Meldingen
Alles wissen

Co-fermentatie saccharomyces en brettanomyces


Berichten: 65
Topic starter
(@kena1979)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

beste allemaal, 

ik heb een goedlopende vergisting met saccharomyces cerrevisae maar zou het estergehalte willen verhogen door te co-fermenteren met brettanomyces bruxellis. Heeft iemand hier ervaring mee en zo ja, zijn er richtlijnen wanneer je de brettanomyces zou toevoegen, bv. Na 2/3 van de fermentatie met saccharomyces bijvoorbeeld en hoe lang die fermentatie met Bret dan best nog doorgaat? Bijkomend heb ik ook de vraag of het toevoegen van lactobacillus voor vorming extra esters voor of na de bret van enig nut zou kunnen zijn of dat wat ik in mijn hoofd heb elkaar niet zou tegenwerken? Of zouden jullie twee fermentaties doen en deze samen distilleren of apart en nadien blenden? 

 

het betreft een fermentatie die bedoeld is voor dubbele distillatie nadien, genre rum.

 

alvast dank voor jullie deskundige mening!

Beantwoorden
1 reactie
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt diverse gisten te gelijk gebruiken. 

Maar niet alle  . 

De bret is sterk en grote kans dat deze de saccharomyces omzeep help.

De Lactobacillus zal makkelijker samen werken .  Let daarbij wel op ph . Voor lacto mag deze iets hoger zijn . 

In bierbrouwen is het later toevoegen van een ander gist wel vaker toegepast.

De vraag is wat is de doelstelling? Wat wil je vergisten ? In sommige gevallen kan het ook tegenwerken .  Werk je met granen zal je andere gisten moeten toepassen dan met  fruit / wijnen.  Een whiskey achtig producten zal inderdaad met een combinatie van Lactobacillus en cerevisea te sturen zijn . Daarbij zal je ook de zuren moeten sturen. Het zij met zuurmout of in het maisschen. 

 

Bij whiskey heb ik regelmatig in verleden met Lactobacillus en andere gisten gecombineerd.  Het kan inderdaad bredere smaak profielen creëren.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?