Ok dan ga ik dat doen, dank je wel voor je reactie
Slechts als beperkt leeswerk: volgende tekstpasages kwam ik bij het tuincentrum tegen. Was onderdeel van de inrichting.
Erg leuk dit. Dank je voor het delen.
Is er ook een "mede" forumlid die een flesje mede wil aanbieden? Ik ben heel nieuwsgierig naar de smaak, het blijft me maar bezig houden. Rondom Zwolle zou perfect zijn. Desgewenst betaalt of ruilen voor wat anders?
Hallo, een paar maanden geleden heb ik hier advies omtrek Mede maken gevraagd.
Ondertussen zit de Mede op de fles, maar ik heb een vraag over het alcohol percentage.
Volgens mijn refractometer zit er rond de 20% op. Hij is gekalibreerd, ook met rum getest.
Is dit überhaupt mogelijk of is er iets anders aan de hand?
Hieronder staat wat ik gedaan en gemeten heb:
Eerste batch 20-03-2020:
*±3 kilo honing uit Hongarije
*Opgelost in 8 liter kokend water
*Hieraan 2tl citroenzuur en 2tl supergistvoeding toegevoegd
*Afgekoeld tot 35ºC
*Wijngist Mede (5 gram, Unibrew) toegevoegd
14-05-2020
*Overgeheveld naar fles met waterslot
*Dichtheid +-1010
24-08-2020
*SG +-1000
20-11-2020
*SG +-1000
*Licht zurig
29-12-2020
*In flessen gedaan.
*Eindresultaat:
*Licht zurig
*Alcohol percentage: 20%?
Groeten van Paul
@stookforum @ Vraag aan stookforum .
Er staan nu meerdere topics over mede ,kunnen die niet samengevoegd ?
Ze overlappen elkaar en het maakt zo wel onoverzichtelijk en rommelig op nieuwe forum .
Dat gaat niet zo makkelijjk. Dan worden alle berichten op datum gesoreteerd en slaat de hele discussie kant nog wal. Met het plaatsen van nieuwe topics kunnen we er op letten, maar met de oude topics moeten we er mee leren leven 🙂
Deze lijkt ook wel interessant, halverwege staat een recept voor 5 gallon.
Alleen lijkt het mij dat tussen de jaren 750 - 1000 er geen glas werd gebruikt voor vergistingsvaten.
Houten vaten lijkt mij eerder correct, maar afijn, in plastic moet ook kunnen 😀
Ik ga mijn conical fermenter er eerst geloof ik maar niet aan wagen.
Graag jullie opmerkingen/gedachten hierover.
Groeten
Henk
Ik wil ook nog dolgraag eens mede maken.
De hoorn heb ik al en daar gaat weleens commerciële mede in, maar zelf mede maken lijkt me fantastisch.
Het enige probleem is een beetje de prijs van honing.
Het mooiste lijkt me om een kilootje of 3 á 4 van een lokale imker te kopen, om echt een mooi lokaal product te maken. Dat zou dan genoeg moeten zijn voor een liter of 10 aan mede.
Het liefst eerst beginnen zonder smaakstoffen, dus gewoon simpele honingwijn. Misschien later een beetje kruiden, want gekruide medes zijn ook erg lekker.
Ach, voorlopig nog een droom.