Ik zou de rijst niet voor een 2 ronde gebruiken. De rijst is niet zozeer een smaak maker, maar meer de grondstof voor het zetmeel dat naar suikers wordt omgezet. En als het goed is is dit al gebeurd. Bij kleefrijst hoef je ook geen suiker toe te voegen. Ik gebruik 10 kg kleefrijst en 1 kg mout, dit vul ik aan tot 27 liter.
Mooi.. Bedankt voor deze info. Ik laat het nog rustig even z'n gang gaan. Na het afhevelen gooi ik de rijst + depot weg.
Enige om op te letten is dat er geen zwarte of blauw schimmel vlekje op komt . Als die er is gelijk weg scheppen .
Verder gewoon lekker laten gaan .
Inderdaad na afgieten of hevelen kan de rest tussen de struiken .
rijst bij de toko halen,, grote zakken voor n stuk minder geld
Het is een redelijk droge wijn geworden. Heeft een wat fruitige toets, maar verder vrij vlak. Ik heb nog nooit commerciele rijstwijn gedronken, dus ik niet echt vergelijken.
Ik heb in het verleden (jaartje of 15 geleden toen ik in een restaurant werkte) vaker sake gehad van iemand die Japanse uitwisselingsstudenten wegwijs deed maken in het Parijs van Nederland (vul de stad maar zelf in). In de regel zijn ze droog en als je ze warm drinkt zoals het hoort, dag erna een kater gegarandeerd ?.
De rijstwijn zo drinken doe ik alleen van de restjes die ik over hou, want het meeste stook ik. Daarna weet ik zeker dat de kans op een kater aanzienlijk minder is. Maar waarom denk je dat die japanners van die kleine glaasjes sake drinken.
Geen idee.. Ik vond em wel lekker weg tikken. Nu maar een flesje appelcider open trekken.
Buiten de Saké zijn er nog andere oorzaken RuMo 😉
Voor die omzetting zijn twee enzymen van belang: alcoholdehydrogenase (ADH) en aldehydedehydrogenase 2 (ALDH2). Bij westerlingen gaat deze omzetting zonder problemen, maar veel Aziaten hebben een genetische afwijking waarbij het enzym ALDH2 verminderd productief of zelfs inactief is.
Jammer voor de Aziaten, maar grappig om te lezen: Ik wist n.l. al vanuit het kaas-maken dat erg veel Aziaten ook nog eens lactose-intolerant zijn.
Er zijn nog wel meer verschillen, meen dat oorsmeer er ook eentje is zelfs. Ik heb helaas een goed geheugen voor nutteloze trivia.
Schijn dat die japanners daarom ook zo'n rood hooft krijgen als ze een beetje sake drinken. Maar ik heb hier een klein Thais vrouwtje los lopen en die kan goed tegen alcohol hoor(hang wel eens een nachtje boven de emmer 🙂 ).
Nog zo'n weetje zoals oorsmeer verschil: de zweetklieren maken geen stinkzweet aan. Best handig in de tropen.
Geen stinkzweet... interesse voor Asian-pussy wederom gegroeid? did I say that out loud?..