Er is vast wel iemand met verstand van het maken van wijn. Ik heb nu twee vaten van vijf liter staan. Eigenlijk iets te vol gedaan, gisting komt door het waterslot naar buiten. (Maar goed dat fixen we wel weer). Ik las op internet dat je nadat de gisting voorbij is 250 gram suiker per 10 liter wijn toe kan voegen nadat de gisting voorbij is. Ik wil een droge wijn maken, dus het lijkt me niet verstandig om suiker toe te voegen, of heeft het een andere functie?
Slecht afgestelde bommen, die glasscherven diep in een deur kunnen slaan!
Voor vlierbessen voerde ik de gist wel bij: starten met pakweg 2/3 van de totale hoeveelheid suiker, dan, als dat bijna uitgegist was, 2/3 van de resterende 1/3 en tenslotte het laatste beetje. In het gistingsvat dan wel, niet in de bottelflessen! Zou de gist minder stress opleveren en uiteindelijk wat meer alcohol.
Hetzelfde doe ik tegenwoordig met mijn FFW: snel gistende wodka.
Bedankt voor jullie antwoorden. Hier kan ik iets mee. Zolang er een waterslot op zit geloof ik niet zo snel dat de boel ‘ontploft’ hij kan immers zijn druk kwijt via het waterslot. Als ik het in een emmer laat gisten ben ik bang dat er een plastic smaak aan zit. En dat lijkt me echt verschrikkelijk. Alles wat met plastic in aanmerking komt vind ik afschuwelijk, maar misschien ben ik op dat gebied een fijnproever. De bedoeling is overigens dat het een witte wijn wordt, van het druiven concentraat van Jan.
helder antwoord @munckerik. Duidelijk sprake van miscommunicatie 😉. Suiker toevoegen na de gisting is dus geen goed plan. Ik wil een droge wijn, dus laat deze helemaal uitgisten met de suiker die hij nu heeft.