Meldingen
Alles wissen

1e keer mede gemaakt.


MrGhost74
Berichten: 12
Topic starter
(@mrghost74)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Bij deze even leesvoer voor jullie over mijn poging tot het maken van mede.

Ik heb op 8 nov. 2022 (een poging tot) mede gemaakt met behulp van deze handleiding:

De bereiding (10 liter mede)

Tijdens de gisting wordt de suiker uit de honing omgezet in alcohol en koolzuurgas. De verhouding tussen honing en water is erg belangrijk. Met minder honing maak je een droge mede met een wat lager alcoholpercentage. Gebruik je wat meer honing dan wordt de mede sterker, maar vaak ook zoeter omdat misschien niet alle suiker wordt omgezet. Dit is iets om mee te experimenteren. Bedenk wel dat het vrij gemakkelijk is om een droge wijn wat zoeter te maken, maar het is moeilijk om een te zoete wijn achteraf te corrigeren.

Er zijn verschillende soorten honing te koop. Ik geef voor mede de voorkeur aan heldere bloemenhoning of zomerhoning. Voor het maken van 10 liter mede zouden we 2,5 kilo honing kunnen gebruiken. Als alle suiker wordt omgezet zal dit een droge wijn met een alcohol percentage van 10% opleveren. Met 3 kilo zou het circa 12% alcohol opleveren, en met 2 kilo honing wordt het een lichte droge mede met ongeveer 8% alcohol.

Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft. Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat. Voeg 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe. Het is handig om zogenaamde "superwijngist" te gebruiken. Die kan direct in droge vorm door de most worden geroerd (met andere gisten is het vaak nodig om van te voren een giststarter te maken).

De eerste dagen zal er nu een vrij heftige gisting plaatsvinden, vaak met schuimontwikkeling. Zorg ervoor dat gedurende deze open gisting de wijn niet besmet raakt met schimmels of bacterien, dus dek het vat goed af met een doek en/of deksel. Vergeet niet om iedere dag even te roeren.

Als de gisting wat rustiger wordt kan de most worden overgegoten in een fles met een inhoud van 10 liter. Vul de fles aan met water dat eerst gekookt en weer afgekoeld is, maar laat een klein beetje ruimte over vanwege mogelijke schuimvorming. De fles wordt dan afgesloten met een waterslot.

De tweede, gesloten, gisting is nu vooral zichtbaar door de bellen in het waterslot. Na enige weken zal de gist zijn uitgewerkt en begint de vloeistof vanzelf helder te worden. Als je een hydrometer hebt is de gisting hiermee goed te volgen. Als de gist is uitgewerkt en alle suiker is opgebruikt zal de dichtheid van de vloeistof zijn afgenomen tot iets minder dan 1000 (de dichtheid van water is 1000, maar vanwege de alcohol heeft een droge wijn een iets lagere dichtheid).

Onder in de fles ligt nu een laag gistdrab. Hevel de wijn voorzichtig over in een ander vat zonder deze drab te verstoren. Gooi de drab weg. Misschien moet dit enige weken later nogmaals herhaald worden. Als de wijn volledig helder is kan er gebotteld worden. Zorg dat de flessen goed schoon en steriel zijn. Ik steriliseer ze altijd door ze 10 minuten in de oven te leggen bij 120 graden Celcius. Gebruik altijd nieuwe kurken.

Een zelfontworpen etiket erop maakt het helemaal af. 

 

Ik heb alles in een 30liter vergistingsemmer gemaakt.

hoeveelheden:

6 kg honing
25liter water
3 theelepels zout
3 theelepels citroensap
mok hele sterke thee
Zak turbo gist.
....

Start was dus op 8 nov. 2022

Na 11 dagen heb ik het overgeheveld naar andere 30 liter vergistingsemmer omdat ik als stomme noob een hele zak turbogist erin had gegooid en dus groot gedeelte op bodem lag.

Emmer Bijgevuld met 900 ml honing opgelost in warm water.

Daarna lekker met rust gelaten en laten staan tot 20 mei 2023

Twee weken daarvoor even klein glasje afgetapt via het kraantje.

Daar kwam een zeer troebel goedje uit die zeer naar gist rook en smaakte.

Dacht dat ik zwaar gefaald had.

