Meldingen
Alles wissen

droge bakkersgist proberen

Pagina 1 / 3

Berichten: 40
Topic starter
(@volvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goedemorgen mede stokers,

Ik lees veel over bakkersgist en de bevindingen maar kom nergens de verhoudingen tegen op dit forum van hoeveel gr droge gist op hoeveel suiker per liter water.

Ik wil graag een ton van 25 liter stookwijn maken met droge bakkersgist en zoek naar de hoeveelheden die ik hier voor moet gebruken om een mooi pruttel ton temaken.

Wie kan me helpen met de juiste hoeveelheden,

Groet stoker uit friesland

Beantwoorden
38 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook altijd met natte bakkersgist 250 gr op 100 kg druiven zonder suiker.droge gebruik ik niet om dat ik in het verleden wel eens had dat hij niet werkte.gr.?Chris.V

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Drie gram verse bakkersgist staat gelijk aan 1 gram droge bakkersgist.

 

Beantwoorden
Berichten: 40
Topic starter
(@volvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

oke maar ik wil het met zuiker doen en geen fruit dus welke hoeveelheid zuiker en gist dan op 25liter water??

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je suiker wilt vergisten met bakkersgist heb je ook gistvoeding nodig. De verhouding hierbij ken ik niet maar dat weet iemand anders vast wel.

 

Beantwoorden
Berichten: 40
Topic starter
(@volvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

oke en wat voor gist voeding

Beantwoorden
Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Ik gebruik 2 soeplepels gistvoedingszout die ik bij brouwland eens gekocht had op 25 liter suiker water en 2 pakjes Brugmann blauw. Misschien kun je dit voedingszout ook bij Jan in de webshop kopen ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 40
Topic starter
(@volvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

oke maar wou het proberen met spul wat je gewoon bij de buurt super kan kopen, gewoon om te zien wat dat oplevert.

 

Beantwoorden
Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Jep dit is het Munckerik 😉

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

op 20 tot 25 liter gebruik je 250 gram verse gist. 90 gram droog . 50 tot 60 liter 400gram of 150 gr droog . bij 1000 liter 1500 gram gist of 700 droog . gistvoeding zout ( amoniumfosfaat / B1 ) 2 a 3 gram per 10 liter . citroenzuur 8 gram per 10 liter . ( eventueel kun je wat wat gekookte rijst of spliterwten toevoegen )

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

De Bruggeman bakkersgist koop je ook gewoon in de supermarkt a 19 ct per pakje van 45 gram (Deka). Ik zie dat Scoozy 2 pakjes gebruikt op 25 liter. Zelf gebruik ik veel minder, nog geen half pakje op 20 liter. De rest bewaar ik in de vriezer. Daar blijft het nog maanden goed. Voor gebruik start ik het even op door het met lauw water met daarin opgelost een schepje suiker in een beker te roeren. Als je dan na een half uur / uur een schuimlaagje krijgt op de beker, weet je dat de gist nog actief is.

Gist is een levend organisme. Dat vermeerderd zichzelf zodra het actief wordt. Als je veel gist toevoegt, zal het wellicht sneller gaan. Bij mij duurt het gist proces een week of 3.

Je kan als gistvoeding een blikje tomatenpuree gebruiken.

 

Beantwoorden
Berichten: 40
Topic starter
(@volvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

oke robbert en hoeveel kolo zuiker dan

 

Beantwoorden
Berichten: 40
Topic starter
(@volvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik bedoel hoeveel kilo zuiker dan op 20 tot 25 zuiker stookwijn

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?