in een ver verleden maakte ik een mash/stookwijn met suiker en bakkersgist.
zonder ph meters, sg meters of alcoholmeters.
als hij klaar was met gisten stoken.
nu zat ik de beginners gids te lezen en nu valt me wat bijzonders op.
of ik heb me indertijd vergist, of de getallen mbt alcoholpercentage in de gids kloppen niet?
volgens de gids kan bakkersgist van een suikermengsel amper 4,7% alcohol maken, alleen heb ik indertijd steeds het idee gehad dat ik met bakkersgist wel richting de 9% ging voor ik kon stoken.
zit ik nu fout in mijn geheugen? (Een jaar of 15 geleden)
of kun je met bakkersgist een hoger percentage halen dan 4,7%?
Want ik twijfel nu wel een beetje.
Droge bakkers gist presteert beter dan natte dat ook en de moderne gisten ook de bakkersgist presteren ook hoger dan vroeger .
onder goede omstandigeheden qua temperatuur , ph , hardheid van water zuiverheid van suiker en goed milieu is 11 % vrij goed haalbaar .
Maar percetage max heeft te maken met recistentie tegen alcohol en vervuiling .
De hoeveelheid alcohol te maken uit suiker blijft voor elk gist hetzelfde alleen de verdunning is anders .
1 kilo suiker levert 510 gr alcohol .
En als je een suiker stookwijn wil maken van zeg 25 liter, hoeveel bakkersgist heb je dan nodig?
Wat kan ik het beste als voeding gebruiken dan? En voor bakkersgist, wat is de ideale temperatuur met gisten?
hoy,
Nu gebruiken ze tegenwoordig bij de bakkers, vloeibare gist, ipv. de vaste van vroeger die je in de diepvriezer bewaarde.
heeft hier iemand er al mee geëxperimenteerd
Ik veronderstel dat de vorm van de bakkersgist niet veel belang heeft, vaste; droge; of vloeibare voor te vergisten in stookwijn
Groetjes