Meldingen
Alles wissen

Bakkersgist in combinatie met Suikerriet melasse


Bazz
Berichten: 138
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het wordt afgeraden om turbogist te gebruiken, ook ervaren dat er dan een scherpe smaak aan zit, en moet je hem meerdere keren overhalen, maar kun je bakkersgist ook gebruiken voor het fermenteren van Suikerrietmelasse?

Momenteel gebruik ik Rumturbogist voor mijn Rum, en voor mijn Whisky Whiskyturbogist maar wil deze met bakkerssgist gaan fermenteren, de scherpe smaak krijg ik vooral bij een suikervergisting 6kg met gewone turbogist.

Maar eerlijk mijn Rum en Whisky kan beter vandaar mijn vraag, de suikervergisting vind ik niet lekker ook niet na meerdere keren overhalen.

Beantwoorden
19 reacties
7 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bazz Ik heb bakkersgist gebruikt en dat vergist prima, had uit 1 vaatje melasse (zonder toevoeging van rietsuiker) een kleine 5 liter opbrengst van 45%.

 

Zelf ben ik qua smaak iets meer te spreken over een Saison gist, die geeft peperige tonen mee die ik wel kan waarderen in een rum. Zelf opkweken van de gist kan ook. 

 

Gist is vaak een ondergewaardeerd onderdeel van een drank en dat is jammer.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Toevoeging nog, melasse wordt gebruikt om op commerciele basis de gist op te kweken dus je kunt redelijk breed kiezen qua gistsoort. Misschien is wel nog een tip dat je eierschalen toevoegt aan de vergisting om de p.H. daling die melasse makkelijker kan krijgen wat tegen gaat en de vergisting beter doorgaat. Let ook op dat je gistvoeding moet toevoegen he.

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@alchemist Omdat ik binnenkort weer melasse ga verwerken en een slechte ervaring had met de pH van pruimen extract even een vraag: Heb je enig idee hoeveel eierschalen te gebruiken op 25 ltr wash met 5 ltr melasse?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@mccorner Ik heb tweemaal de schalen gebruikt van een ei of 5, wel eerst de eitjes gekookt, daarna t vlies van de schalen losgehaald voordat deze in t gistvat gingen.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist  eierschalen zijn eigenlijk van kalk, dus calciumcarbonaat heel kort door de bocht. Ik heb t via drogist.nl, die is redelijk met verzendkosten en heeft tevens citroenzuur en bakkersgist van Bruggeman. 

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pulle klopt, eierschalen lossen alleen geleidelijk op waardoor je meer een buffer werking krijgt dan poeder wat de p.H. meer verhoogd in een keer.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist okee, ik wist weer niet dat eierschalen oplossen na verloop van tijd. Klinkt logisch. Zo leer je elke keer bij.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt ook de eierschalen even wegen en dan gram per liter aanhouden

Beantwoorden
Berichten: 289
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben vandaag begonnen met rum maken. 

3.5 liter melasse en 2.5kg rietsuiker, citroenzuur. Recept van dit forum. 

Kan ik die blokjes verse gist gebruiken van Bruggeman a 42gram ? En zo ja, qhoeveel op 30 liter mash?

 

Bedankt vast. 

Beantwoorden
9 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@pulle verse (natte )gist is prima bruikbaar je gebruikt daarvan voor een goede pitch 75 gr per 10 liter

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Jeuuuuuu, net 1 pakje te weinig ingekocht. 😢

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@pulle low pitch werkt wel maar gist heeft zwaarder start dus kans op meer zuur uitstoot

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Gewoon nog een keer naar de jumbo dus. Dan gebruik ik 5x42gram. Of toch maar 6x42gram  doen? 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@pulle ik gebruik op 25l 4*42gr dus 5 is prima voor 30l. En niet te zuinig koop gelijk een doos dat spul kost bijna niets. Ik heb ook wat in de vriezer liggen voor nood 😆

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@rumo 

Bruggeman heeft ook zakken van 500 gram droge gist. Hoe lang is dit houdbaar (geopend) ? De natte gist is beperkt houdbaar.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@pulle, natte en droge gist kan je allebei in de vriezer bewaren, ik heb natte gist in de vriezer en de droge in een vacuümzak in de koelkast. Ja hoelang kan je dat bewaren 🤔 Er wordt wel gezegd 1 jaar in de vriezer en 1/2 jaar in de koelkast maar ik heb wel ouder gebruikt en dat werkte ook nog. Je moet dan wel wat meer gist gebruiken want hoe ouder hoe minder actief(net als bij mensen). Een giststarter is dan ook aan te raden.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@rumo

Dankjewel Rumo.

Ik heb zojuist wat marmite opgelost in heet water en getemperd tot 25° toen de bakkersgist toegevoegd. Staat nu even te wachten tot het vat dezelfde temperatuur heeft als de gist starter. 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo 🤣 🤣

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik gebruik bij alles wat ik stook natte bakkersgist bij maïs en fruit altijd goede resultaten.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?