Meldingen
Alles wissen

Blijft gisten ?


Ed
Berichten: 50
 Ed
Topic starter
(@vered)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste ,

Een vraagje over het vergisten van appels , 

Ik heb momenteel een vat staan met stookwijn van appels , maar deze geraakt precies niet uitgegist .

Staat intussen 2 maanden en ik heb nog bijna om de 2 minuten dat het waterslot een beweging geeft .

Vandaag ook de test met de lucifer gedaan , ging onmiddellijk uit . 

Het ander vat was vlugger klaar en is intussen al verstookt .

Kan dit ? heeft iemand van jullie dit al ondervonden .

Groeten 

Ed

Beantwoorden
8 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@vered meet even Sg

Beantwoorden
Ed
Berichten: 50
 Ed
Topic starter
(@vered)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert,

deze heb ik vanmorgen nog gemeten en was 1004 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@vered als geur niet synthetisch ruikt of aceton achtig  .  En ph niet te laag kun je nog paar dagen laten staan .. is ph laag is verstandig om te gaan overhalen  . 1004 is prima waarde. . Soms kan een gisting van fruit wat langer duren   .   Hangt af van samem stelling ,   temperatuur , soort gist . Zelfs als een gistton op de grond staat waardoor onderin het kouder is dan bovenin kan de vergisting vertragen

 
Beantwoorden
Ed
 Ed
(@vered)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert Kan inderdaad van veel afhangen , ik doe het nu zo al een aantal jaren maar deze doet er wel lang over , de geur is in ieder geval nog fris (fruitig) zeker niet verkeerd, Gistton staat niet op de grond . ik wilde inderdaad nog een paar dagen afwachten .  

Alvast bedankt voor de reactie Robbert .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@vered ik weer niet eat voor gist je gebruikt . En ook niet temperatuur. 

Je kunt versnellen door temperatuur te verhogen . Maar wil niet altijd een veter resultaat geven .

Ik ga altijd uit van een gemiddelde tijd van 21 tot 28 dagen voor een normale vergisting  .

( Haastige spoed zelden goed ! )

Er zijn ook producten die ik juist vertraag voor betere smaak vorming.

Hierbij is wel belangrijk om goed voortgang te monitoren.

  Een slepende vergisting opzich is meestal gedoemd tot riool . Maar traag is niet altijd sleepend

Beantwoorden
Ed
Berichten: 50
 Ed
Topic starter
(@vered)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Intussen toch verstookt en alles goed verlopen , Zou het kunnen dat de stookwijn een beetje koolzuur aan het vormen was en daardoor het waterslot een beetje in beweging bleef ? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisting , bacteriën , schimmels of gewoon gezegd rotting kam zorgen voor ontsnappen van een gas. 

Bij gisting voornamelijk co2 maar ook andere gassen zoals methaangas kunnen vrijkomen . 

Het kan zelfs wezen dat gisting voorbij is en restanten dus rotten en andere gassen daarbij vrij komen.

. Vaak zal geur dan ook veranderen en onaangenaam worden 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Ed
 Ed
(@vered)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert Bedankt voor je antwoord , Het zal dat geweest zijn maar de geur en de smaak was in ieder geval nog goed , en lekker fruitig. Staat intussen op een vaatje 👍 Groeten

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?