Meldingen
Alles wissen

Kruiden / ingrediënten voor Mede

Pagina 2 / 2

Berichten: 6
Topic starter
(@hansgelten)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

1 jaar voor traditionele mede is begrijpelijk. Mijn eerste mede (2 jaar geleden) heeft 1 jaar gestaan en daarna gebotteled. Deze mede was kraakhelder en erg lekker.

Maar nu vraag ik me dus af of met extra toevoeging van kaneelstokjes, kruidnagel, laurier en gember de mede ook na 1 jaar is geklaard. Als ik de opmerkingen van Pikketanus en Reaper hierboven lees, zou het maar zo langer kunnen duren. Iemand ervaring met de klaringstijd voor mede met extra toevoeging?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

door de honing duurt het vaak ook langer mrt klaren .
hoewel de honing koken scheelt . maar door koken verliest honing nogal aan smaak

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

maar je kunt sneller klaren met kiezelguhr of vislijm .
maar gaat altijd ten koste van smaak .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voor zover ik weet is een jaar wel haalbaar, maar 9 maanden is toch wel een 'snelle' mede. Ligt denk ik ook wel een beetje aan welke honing je gebruik; de ene honing bevat meer eiwit of bijenwas wat ook troebels kan verzorgen.
Honing koken voor gebruik kan idd ook helpen, maar daar ben ik persoonlijk ook principieel tegen.

Beantwoorden
Berichten: 2
(@christel)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb net kruidnagel, kardemom en kaneel gekookt en ben het nu aan t laten afkoelen.

Een soort thee trekken zeg maar.

Ik ben van plan om t zo dalijk te zeven en dan met honing aan te lengen tot most en dan bij de giststarter te doen.

Ik lees nu net pas ideze blog ;-).

 

wat is het voor- en of nadeel om deze kruiden vers toe te voegen ipv er "thee" van te trekken?

Of geeft het fermenteren van de kruiden ook nog extra (belangrijke) smaaknuances?

Beantwoorden
Berichten: 2
(@christel)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hetzelfde geldt eigenlijk voor gember:

Voor een andere batch heb ik gemberthee gemaakt van verse gember en die thee gebruikt om met honing te mengen tot most.

Is er een duidelijk verschil tussen gemberthee gebruiken van verse gember, of verse gember in stukjes snijden en rechtstreeks aan de most toe te voegen?

 

Thanks!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja er is verschil .
Bij trekken is er de warmte en het vocht war etherische oliën en suikers oplost .
Bij vergisting worden suikers en koolhydraten door het gist omgezet en komen smaken daardoor anders tot hun recht .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?