In de bierwereld heb ik het al vaker voorbij zien komen. Het onder druk vergisten in een Sodakeg (Fustje van 19 liter)
Voor en nadelen kun je oa hier lezen: https://debrakkebrouwer.nl/blog/van-alles-over-koolzuur
Mijn doel is om de cider in de keg onder druk te vergisten zodat de cider tijdens de vergisting al gecarboniseerd wordt. Dit levert naast smaakvoordelen vooral snelheidwinst op, en een heel klein beetje besparing uit mijn Co2 cylinder π
Na de vergisting heb je natuurlijk trub op de bodem van het fustje liggen. Nu zijn er 2 mogelijkheden. Gewoon wegtappen, de trub komt eerst en daarna tap je vanzelf helder. Echter mag je dan de keg niet meer verplaatsen omdat er dan weer trub van andere plekken op de bodem verplaatst en dan kun je weer opnieuw doortappen. Of je transfert het onder druk naar een ander vaatje, 3, 5, 10 of 19 liter, en vervolgens kun je de cider direct tappen met een tapkraantje of een slangetje met Picnic Tap.Β
Een vol fustje zonder trub kun je net als een flesje gewoon een paar maanden ongekoeld wegzetten en aanslaan wanneer het jou uitkomt. Wil je de cider dus nog even laten rijpen dan kan dat gewoon.Β
Wat heb je nodig:
1 of meer Sodakegs, 1 koolzuur cylinder om deΒ koolzuur aan te vullen als je gaat tappen. Tijdens het vergisten heb je deze nog niet perse nodig. Een ontluchtingsventiel met manometer (Spunding Valve)
Een tapkraantje of een picnic slangetje
Sap!
Ik heb mijn 19 liter keg gevuld met 17,5 liter Appelsientje appelsap, een halve liter vlierbessen limonadesiroop, een vleugje citroensap en ik heb een zakje CL23 wijngist van Mangrove Jacks toegevoegd. Dit had natuurlijk ook gewoon de M02 Cidergist mogen zijn maar deze had ik voor het grijpen dus is het de CL23 geworden. Deze vergist altijd perfect droog en heb ik eerder in mijn cider gebruikt.
Dit in de ontsmette keg gegoten
Β
Extra suiker toevoegen is niet nodig. Samen met de vlierbessen siroop kwam ik op een SG van 1050. Bij een vergisting tot 1.000 geeft dat 6,6% alcohol wat prima is voor een cider. (Update 16-05) SG ruim onder de 1000 naar 0.990) En komt uit op 7,9%. Een stevig cidertje dus!
Ik heb de spunding valve ingesteld op ongeveer 27 PSI. Dat is net geen 2 bar. Wat behoorlijk hoog is, maar zo kan de Cider goed de Co2 absorberen. Zodra het uitgegist is gaat het nog een paar dagen de koeling in om zo nog beter de Co2 te kunnen absorberen. Boven de 27 PSI ontlucht de Valve dus zelf. De 25 psi was al binnen 24 uur gehaald. Op bovengenoemde website adviseren ze 15 PSI of 1 Bar, maar ik heb gelezen op een bierbrouwforum dat dat bij Cider best richting de 30 PSI mag gaan.
Nu geduld. Na een week draai ik de spunding valve dicht om te kijken of de druk nog oploopt. Als dit 2 dagen gelijk blijft zal ik een SG meting doen en hem nog even coldcrashen in de koelkast op een graad of 4. Zo kan hij mooi klaren en ga ik daarna beslissen of ik hem overhevel in een andere keg of dat we rechtstreeks uit dit vaatje gaan tappen.
Wie weet kunnen we hem bij het afhalen van de melasse op 28 mei wel laten proeven!
Bericht wordt later geupdate!
Druk gisten is iets waar ik eigenlijk pas te laat mee begonnen ben. Momenteel zo'n pseudo pils in het vaatje maar voor veel meer toepassingen heel handig. Ik heb er ook een vlotter in zitten zodat ik mooi van boven naar beneden kan aftappen op fusten, flessen, de stookketel etc. (enige nadeel is dat je er voor het stoken al je co2 uit moet halen)
SG in 1 week naar 0.990. Een mooie 7,9% en dat is sterk genoeg voor een cider.
Hij is nog wat troebel natuurlijk maar smaak is best wel ok. De tapslang is doorzichtig en er lijkt na 1 glas al geen trub mee te komen. Nu gaat hij onder druk een weekje de koelkast in.Β
Β
Nu nog even met ijs. Er zit al een lekkere tinteling in, maar er mag nog wel wat meer koolzuur in. Nu het in de koelkast staat op de laagste stand, iets minder dan 4 graden, neemt de vloeistof meer Co2 op. Dit kan alleen maar nog lekkerder worden. En het is nu al top!
Echt geslaagd en dat in 2 weken. Te gek.