Palmboompje, ik heb Robbert even gevraagd voor je antwoord over nasi:
Hier de chat: Rob, is nasi bruikbaar als gistvoeding?
Topic stuk?? Zal wel corrona de schuld van zijn...
Sorry wij noemen rijst nasi, dus ik bedoel ook witte rijst.die speciale gist die heb ik niet en kan ik ook niet aankomen. De rijst drogen gaat zeker lukken in de zon, eerst wat uitproberen hoelang om de binnenkant zacht te houden.
Dus gaat het ook lukken met bakkersgist en een plastic 6 liter bak/pot ?? En hoeft er dan verder geen voeding bij??
Het filmpje gaf aan dat er zuurstof bij moest komen door er een lap op te leggen, dus geen waterslot erop want die sluit juist zuurstof af??
Bedankt voor de hulp voor zover
,?
En ragi betekent gewoon gist.... Ragi instan precies welke ik heb
Als ik in een groot gebouw met kleine kamertjes zou moeten verblijven, zou ik binnen een maand dronken zijn. Met een vruchten sap gaat het makkelijk(bio nog beter), maar met witte rijst ook(het liefst kleef rijst). Rijst hoef niet gedroogt te worden, ik kijk niet zo nauw als die Koreanen. Alleen koken en eventueel wat suiker erbij. Gist heb je zo met wat water en meel, en met wat yoghurt erbij nog sneller. Laat die lockdown of lock up maar komen.
Wanneer je rijst kookt. Dot onderwater zet daar rode tojstgist op of raggi tape dat gaat het vanzelf gisten .
Dat kun je na enkele weken afgieten en je hebt een rijstwijn . .
Ook de bakkersgist kun je gebruiken daar is het verstandig om wat voeding als bonen of mango bij te doen
Wanneer je in tropen bent ( let op woestijn is anders dan regenwouden ) kun je vrij simpel net wat rijst water een fruit een giststarter maken . Dat meng je in een pot en je laat het staan . Na een dag roeren en weer laten staan . Na enkele dagen wat meel of rijst en water erbij weer door roeren na enkele dagen kun je hiermee vanalles vergisten.
Bedankt voor alle antwoorden / meedenken... Nog 1 vraagje, vergisten met of zonder waterslot?? Dus,mag er zuurstof bij of niet????
Groetjes ,?
Een waterslot zorgt dat er geen rotzooi of insecten in jou fles komt . Dus op dat gebied wel aan te bevelen .
Gist heeft alleen in het begin zuurstof nodig om zich te vermenigvuldigen. De zuurstof kan je er in het begin in roeren. Maar daarna laat je de stookwijn rusten. Een waterslot is niet nodig, het zorg alleen dat er geen ongewenste dingen in je stookwijn vallen, zoals fruitvliegjes of iets wat je stookwijn kan besmetten . Maar het is wel belangrijk dat het gas kan ontsnappen Er zijn veel stokers die een gistemmer alleen maar afdekken, met een los deksel of een theedoek. Ik gebruik altijd een waterslot, vindt ik wel leuk dat geborrel. Het is overigens geen indicatie dat er wel of geen vergisting aan de gang is.
"leuk dat geborrel. Het is overigens geen indicatie dat er wel of geen vergisting aan de gang is."
Dus als mijn fles borrelt. Hoeft dat niet te komen omdat het gist ??,,,?
Is dat uit te leggen aan mij?
Groetjes ?
Als hij niet borreld wil niet zeggen dat gisting over os en fermentatie voorbij wil rumo daarmee zeggen .
Ik gebruik zelf zelden een waterslot maar vochtige. Theedoek of gewoon een kogel of klepje die ontluchting afsluit .
die speciale gist die heb ik niet en kan ik ook niet aankomen.
Misschien zo:
https://www.aliexpress.com/item/33009090680.html
Als ik op een plek zou zitten waar geen alcohol te krijgen is zou ik niet stookwijn gaan drinken.
Lekkere drankjes hebben heel vaak alcohol maar zoiets smerigs als stookwijn drinken voor de alcohol? Aan mij niet besteed.
Als je de middelen niet hebt om te stoken maar toch iets alcoholisch wil, zou het het dan mischien niet beter zijn om wijn te maken? Dit kan je met zeer beperkte middelen. Ik zal je uitleggen aan de hand van mijn ervaringen door info op stookforum en andere hoe je dit kan doen.
Wat heb je nodig?
- Een pet fles van 5 liter.
- Fruitsap van de supermarkt ( geen vruchtenlimonade) . Ik gebruik appelsap of druivensap.
- Bakkersgist.
- Suiker.
- kiezelsol en gelatine om te klaren. Dit kan je online kopen op websites met bier en wijn benodigdheden.
- Een waterslang om over te hevelen.
Werkwijze:
- Doe maximum 3 liter fruitsap in de fles.
- Bereken je suiker die je nodig hebt.
Bakkersgist kan max 8 graden alcohol leveren. Om 1 % alcohol te produceren heb je 18 gram suiker per liter fruitsap nodig. Dus 18 gram suiker x 8 (alcohol procent dat bakkersgist kan leveren) = 144. Dit is 144 gram suiker per liter.
Als je 3 liter maakt = 144 x 3 = 432 gram. Nu kijk je op de verpakking hoeveel suiker er al in het fruitsap aanwezig is en dit trek je af van die 432 gram.
Een voorbeeld:
Als ik appelsap gebruik zit er 12 gram suiker per 100 ml in.
Dus 12 x 10 = 120 gram per liter. x 3 liter = 360 gram.
Als ik dit aftrek van 432 moet ik nog 72 gram suiker toevoegen.
Schud de fles tot alle suiker opgelost is en voeg een koffielepel bakkersgist toe.
Schud nu weer tot de gist opgelost is.
Zet nu de fles op een warme plaats of op kamer temperatuur met de dop er los opgedraaid zodat de co2 die vrijkomt van de gisting kan ontsnappen.
Na enkele dagen zal je zien dat de gisting op gang begint te komen.
Na ongeveer een 3 a 4 tal weken is de wijn uitgegist.
Hevel nu de wijn over in een andere fles zonder dat het bezinksel (de dode gistcellen) meekomt.
Voeg nu 1 ml kiezelsol en na 24 uur 1 ml gelatine toe. Dit dient om de wijn te klaren.
Zet de fles op een zo koud mogelijke plaats en na 1 a 2 weken hevel je de wijn weer over.
De wijn is nu klaar en moet nu enkele weken rijpen. Hoe langer je laat rijpen hoe beter de smaak word.
Je zal het zelf wel proeven als er geen gistsmaak meer aanwezig is.
Doordat het enkele weken duurd dat de wijn drinkbaar is is het beter om tijdig een vooraad aan te leggen.
Veel succes.
Let er wel op dat de sappen geen conserveermiddelen bevatten ivm nadelige werking op de vergisting.