Meldingen
Alles wissen

Bakkersgist


Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

in een ver verleden maakte ik een mash/stookwijn met suiker en bakkersgist.

zonder ph meters, sg meters of alcoholmeters.

als hij klaar was met gisten stoken.

nu zat ik de  beginners gids te lezen en nu valt me wat bijzonders op.

of ik heb me indertijd vergist, of de getallen mbt alcoholpercentage in de gids kloppen niet?

volgens de gids kan bakkersgist van een suikermengsel amper 4,7% alcohol maken, alleen heb ik indertijd steeds het idee gehad dat ik met bakkersgist wel richting de 9% ging voor ik kon stoken.

zit ik nu fout in mijn geheugen? (Een jaar of 15 geleden)

of kun je met bakkersgist een hoger percentage halen dan 4,7%? 

Want ik twijfel nu wel een beetje.

Beantwoorden
7 reacties
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Droge bakkers gist presteert beter dan natte dat ook en de moderne gisten ook de bakkersgist presteren ook hoger dan vroeger .
onder goede omstandigeheden qua temperatuur , ph , hardheid van water zuiverheid van suiker en goed milieu is 11 % vrij goed haalbaar .
Maar percetage max heeft te maken met recistentie tegen alcohol en vervuiling .
De hoeveelheid alcohol te maken uit suiker blijft voor elk gist hetzelfde alleen de verdunning is anders .
1 kilo suiker levert 510 gr alcohol .

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En als je een suiker stookwijn wil maken van zeg 25 liter, hoeveel bakkersgist heb je dan nodig? 

Beantwoorden
3 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@stephan mij is geleerd high pitchen. 125 gram droge bakkergist en wat voeding voor de gist.

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@baukrrhh ik lees het net nog even terug 😉 , maar 125 gram? Dat zijn 18 zakjes... Is dat niet erg veel?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@stephan ik koop kiloverpakkingen dus tel geen zakjes. Het is mij geleerd door onze grote master! Voor voeding kun je even zoeken hier op het forum.

diammoniumfosfaat is het snelste. Maar laatst was dit op en gebruikte ik een hand gekookte rijst. 

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wat kan ik het beste als voeding gebruiken dan? En voor bakkersgist, wat is de ideale temperatuur met gisten?

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

Nu gebruiken ze tegenwoordig bij de bakkers, vloeibare gist, ipv. de vaste van vroeger die je in de diepvriezer bewaarde.

heeft hier iemand er al mee geëxperimenteerd

Ik veronderstel dat de vorm van de bakkersgist niet veel belang heeft, vaste; droge; of vloeibare voor te vergisten in stookwijn

 

Groetjes

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?