, 12.5% roadster barley,12.5 % special B, 10% Melanoide mout, (4.5 KG)

Mangrove Jack M76 BAVARIAN Lager

50 gr Fluggle, 50 gr Opal (eind 2019) na spoelen in spider

16 L Start, 10 L spoel,    

10 min 49°c

15 min 56°c

15 min 65°c

15 min 72°c 

dan 25 min nodig om 100°c te bereiken,

en 25 min op 95°c laten rollen (whirlpool)

Later volgt er nog na een week ongeveer BRETT.

Welke weet ik nog niet , zal die moeten gaan bestellen.

Op naar de volgende 1.5 tot 2 jaar 🙂 🙂

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@wiliam  15 min op 65°C? Dat klinkt kort.

Beantwoorden
(@wiliam)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1677

@alchemist  :Zie het als langzaam opvoeren naar 72°C, voor bier met Brett, 

werkt dit goed. ipv 30 min 72°C een tussenstap van 65°C.

Vergisting is met Brettanomyces geen probleem.

"Wilde" gist vergist suikers veel beter, en langer.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aanvulling, alle granen en hop BIO, geen bio geen drank voor mij.

Ik maak geen suikeralcohol, want dan neem ik tarwe of iets dergelijks.

Heb een paar jaar geleden 1 kg hop van elk gekocht.

Kan ik jaren mee vooruit.

Vriezer in wat je niet nodig hebt, en rest aan de lucht blootstellen, 

omdat dat bij donker bier, en Brett vergisting past. 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze week het wilde Gist vangen weer opgestart.

Doordat ik sinds lente 2020 niet de kelder in kon (bedrijfsongevalletje) ,liep alles mis.

Heb nu 5 flessen met moutextract en mogelijk wilde Gist staan.

Gewoon moutextract maken ,in potten doen en laten buiten staan gedurende de nacht.

Potten waren afgedekt met wasnet, maar toch vliegjes erin gaan zwemmen.

Geen probleem, als er Gist in zit, wordt dit,na 2 maanden op agar agar petri schaaltje uitgestreken en opgekweekt.

Van daaruit uiteindelijk de stam(men) weer opkweken.

Dan op glycerol en invriezen of in 0.8% zoutoplossing in reageerbuis met draaidop.

Dan heb je dus meteen je eigen gist.

Overigens kan je dit ook met elke andere periodiek verkrijgbare vloeibare gist doen.

Andere gangbare gist is te goedkoop en te efficiënt, om de moeite voor te nemen.

Overigens heeft @Robbert de "brooddeeg" techniek al eens uitgelegd.

Deze krijg ik alleen thuis niet verkocht, om in de frigo (koelkast) te plaatsen.

 

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@wiliam het werken met mout om daar gist oo te kweken is al zeer oud. 

Deze oude manier om  gist te maken was dat men nam ketel water hierin mengde men mout 2 :1 met hop bellen en  of men gebruikte  een ander bloesem of bladgroen bijpassende aan andere drank .

Dan werdt dit gekookt .

Na koken kwam er wanneer het afgekoeld was rauwe honing of melasse bij ( deze was dus niet gekookt of gepasteuriseerd ) na enkele dagen of bij stabiel warm weer 8  uren was er al fermentatie .

Dit werd dan toegevoegd aan beslag . 

Vaak werd er wat wort na enkele uit de vergisting gehaald en met wat mout en honing erbij hielt men dit zo opgang .

Deze manier werkt prima hoewel het wel mout en zeker hop een karakteristieke smaak weer meebrengt . Hop is vrij aanwezig en moeilijk weg te krijgen of te blenden . Ook spinazie , appelschil , brandnetel , kun je prima erbij gebruiken .

Ik heb door de jaren heen veel van  de commerciele gisten wel geprobeerd en nu en dan in haast gebruik ik wel eens  maar ik kom voor het serieuze werk altijd terug op een eigen gist . En ook de bovenstaande op mout basis gebruik ik wel . Moet er wel bij zeggen dat ik het zelf eerst de groenmout maak en keuze in gerst , rogge , tarwe maak naar wat de te vergiste batch is .

