Goedemorgen mede stokers,
Ik lees veel over bakkersgist en de bevindingen maar kom nergens de verhoudingen tegen op dit forum van hoeveel gr droge gist op hoeveel suiker per liter water.
Ik wil graag een ton van 25 liter stookwijn maken met droge bakkersgist en zoek naar de hoeveelheden die ik hier voor moet gebruken om een mooi pruttel ton temaken.
Wie kan me helpen met de juiste hoeveelheden,
Groet stoker uit friesland
Ik stook altijd met natte bakkersgist 250 gr op 100 kg druiven zonder suiker.droge gebruik ik niet om dat ik in het verleden wel eens had dat hij niet werkte.gr.?Chris.V
Drie gram verse bakkersgist staat gelijk aan 1 gram droge bakkersgist.
oke maar ik wil het met zuiker doen en geen fruit dus welke hoeveelheid zuiker en gist dan op 25liter water??
Wanneer je suiker wilt vergisten met bakkersgist heb je ook gistvoeding nodig. De verhouding hierbij ken ik niet maar dat weet iemand anders vast wel.
oke en wat voor gist voeding
Ik gebruik 2 soeplepels gistvoedingszout die ik bij brouwland eens gekocht had op 25 liter suiker water en 2 pakjes Brugmann blauw. Misschien kun je dit voedingszout ook bij Jan in de webshop kopen ?
oke maar wou het proberen met spul wat je gewoon bij de buurt super kan kopen, gewoon om te zien wat dat oplevert.
Jep dit is het Munckerik 😉
Zoek eens op " birdwatchers "
http://www.stookforum.nl/thread/birdwatchers-een-neutraal-alcohol-recept-wodka/
op 20 tot 25 liter gebruik je 250 gram verse gist. 90 gram droog . 50 tot 60 liter 400gram of 150 gr droog . bij 1000 liter 1500 gram gist of 700 droog . gistvoeding zout ( amoniumfosfaat / B1 ) 2 a 3 gram per 10 liter . citroenzuur 8 gram per 10 liter . ( eventueel kun je wat wat gekookte rijst of spliterwten toevoegen )
De Bruggeman bakkersgist koop je ook gewoon in de supermarkt a 19 ct per pakje van 45 gram (Deka). Ik zie dat Scoozy 2 pakjes gebruikt op 25 liter. Zelf gebruik ik veel minder, nog geen half pakje op 20 liter. De rest bewaar ik in de vriezer. Daar blijft het nog maanden goed. Voor gebruik start ik het even op door het met lauw water met daarin opgelost een schepje suiker in een beker te roeren. Als je dan na een half uur / uur een schuimlaagje krijgt op de beker, weet je dat de gist nog actief is.
Gist is een levend organisme. Dat vermeerderd zichzelf zodra het actief wordt. Als je veel gist toevoegt, zal het wellicht sneller gaan. Bij mij duurt het gist proces een week of 3.
Je kan als gistvoeding een blikje tomatenpuree gebruiken.
oke robbert en hoeveel kolo zuiker dan
ik bedoel hoeveel kilo zuiker dan op 20 tot 25 zuiker stookwijn