Meldingen
Alles wissen

Mede, honingwijn

Pagina 1 / 5

Berichten: 3
Topic starter
(@danny-peelaers)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi, Ik ben nieuw hier. Buiten wat ik vroeger in school gedestilleerd heb, redelijk onbekend met wat je allemaal kan stoken. Ik ben wel een imker die mede (honingwijn) kan maken. En net van die mede zou ik graag een gin destilleren. De mede is +/- 12Β° alcohol. Is dit doenbaar? Is dit de moeite om hiervoor een investering van zo een 3 a 400 euro te doen? Of kan ik dat ergens 'proefstoken'?

Beantwoorden
79 reacties
Berichten: 20
(@strandjutter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Danny,

Ik vroeg mij af hoe je de honingwijn maakt. Is daar een bijzondere gist voor nodig? Of is de suiker in honing te vergisten met normale wijngist? Ik ben heel benieuwd naar honingwijn en natuurlijk naar het resultaat na destillatie.

Heb je intussen al een ketel? Ik ga dit weekend een kolom ketel kopen en kan niet wachten tot ik kan gaan expirimenteren!

Groet,

Johan

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Johan,

Mede kun je maken met gewone wijngist, wel zorgen voor voldoende voeding voor de gist.(gistvoeding gebruiken) Er is ook speciale gist voor mede.
Als je er wijn van wil maken moet je ook je zuur in de gaten houden. Deze mag voor een witte wijn 6 gr per liter zijn. De wijn die ik heb gemaakt had wel wat rijping nodig, weeet niet of dat ook nodig is voor te stoken.

Groet,
Ger

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mede lijkt mij gemakkelijk te maken.
Men noemt "mede" een Godendrank.
Lijkt mij zonde om te verstoken.
Zie hier de uitleg over mede:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mede_(drank )

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@danny-peelaers)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Johan,

Ik maak een starter van honing met stuifmeel. Op het stuifmeel zijn van nature goeie gisten aanwezig. Dit werkt heel goed. Β Ik heb nog geen ketel gekocht. Ik had eerlijk gezegd wat meer info verwacht van dit forum. Nu ik heb hier wel nog een koeler en een destillatiekolf staan. Zal idd ook eens moeten experimenteren.

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@danny-peelaers)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nochthans meen ik ergens gelezen te hebben dat ze al in de middeleeuwen mede verstookten...

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Danny,
Mede is een van de oudste dranken ter wereld.
Mocht je willen proefstoken, dan wil ik je graag van dienst zijn, mits je niet al te ver weg woont natuurlijk.

Beantwoorden
Berichten: 8
 Erik
(@erik)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat is precies het recept voor mede?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Recept van "MEDE":

Mede is eenvoudig zelf te maken. Hier volgt een korte samenvatting van het proces. Door 3 kilo honing met 10 liter water warm te maken of te koken ontstaat er most. Als deze most afgekoeld is moet er gist bijgevoegd worden en moet het geheel in een afgesloten emmer gegoten worden.

Wanneer de gisting rustiger is geworden is het tijd om de drank in een gistingsfles of vat met een waterslot verder te laten gisten. Wanneer er bezinksel in de fles is ontstaan moet de drank overgeheveld worden in een andere fles zonder dat het bezinksel wordt meegenomen. Als de drank uiteindelijk helder geworden is, kan hij gebotteld worden.

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

word er voor mede dan niet gedestilleerd, en is dit dus puur op basis van water en honing? lijkt me lekker en eenvoudig, kijken of n vriend met eigen imkerij mij n handje kan helpen, vooral met de honing dan.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Neen, hier is distilleren niet van toepassing.
Het is één van de oudste dranken ter wereld.
Laat even weten of het je is gelukt.

