Meldingen
Alles wissen

Appelsap vergisten voor cider: welke temperatuur?


Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat is nu een goed temperatuursbereik voor de vergisting van appelsap voor cider? Sommigen beweren tussen 10 en 16°C, anderen boven de 16 en onder de 21°C, wat is het nu? Dit voor droge cider.

Wat mij betreft zet ik het nu gewoon buiten op mijn terras, momenteel tussen 7°C 's nachts, en 14°C overdag, desnoods voor meerdere weken. Maar is dat wel wijs?

 

Beantwoorden
3 reacties
Robbert
Berichten: 10533
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

temperatuur voor vergisten hangt af van hoe je het vergist en wat voor type gist je gebruikt .
Een wilde vergisting mag lager liggen in temperatuur maar duurt vergisting ook langer .
Bij langere vergisting heb je meer aroma vorming dan bij een snelle vergisting .
Gebruik je een bakkersgist zal je tussen 16 en 23 graden gisten .
Er zijn ook type (cider ) gisten die beter boven de 20 tot zelf 27 graden gisten.
maar ook stammen die veel lager moeten .
Een melkzuur gist kan ook wat lager dan de saccharomyces b.v.
Dus er is van alles te beweren door de sommige maar je zal meer info moeten hebben .

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt Robbert!

Intussen gezien dat op de pakjes cider gist (SafCider, Arsegan Dry Cider en Mangrove Jack's CL23) de gistingstemperatuurbereiken vermeld staan...

Vorig jaar had ik Arsegan gist 2x gebruikt (40l) , uitstekende smaak en droogheid. Na positieve commentaren op dit forum had ik Jack's Mangrove gekocht in de shop hier. In combinatie met Schulp appelsap opnieuw.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10533
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mangrove jack cider is een heel fijn gist .
Kan ook wat breder gebruikt .

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?