Catnip, zover bekend bij mij geldt dat voor Amerikaans Eiken.
Dat zijn mooie bekenden. Wil nog eens een kuiperij bezoeken, mooi ambacht.
Verschil van wijnsteenzuur en citroenzuur is dat citroenzuur is iets zuurder dan wijnsteenzuur . en bij niet gedistilleerde drinken zal smaak minder beïnvloed zijn ..
m.a.w . de iets geoefende tong zal verschil proeven. de citroenzuur in afdronk proefbaar .
Catnip, zal ik zeker doen.
Ik zit even te denken hoe dat met hem zat..
Volgens mij heeft hij 2 warenhuizen hier in nederland voor gebruikte vaten te restaureren en in Bulgarije de houtfabriek voor frans eiken en hij moest nog wat in Ierland en Engeland hebben meen ik mij te herinneren.
Hij heeft onze Talisker statafel gemaakt/laten maken op een Heaven Hill Bourbon vat, wat daarna in Schotland nog gebruikt is. Die geur alleen al haha
Mooi man, was eerder vandaag aan het kijken naar die vatendeksels, maar een ding tegelijk nu
Hallo Rick,
Ik maak regelmatig vlierbessenport, ik maak eerst een vlierbessenwijn die ik helemaal uit laat gisten.
Daarna voeg ik mijn alcohol toe en de suikers, daarna zet ik hem enkele weken weg in een glazen fles met eiken snippers. Daarna bottelen en op fles een half tot een jaar verder laten rijpen. als variatie kun je experimenteren met verschillende soorten en hoeveelheden suiker.
Groet Ger
Dag Ger,
Als ik dit allemaal zo lees is het misschien wel het meest gebruikte om eerst uit te laten gisten en dan versterken naar 20% met aanzoeten.
Dan ga ik hier eerst maar eens zo mee beginnen voor de juiste basis, andere ideeën komen dan gaande weg wel om te vergelijken naast de basis.
Ik heb nu om te kijken eens wat eiken samen met kastanjehout op 200°C in de oven liggen.
Nu 20 minuten onderweg en het ruikt alsof ik roomboter, vanille cake aan het bakken ben!
Heerlijk!
Aub foto's maken van het hout als het klaar is, ben echt benieuwd.
Zal ik doen ?
Geur veranderd wel trouwens, nu meer een zoete koekjes geur.
Het zijn trouwens maar kleine houtsnippers wat ik er nu van heb gemaakt omdat ik ze in 3 miniatuur flesjes wil gaan doen met Vodka.
1x eiken
1x kastanje
1x eiken en kastanje
Puur om te kijken wat de kleur en smaak doet tussen die 3. Keuze voor Vodka was juist omdat het mooi neutraal is en geen smaak of kleur aan zit ?
Prima opzet, weet je ook de hoeveelheid per liter drank al?
Mooi dat van die geuren, begint nu ook te jeuken hier.
Rick, slimme opzet met die wodka inderdaad. Wat ik kan bijdrage (om het onnodig complex te maken )is dat het percentage van de alcohol uitmaakt voor het "uitlogen" van het hout. Je kan een soort "essence" maken van het wodka met eik zodat je het naar smaak kan toevoegen. Als je dan iets hebt wat bevalt kan je daarna met de variabelen spelen. Port is ook vaak het resultaat van een mengeling van vaten. In tegenstelling tot whisky blijft het alcoholpercentage relatief laag en gelijk in het vat en wat daar allemaal in het vat gebeurd blijft een beetje mysterie. Anderzijds, je maakt toch iets unieks anders was je wel naar de winkel gegaan toch?
groeten Catnip
Catnip,
Wordt Port net als Sherry voorzien van een flinke dosis sterke alcohol tijdens de vergisting?
Bij Sherry vaten sluiten dode gistcellen de Sherry af van zuurstof, voorbeeldje hieronder van Oloroso Sherry;
Ah, sherry flor. Maar dit is dan geen Oloroso. Behalve dat het versterkte wijnen zijn hebben sherry en port niet zoveel overeenkomsten. Maar ik ben ook geen expert. Was dit een instinker? Een vat ademt trouwens altijd. Zuurstof is een reactief goedje.
groeten Catnip