Meldingen
Alles wissen

wonderlijk bezinksel

Pagina 2 / 2

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Haha nee hoor de refractometer hoeft niet in de kliko. Je kunt met de refractometer heel goed metingen verrichten wanneer je aan het brouwen bent. Zo kun je het SG meten voor je gaat koken en na je hebt gekookt. Mocht je voor de vergisting nog iets bij willen sturen dan kun je dat met de refractometer heel goed aflezen. Voordeel is dat een druppel kokende wort heel snel afgekoeld is en je ook niet steeds monsters van zo'n 100 ml hoeft te nemen en af te koelen.

Zodra de vergisting is gestart heb je niets meer aan de waardes van de refractometer tenzij je een correctiefactor toepast in je berekeningen. Hier vind je tal van calculators waaronder de refractometer calculator.

https://www.brewersfriend.com/stats/

 

Tilt is vrij nauwkeurig vwb de SG waardes, enkel de temperatuur wijkt wat af.

 

Beantwoorden
Berichten: 44
Topic starter
(@62vette)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag heb ik voor de vierde keer in 7 dagen weer bezinksel afgetapt.
En weer kwam er vandaag een vast substantie als eerste heeeeel langzaam naar buiten waarne er pas weer vloeistof kwam.
Is dit nog steeds normaal te noemen?
De eerste keer dat ik af ging tappen zat het bier 10 dagen in de fermenter. Je zou toch denken dat de meeste vaste stoffen na twee à drie keer aftappen wel weg zouden zijn?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja hoor is nog steeds normaal. Bij zo'n dikke gistkoek is het straks ook lastig schoonmaken weet ik uit ervaring, zeker als je een cold crash uitvoert. Heel de dual valve uit elkaar halen om alles goed schoon te maken. Voordeel van zo'n dikke gistkoek is dat het straks ook lekker aan de bodem van je flesjes blijft plakken 😉 

Beantwoorden
Berichten: 44
Topic starter
(@62vette)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dat laatste is inderdaad niet verkeerd  😀

Beantwoorden
Berichten: 44
Topic starter
(@62vette)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog een vraag over cold crash, dat doe je om alle stoffen die nog in suspensie zijn in je beer te laten bezinken. Dus inclusief het nog resterende gist in de vloeistof.
Dat is toch nadelig voor het nagisten op de fles? Het overgrote deel van de gist is dan ook uit suspensie.

Is cold crashen dan niet meer iets voor lagers in plaats van ales?

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat doe je inderdaad om alles te laten neerslaan. Het kan nadelig zijn voor je hergisten  op fles (niet nagisten) maar dat is afhankelijk van de tijd dat je een cold crash uitvoert. Doorgaans is dat maar een paar dagen tot een week. Als je bang bent dat er geen of niet voldoende gist aanwezig zal zijn voor je hergisting kun je een bottelgist overwegen zoals https://bio-brouwmaat.nl/product/fermentis-safale-f-2/  

Het is niet iets typisch voor lagers. Ook het lageren is niet iets typisch voor lagers, dat kun je ook voor Ales toepassen. Wanneer je ervoor kiezst om het bier te lageren, hevel dan het bier over naar een ander vat (geldt niet voor een CCT) en koel het. De voordelen van lageren zijn: er lost door de koeling meer CO2 op in je bier, je raakt diacetyl kwijt (veroorzaker van nare smaakjes), het verhoogt de schuimstabiliteit en je bier wordt er helder door. De temperatuur van het lageren bepaalt de tijd ervan. Dit kan variëren van ruim een week tot 3 a 4 weken.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?