Meldingen
Alles wissen

Mede, honingwijn

Pagina 5 / 5

Berichten: 2
 Lenn
(@lenn)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ok dan ga ik dat doen, dank je wel voor je reactie

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Slechts als beperkt leeswerk: volgende tekstpasages kwam ik bij het tuincentrum tegen. Was onderdeel van de inrichting.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Erg leuk dit. Dank je voor het delen.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Is er ook een "mede" forumlid die een flesje mede wil aanbieden? Ik ben heel nieuwsgierig naar de smaak, het blijft me maar bezig houden. Rondom Zwolle zou perfect zijn. Desgewenst betaalt of ruilen voor wat anders?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@baukrrhh ik heb nog wel een flesje in de aanbieding. Het was m’n eerste poging. Als je wil, PM me maar. Dan spreken we wat af.

Beantwoorden
Berichten: 6
 Paul
(@paul)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo, een paar maanden geleden heb ik hier advies omtrek Mede maken gevraagd.

Ondertussen zit de Mede op de fles, maar ik heb een vraag over het alcohol percentage.

Volgens mijn refractometer zit er rond de 20% op. Hij is gekalibreerd, ook met rum getest.

Is dit überhaupt mogelijk of is er iets anders aan de hand?

Hieronder staat wat ik gedaan en gemeten heb:

Eerste batch 20-03-2020:

*±3 kilo honing uit Hongarije

*Opgelost in 8 liter kokend water

*Hieraan 2tl citroenzuur en 2tl supergistvoeding toegevoegd

*Afgekoeld tot 35ºC

*Wijngist Mede (5 gram, Unibrew) toegevoegd

14-05-2020

*Overgeheveld naar fles met waterslot

*Dichtheid +-1010

24-08-2020

*SG +-1000

20-11-2020

*SG +-1000

*Licht zurig

29-12-2020

*In flessen gedaan.

*Eindresultaat:

*Licht zurig

*Alcohol percentage: 20%?

 

Groeten van Paul

 

Beantwoorden
6 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 225

@paul

Het lijkt alsof je start sg een typfout bevat. Volgens de gangbare berekening (1020-1000*0,136) heb je maar een potentieel alcoholpercentage van 1,36%. Zo ie zo is percentage 15% volgens mij een beetje de max? 

Beantwoorden
 Paul
(@paul)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@kevin, in het begin ben ik de SG vergeten meten 🙁

Er zal in ieder geval dan iets tussen de 10 en 15% op zitten.

Na een halve liter heb ik hem al aardig hangen 😉

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@paul je gebruikt een refractometer voor alcohol, die werkt niet in een drank met restsuikers. Je kunt alleen berekenen hoeveel alcohol er is gevormd door het verschil tussen begin en eind SG te meten.

Beantwoorden
 Paul
(@paul)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@stookforum, bedankt voor de info.

Had ik dat eerder geweten, had ik hem niet gekocht 🙁

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@paul een suikerhoudende drank is niet meer te meten helaas. Het komt in honderden topics tersprake. De vinometer kan nog enigzins uitkomt bieden, maar hoe meer restsuiker, des te groter de afwijking.

 

Beantwoorden
(@grutte-pier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@paul

Beantwoorden
Berichten: 64
(@axelf)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@stookforum @ Vraag aan stookforum .

Er staan nu meerdere topics over mede  ,kunnen die niet samengevoegd ? 

Ze overlappen elkaar en het maakt zo wel onoverzichtelijk en rommelig  op nieuwe forum .

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat gaat niet zo makkelijjk. Dan worden alle berichten op datum gesoreteerd en slaat de hele discussie kant nog wal. Met het plaatsen van nieuwe topics kunnen we er op letten, maar met de oude topics moeten we er mee leren leven 🙂

Beantwoorden
Berichten: 44
(@62vette)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze lijkt ook wel interessant, halverwege staat een recept voor 5 gallon.
Alleen lijkt het mij dat tussen de jaren 750 - 1000 er geen glas werd gebruikt voor vergistingsvaten.
Houten vaten lijkt mij eerder correct, maar afijn, in plastic moet ook kunnen  😀
Ik ga mijn conical fermenter er eerst geloof ik maar niet aan wagen.

Graag jullie opmerkingen/gedachten hierover.

https://www.norsetradesman.com/blogs/news/fill-your-horn-with-this-viking-era-mead#:~:text=The%20Vikings%2C%20and%20many%20other,floating%20in%20the%20air%20itself.

Groeten

Henk

 

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik wil ook nog dolgraag eens mede maken.

De hoorn heb ik al en daar gaat weleens commerciële mede in, maar zelf mede maken lijkt me fantastisch.

 

Het enige probleem is een beetje de prijs van honing.
Het mooiste lijkt me om een kilootje of 3 á 4 van een lokale imker te kopen, om echt een mooi lokaal product te maken. Dat zou dan genoeg moeten zijn voor een liter of 10 aan mede.

Het liefst eerst beginnen zonder smaakstoffen, dus gewoon simpele honingwijn. Misschien later een beetje kruiden, want gekruide medes zijn ook erg lekker.

 

Ach, voorlopig nog een droom.

 

Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@sjefman Ik meen dat de kiloprijs bij een emmer pas interessant wordt, ik heb een aantal maanden geleden een emmer gekocht voor ongeveer 5 euro de kilo, emmer weegde iets van 14 a 15 kilo.

Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@alchemist Klinkt op deze manier als een heel duur beslag maar dan zijn er ook wel heel veel werkers bezig geweest om deze suiker te vergaren. Kan me overigens wel voorstellen dat commerciële dranken gemaakt van mede ook veel andere suiker gebruiken tijdens het gisten. Altijd leuk om een keertje te proberen maar ik denk dat ik de mede gewoon zo zou opdrinken vind het anders misschien toch ergens een beetje zonde om te verstoken

Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@dutchgold

Als je echt een mede-likeur wilt maken zou ik een redelijk neutrale alcohol of gekruide drank stoken en vervolgens hem tot likeur maken door honing toe te voegen? Of eventueel een mede versterken door er iets wat gestookt is in te stoppen, soort van het idee zoals Port, een versterkte wijn. Nu ik er over nadenk, en goede kruidige Gin stoken en dan zoeten met wat honing of mengen met mede, zou dat niet erg lekker zijn?

Ik wil gewoon honingwijn maken, zonder daarna te gaan stoken. Ik denk dat dit de insteek ook is van dit topic.

Beantwoorden
Pagina 5 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?