En was al van plan om het dan maar helemaal door de Stil te doen.

Maar las ergens dat het eventueel met extra honing en weer overhevelen naar een andere emmer opgelost zou kunnen worden.

Dus op 20 Mei 2023 een andere emmer gereed gemaakt en alvast gevuld met 1,8 kg honing (4 potjes honing) opgelost in klein beetje heet water.

Toen ik oude emmer open maakte om over te hevelen bleek de inhoud niet meer troebel te zijn en zat er ook geen gistgeur meer aan.

Dus even wat afgetapt en het bleek zeer helder te zijn en ook zat er geen gist smaak meer aan.

(waarschijnlijk zat er bij test wat gist bezinksel in opening van kraantje)

Datgene wat ik nu afgetapt had was een zeer droge wijn met weinig smaak.

Mijn vriendin vond het zelfs een amandel smaakje hebben.

(zij is mijn wijn expert qua smaak aangezien ik wijn niet lekker vind)

De rest heb ik dus nu wel overgeheveld in de nieuwe emmer met honingoplossing en die laat ik eerst weer even staan.

Als er nog actieve gist in zit merk ik dat vanzelf en doet het zijn ding wel en anders heeft het extra honingsmaak gekregen en is het minder droog.

Hetgeen wat ik afgetapt heb, heb ik gemeten op alcohol en daar kwam een mooie 0,4% uit.

Ik zit voor dit flesje nog even te bedenken welke smaak ik eraan ga geven aangezien ik het zonde vind om dit weg te doen.

Tips hiervoor altijd welkom.  

1684602240-Afbeelding-van-WhatsApp-op-2023-05-20-om-164809.jpg
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
4 reacties
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@mrghost74, bijzonder verhaal waarbij ik een aantal keren mijn wenkbrauwen moest fronzen. Als eerste 3 theelepels zout, ik hoop dat je brouwzout bedoel wat zoiets is als gistvoeding. Maar dat heb je dan weer niet nodig bij een Turbogist, want daar zit alles al in. Turbo gist zou ook niet mijn voorkeur hebben(ik probeer mij heel voorzichtig uit te drukken) er zijn namelijk speciale mede gisten. Een turbo gist is ook meestal in een week klaar en dan moet je zo snel mogelijk overhevelen anders ontstaan er nog meer ongewenste luchtjes en smaakjes(weer voorzichtig uit gedrukt). Dat komt ook door wat jij op de bodem zag liggen, dat is dus dode gist en afvalstoffen. Levende en actieve gist zwemt zelf door je gist vat heen en hoef (moet) je niet helpen door je emmer te openen en te roeren of dingen toe te voegen.

Ik weet ook niet hoe je het alcohol percentage gemeten heb maar 0.4% is natuurlijk niet mooi maar rond uit heel slecht. Je kan de alcohol niet meten met een alcoholdobber maar je zal de begin SG en eind SG moeten meten en dan het percentage moeten uitrekenen.

Ik zou als ik jou was het recept nog eens proberen maar dan met een mede gist en de emmer sluiten en na 3 a 4 weken eens kijken wat het is geworden. Vergelijk het dan eens met je vorige fles mede.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2711

@mrghost74 ik lees dit bericht over en over, ik klik het weg en open het weer. iets triggert mij.

Waarom meet je niet van te voren sg en erna? dan ga je na het turbogist verhaal op mede nog hevelen. Gisteren sprak ik @pikketanus, die gebruikt een medegist en voegt hier iets aan toe. en laat het maanden staan...  Ik denk dat je er goed aan doet hier de mede makers eens te vragen en het proces zonder turbogist te gaan volgen. ben wel enorm nieuwsgierig wat er uit je probeersel komt. 

Beantwoorden
MrGhost74
(@mrghost74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 12

@murmillo Laat je vooral niet triggeren.

Het is idd een probeersel. 

een volgende keer zal ik het zeker anders doen.

zal ter zijner tijd update geven over wat het resultaat is.

note: is begonnen als idee om een gedeelte te stoken en te kijken wat daaruit komt.

maar nogmaals laat je niet triggeren dat is het niet waard 😉

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 619
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Proberen is altijd leuk, zo ook leren van de foutjes die we allemaal maken. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?