Meldingen
Alles wissen

Suiker toevoegen aan wijn.


Brûs-stokertje
Berichten: 74
Topic starter
(@brusstokertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Er is vast wel iemand met verstand van het maken van wijn. Ik heb nu twee vaten van vijf liter staan. Eigenlijk iets te vol gedaan, gisting komt door het waterslot naar buiten. (Maar goed dat fixen we wel weer). Ik las op internet dat je nadat de gisting voorbij is 250 gram suiker per 10 liter wijn toe kan voegen nadat de gisting voorbij is. Ik wil een droge wijn maken, dus het lijkt me niet verstandig om suiker toe te voegen, of heeft het een andere functie?

1613769636-F1E4440F-EAC8-4C24-A639-810741D46EAA.jpeg
Beantwoorden
7 reacties
2 Reacties
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@brusstokertje wanneer je suiker tijdens de vergisting toevoegt wordt je wijn (ook bier) niet zoeter maar juist droger. De toegevoegde suiker zal namelijk geheel vergisten. Een  tripel bier heeft een droog karakter en  dat komt door die toegevoegde suiker die omgezet is in alcohol. De zoete smaak komt van de onvergistbare suikers. Ga je suiker na de vergisting toevoegen dan zal ook die suiker omgezet worden in alcohol en CO2. Je krijgt dan een wijn met  bubbels. Bij bier wordt rond de 7 gram per liter toegevoegd om "prik" erin te krijgen. 250 Gram per 10 liter komt neer op 25 gram per liter, ga je de wijn bottelen dan krijg je bommen.

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@brusstokertje Die demijohns zijn slecht om een wijn in te laten gisten, althans wanneer de gisting net op gang is gekomen. Lastige schoonmaak, verlies en een hoop troep vallen je ten deel. 

 Je kan het eerst in een 10 liter emmer laten en dan overzetten naar de gistflessen voor de nagisting ,de malolactische gisting ( melkzuurgisting) of rijping.

Bubbeltjeswijn maak je idd met toevoeging van suiker. Je hebt maar heel weinig nodig voor een paar bubbels. Probeer dat niet eerst uit met glas, zoals Kees22 aangeeft. Een 1.5 liter water PET-fles is veel veiliger en je kan voelen hoeveel druk erop staat.  Voor een droge gisting voeg je niks veder toe. Nog twee tips voor die demijohns. Niet alleen optillen aan het oortje en wat bubbeltjesplastic om de fles wikkelen. Ja, ik spreek uit ervaring.

Wat voor wijn wordt het?

groeten Catnip

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Slecht afgestelde bommen, die glasscherven diep in een deur kunnen slaan!

Voor vlierbessen voerde ik de gist wel bij: starten met pakweg 2/3 van de totale hoeveelheid suiker, dan, als dat bijna uitgegist was, 2/3 van de resterende 1/3 en tenslotte het laatste beetje. In het gistingsvat dan wel, niet in de bottelflessen! Zou de gist minder stress opleveren en uiteindelijk wat meer alcohol.

Hetzelfde doe ik tegenwoordig met mijn FFW: snel gistende wodka.

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Berichten: 74
Topic starter
(@brusstokertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor jullie antwoorden. Hier kan ik iets mee. Zolang er een waterslot op zit geloof ik niet zo snel dat de boel ‘ontploft’ hij kan immers zijn druk kwijt via het waterslot. Als ik het in een emmer laat gisten ben ik bang dat er een plastic smaak aan zit. En dat lijkt me echt verschrikkelijk. Alles wat met plastic in aanmerking komt vind ik afschuwelijk, maar misschien ben ik op dat gebied een fijnproever. De bedoeling is overigens dat het een witte wijn wordt, van het druiven concentraat van Jan. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@brusstokertje klopt, zolang het waterslot erop zit kan de CO2 ontsnappen maar je schreef: suiker toevoegen nadat de gisting voorbij is....

Wanneer je een voedsel veilige plastic emmer gebruikt hoef je niet bang te zijn voor plasticsmaak.

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Berichten: 74
Topic starter
(@brusstokertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

helder antwoord @munckerik.  Duidelijk sprake van miscommunicatie 😉. Suiker toevoegen na de gisting is dus geen goed plan. Ik wil een droge wijn, dus laat deze helemaal uitgisten met de suiker die hij nu heeft. 

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Berichten: 74
Topic starter
(@brusstokertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even een update: 

smaakt al heerlijk. Nu overgeheveld en daarna lageren. Ben benieuwd. 

1616500845-2A7B4170-F452-4919-8D7C-E6576BA26074.jpeg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?