Meldingen
Alles wissen

birdwatcher, wel koolzuur, geen alcohol?????


Berichten: 14
Topic starter
(@mcjas)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi allen,

 

Ik ben een beginner op het hele stookgebied, en heb me gewaagd aan een keer een birdwatcher wash te maken.

Alle ingeredienten in de goede volgorde er in gedaan, en morgen staat het een week. Het begon binnen een uur al lekker te borrelen in het waterslot, dus ging goed dacht ik. En SG meter heb ik (nog) niet dus wat dat betreft vlieg ik blind.

Met mijn refractometer heb ik een paar keer gekeken, maar zie daar geen alcohol in terug. Ook met een alcoholmeter lijkt er geen alcohol in de wash te zitten

 

mijn vraag is nu of het mogelijk is dat de gist (dr Oetker zakjes btw) wel koolzuur produceerd, maar geen alcohol???

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
Psycat
Berichten: 564
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Shalom MCJAS

Maak je geen zorgen, dat is prima aan het vergisten.

Als je geen sg dobber hebt kan je altijd het gewicht van je wash wekelijks meten, maar een dobber is heel goedkoop en toch wel nuttig.

Zonder dobber is het een beetje moeilijker te weten wanneer de boel uitgegist is.  Als je echter de suiker in het water opgelost hebt en verhit (zoals het recept het voorschrijf) is je wash wellicht binnen 3 weken klaar

Veel plezier

 

Beantwoorden
3 Reacties
(@mcjas)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@psycat suiker inderdaad opgelost in het water, ik heb me helemaal aan het recept gehouden 🙂 Ik heb de SG meter besteld, hopelijk komt die komende week binnen

Het bubbelen is al wel een stuk rustiger geworden dan een paar dagen geleden, gelukkig geen haast dus ik wacht rustig af.

 

Kan je (of iemand anders) verklaren hoe het komt de de refracto geen alcohol aantoont??

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 564

Prima.

Afhankelijk van het type vat of fles kan je de aansteker test doen.  Gewoon een vlam boven de vloeistof houden.  Die moet dan doven

Voor de birdwatcher, probeer gewoon de temperatuur van de vloeistof tussen de 20 en 27 graden te houden dan komt dat goed.  Vuistregel :  4 weken gisten en stoken.

Overigens, er zijn op dit forum (betere) eenvoudige washes te vinden.  Volgens velen hier heeft tomatenpuree een niet al te goed resultaat. Naar mijn mening kan je echter prima alco mee maken.

Succes

PS Refractometer vraag kan je beter aan Robbert stellen.

 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mcjas refractometers zijn er in heel veel verschillende soorten. Er zijn er ook waar je het zoutgehalte van je zeeaquarium mee kunt meten. Maar ik neem aan  dat je een alcoholrefractometer hebt, deze zijn bedoeld om destillaat mee te meten, stookwijn kun je daar niet mee meten. Ook met een alcohol hydrometer (dobber) kun je geen stookwijn meten. Stookwijn meet je met een vinometer of met een SG hydrometer door het start SG te verminderen met het eind SG en dat te vermenigvuldigen met 0,13125

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@mcjas)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even een update hierover:

Het bubbelen was een heel stuk minder geworden, kleine bellen in keer in de 2 minuten. Heb de emmer 24 uur in de koelkast gezet en alles in de T500 gedaan, 23 liter in totaal.

Resultaat: 3,2 liter 90-92%

Ga het van de week laten proeven door andere mensen, maar ik vond de wodka van 35-40% die ik gemaakt had met toevoeging van water erg lekker.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 564
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi MCjas

 

Op amper 10 dagen tijd uitgegist met oetker bakkersgist ? 

Dat is heel snel. 

Hoeveel suiker heb je vergist ?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@mcjas)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@psycat Het heeft in totaal bijna 3 weken gestaan (ik had me vergist in mijn eerste bericht hier, het stond toen al bijna 2 weken 😊 ) op mijn aanrecht, temperatuur is nooit onder de 20 graden geweest.

ik heb de calculator van de Birdwatchers .info website aangehouden, en die gaf aan om 5.6 kilo suiker op 70 gram gist te gebruiken.

 

Deze wek komt mijn SG meter binnen, en dan ga ik nog een keer dezelfde methode gebruiken, alleen dan nu met metingen, zodat ik niet blind vlieg

 

mijn emmer is trouwens mooi wit gebleven 🙂

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?