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit recept kwam ik tegen op internet ik heb het hele recept er maar ingezet. veel plezier geniet en drink vooral met mate(n) (`n liter is ook een maat πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ )

Ingredienten voor het maken van mede
De voornaamste ingredienten zijn:
Honing (vloeibaar goud)
Water
Gist
Een paar vaak gebruikte ingredienten:
Gistvoedsel
Citroenzuur of citroensap
Looizuur (Tannine) of wat sterke thee
Benodigdheden voor het maken van wijn
Allereerst een aantal benodigdheden die onmisbaar zijn voor het maken van mede:

Een grote pan van roestvrij staal of aluminium voor het koken.
Een grote plastic emmer (liefst wit plastic) met deksel voor de eerste, open, gisting.
Een grote glazen fles met een waterslot voor de tweede, gesloten, gisting.
Een grote trechter
Een doorzichtige plastic slang van ongeveer 1,5 meter lengte
Een kurkapparaat
Wijnflessen (0,7 liter)
Kurken
Niet onmisbaar, maar zeker aan te raden als wijnmaken een hobby wordt en je ook andere soorten wijn wilt gaan maken:
Een maatbeker (inhoud 1 liter) voor het afmeten van water
Een kleine weegschaal (keukenweegschaal of brievenweger)
Een schuimspaan
Een vergiet
Een nylon zeef
Een doek
Een hydrometer
Een maatcylinder (minstens dezelfde lengte als de hydrometer)
Indikatorpapier om de zuurgraad te meten (bereik pH tussen 2,5 en 4,5)
Etiketten
Sier-capsules
De bereiding (10 liter mede)

Tijdens de gisting wordt de suiker uit de honing omgezet in alcohol en koolzuurgas. De verhouding tussen honing en water is erg belangrijk.
Met minder honing maak je een droge mede met een wat lager alcoholpercentage. Gebruik je wat meer honing dan wordt de mede sterker,
maar vaak ook zoeter omdat misschien niet alle suiker wordt omgezet. Dit is iets om mee te experimenteren.
Bedenk wel dat het vrij gemakkelijk is om een droge wijn wat zoeter te maken, maar het is moeilijk om een te zoete wijn achteraf te corrigeren.

Er zijn verschillende soorten honing te koop. Ik geef voor mede de vookeur aan heldere bloemenhoning of zomerhoning.
Voor het maken van 10 liter mede zouden we 2,5 kilo honing kunnen gebruiken. Als alle suiker wordt omgezet zal dit een droge wijn met een
alcohol percentage van 10% opleveren. Met 3 kilo zou het circa 12% alcohol opleveren, en met 2 kilo honing wordt het een lichte droge mede met ongeveer 8% alcohol.

Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen.
Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft.
Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat.
Voeg 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe.
Het is handig om zogenaamde "superwijngist" te gebruiken. Die kan direct in droge vorm door de most worden geroerd
(met andere gisten is het vaak nodig om van te voren een giststarter te maken).

De eerste dagen zal er nu een vrij heftige gisting plaatsvinden, vaak met schuimontwikkeling. Zorg ervoor dat gedurende deze open gisting de wijn
niet besmet raakt met schimmels of bacterien, dus dek het vat goed af met een doek en/of deksel. Vergeet niet om iedere dag even te roeren.

Als de gisting wat rustiger wordt kan de most worden overgegoten in een fles met een inhoud van 10 liter.
Vul de fles aan met water dat eerst gekookt en weer afgekoeld is, maar laat een klein beetje ruimte over vanwege mogelijke schuimvorming.
De fles wordt dan afgesloten met een waterslot.

De tweede, gesloten, gisting is nu vooral zichtbaar door de bellen in het waterslot.
Na enige weken zal de gist zijn uitgewerkt en begint de vloeistof vanzelf helder te worden. Als je een hydrometer hebt is de gisting hiermee goed te volgen.
Als de gist is uitgewerkt en alle suiker is opgebruikt zal de dichtheid van de vloeistof zijn afgenomen tot iets minder dan 1000
(de dichtheid van water is 1000, maar vanwege de alcohol heeft een droge wijn een iets lagere dichtheid).

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even een toevoeging ,

In plaats van indicator papier zou ik gaan voor een acidometer omdat je hiermee de hoeveelheid zuur Β van de most kunt meten wat heel wat anders is dan ph waarde.
Rode en witte wijn, zoete en droge wijn hebben allemaal verschillende hoeveelheden zuur nodig.

Groet Ger

Beantwoorden
Berichten: 8
 Erik
(@erik)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is dit ook je advies voor mede?

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja, ik houd mijn mede altijd op 6 gr per liter zuur, heb toevallig vandaag weer 10 ltr gebotteld.

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?