Bijv Een rye whiskey  gebruik je een rogge enz .

Gist keuze is soms lastig maar het heeft zeker invloed op smaakvorming .

Het is vrij simpel gist te maken en goedkoop dus waarom zou je marchanderen en inleveren in smaak door alcotec en andere turbo boel te gebruiken 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is 2 delen water , 1 deel moutextract, voor de duidelijkheid.

En ik gebruik géén hop vooraf.

Warm in de fles en in de buitenlucht, tijdens Gist vangen, koelt het vanzelf af.

12 uur buiten onder de fruitboom, zou genoeg moeten zijn.

Stabiel rustig weer, en frisse temperatuur vind ik het beste.

Door de frisse temperatuur zou je Gist krijgen dat op lagere temperatuur zijn werk doet.

Ga je de moutoplossing koken, doe dit dan op gas of een ander stabiel te sturen verwarmingsbron.

Op een warmhoudplaatje, blijft de warmte te hoog en kookt het over.

Gas, inductie, houtvuur, alles makkelijker dan de warmhoudplaat.

(Sorry Jan, de mijne heb ik naar één keer gebruik , weggesmeten) 🤣 🤣 🤣 

Trouwens , zonder de snelle levering van mijn watersloten, had ik nu (nog) niet kunnen beginnen.

Waarvoor dank. 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Van de 5 erlenmeyers, hebben er nu 3 een lichtgrijze pel, en 2 "beweging" in waterslot

maar geen waarneembare activiteit.

De WLP 650 van mijn 2 jarig bier, blijkt ook nu nog levensvatbaar.

Rechtstreeks van net boven de slurry afgenomen en op moutextract gezet, 

en actie, het restand uit de koelkast werkte ook nog steeds.

Beide wel afwisselend op de magneetroerder geplaatst.

(ja ik ben zunnig(ge) 'ollander, en altijd in voor een uitdaging)

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wilde Gist en slurry nog zeer traag, dus voor in vriezer.

Heb vandaag een WLP648 Brettanymus Bruxellensis trois aan mijn bier toegevoegd.

De Bavarian lager begint te vertragen.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Omdat ik graag een naslag wil kunnen hebben, en ik andere ook graag laat meedenken.

Ik kwam het volgende tegen: Procedure giststarter op magneetroerder met foto's (hobbybrouwen.nl)

Ik zelf heb dit systeem ook in gebruik, maar met alcohol brander etc.

Capturing Wild Yeast Part I - Capturing the Yeast - YouTube 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@wiliam Je bent goed bezig William, morgen ga ik het hele topic doorspitten om inspiratie op te doen om een zure cider te maken, na een gesprek laatst heb ik daar opeens zin in gekregen.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

voor hen die nog een beetje extra leeswerk wensen.

yeast 26s rrna: Topics by Science.gov

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag Deel 3

2kg pale ale mout, 1kg tarwe mout Ruby, 0.5kg roadster barley, 0.5kg special B, 0.5kg Melanoide mout, (4.5 KG)

Safale US 05

50 gr Fluggle, 50 gr Opal (eind 2019) na spoelen in spider

16 L Start, 10 L spoel,    

30 min 49°c

30 min 56°c

30 min 65°c

30 min 72°c 

dan 25 min nodig om 100°c te bereiken,

en 50 min op 99°c laten rollen (whirlpool)

Zoals Jullie zien blijft de stort steeds dezelfde, alleen de Gist zal steeds veranderen.

Ook de temperatuurstappen heb ik verbeterd.

En net als steeds staat het nu rustig af te koelen,

met stop in Grainfather glazen deksel.

Morgen overhevelen in Dame Jeanne's (2x 15 liter)

SG 1050 +- Heb het meetvocht versneld gekoeld. 

Zal morgen de Gist toevoegen en na ongeveer 2 weken een "wilde" Gist er op loslaten.

En dan weer minstens een jaar wachten.

Binnenkort een volgende batch maken.

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?