Meldingen
Alles wissen

mede: gistgeur en smaak


Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo iedereen,

 

Eind vorig jaar heb ik voor de eerste keer mede gemaakt met honing van mijn bijen. Het gistingsproces is super vlot verloten en na iets minder dan 3 weken was alles uitgegist. Ik heb alles overgeheveld naar 2 glazen flessen van 5l en na nog een maandje wachten alles op flessen gezet. Nu ongeveer 6 maand later heb ik eens zitten proeven en mijn mede heeft een (te) sterke geur en smaak van gist. Voor de vergisting heb ik champagne gist gebruikt. Is deze gistgeur en smaak normaal en gaat die wek met de tijd? Hoe kan ik die verminderen?

 

mvg,

Strauss

Beantwoorden
3 reacties
Alchemist
Berichten: 3157
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb je toevallig nog sediment in de flessen?

 

Bij mijn pogingen heb ik het langer in de 5 liter fles gelaten (meen 3 a 6 maanden) voordat ik ze ging bottelen en de gistsmaak en geur (met bakkersgist) viel heel erg mee.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9890
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt de geur en smaak verminderen met een ozo apparaat .

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hi Alchemist, geen sediment meer. Iemand gaf me de tip om de mede even in de diepvries te steken. Ik heb de 5 liter fles 4 uur in de diepvriezer gestoken en de gistgeur en smaak is heel sterk afgenomen (en plots was er wat meer sediment). Ik zal de fles nog een maand rechtop laten staan en dan in kleinere flessen gieten om zeker te zijn dat er geen sediment meer is.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?