Kent iemand dit nog? Dynamiet gist was een jaar of 25 geleden het beste wat er te koop was. Je moest de suiker eerst koken met het zakje citroenzuur en later de gist en de voeding toevoegen. Volgens mij kwam je dan tot 15%.
Staat deze niet afgebeeld in het volkomen stookboek? Of in ieder geval de oude uitgaves daarvan.
Ja dat klopt ik heb nog een aantal boeken, en zal eens gaan kijken. Ik kocht het toen bij drogisterij van Gelder in de van woustraat in Amsterdam. Binnen 2 weken had je stookwijn van 15 % dat was toen heel bijzonder. Ik stookte toen nog in een weckketel. Dat koken van de suiker was een heel gedoe.
Van Gelder is wat nu brouwmarkt in Almere is. Ik kwam vroeger al met mijn vader op de van Woustraat. Ze adverteerden toen in blaadjes van volkstuinverenigingen ?
Grappig ik vind net een gebruiksaanwijzing. Die 4 dagen heb ik nooit gehaald. http://members.chello.nl/b.boom7/dynamietpakket.htm
Van Rijn in Valthermond verkocht die Dynamiet gist inderdaad zo een 25 j terug .
Zelf toen geprobeerd .
Ging heel snel en hoog alcoholpercentage maar een bjjsmaak alsof je rauwe champignons zat te kauwen .
Ik liet het altijd een maand staan tot het goed helder was, en dan 2 keer stoken. Als je het vlak na de gisting ging stoken dan was het inderdaad moeilijk om de geur er uit te krijgen.
Ik heb het paar keer geprobeerd Renvali ik vond het geen succes . Ik had 10 stuks gekocht en geprobeerd en 4 weggegooid uiteindelijk . er was toen niet veel anders dus maakte ik daarna gewoon weer mijn eigen gist cultuurtjes . Ook wel turbo gisten geprobeerd ik kom toch steeds terug bij bakkers gist of zelfgemaakte .
Bakkersgist geeft maar 10% alcohol. Dit heeft tot gevolg dat je ook het dubbele moet stoken. Met een reflux installatie kom je tot het maximale van 96%. Zuivere alcohol dus zonder bijsmaak. Velen van jullie stoken met de T500 en die gaat tot 92% heb ik begrepen. Ik weet zeker dat je met wat aanpassingen deze machine 96% kunt laten plassen. Mijn ervaring is ook dat als je geduld hebt de stookwijn van een turbogist 2 maanden kunt laten staan hij kraakhelder wordt, en hij neutraal van smaak zal zijn. Maar ja wachten is moeilijk. Meerdere vergistingsvaten is een simpele oplossing.
ik stook gewoon met een koperen ketel en haal daarmee ook rond de 94 % .
daar is geen T500 voor nodig .
En geduld moet je sowieso hebben . wat voor gist je ook gebruikt .
moderne cultuur gisten ook de bakkersgist die kunnen 14% halen hangt ook af wat voor voeding je geeft en de zuurtegraad van water . wanneer je zelf een gist kweekt en de cultuur sterk laat worden kun je 12 tot 15 % halen .
een jonge cultuur van 5 dagen zal i.d.d.
rond 10% brengen . als je die goed voed zal na enkele weken ook de gist sterker zijn en hogere percentages halen .( Je kunt deze ook indrogen waardoor het geconcentreerder is .
Bij 96 % zit nog 4% andere stoffen . daar kunnen nog sulfaten e.d. inzitten die voor bijsmaak kunnen zorgen .
Je kunt nu eenmaal niet hoger dan 96% of je nu bakkersgist of een turbo gebruikt ik proef geen verschil.
als je goed voorbereid en stookt en fracties scheidt is er weinig tot geen verschil .
T is vaak ook waar mensen zelf het meeste gemak in vinden en wat het eindproduct moet wezen .
Ik gebruik altijd natte bakkersgist,ik stook alleen fruit,heb wel eens turbo gist gebruikt,had een liter meer en ging niet veel sneller,mij boeit het ook niet ik heb veel geduld,ik haal met bakkersgist 85% ik werk er graag mee.en ik stook best wel wat.gr.Chris.V.
chris .v Jij en ik zitten wel op zelfde lijn .
Gewoon no nonsens old school.
(New school , moderne dingen wel geprobeerd maar brengt geen spannende meerwaarde )
Robbert vind ik ook,voor mij is moonshine,de sport om met zo min mogenlijke middelen,iets drinkbaars te maken dat goed smaakt,hoeft niet naar het spul van de winkel te smaken maar moet wel goed zijn.en ik kan onder alle omstandigheden stoken,zonder stroom of gas of metertjes,dat is sport.??morgen gaat de ketel weer twee keer aan.gr.Chris.V.