Beste leden
Ik ga nu voor de eerste keer vers fruit vergisten en ik heb een aantal vragen,
Ik heb ca 10kg peren en 10kg appels fijngesneden en in het gistvat gedaan , ik heb hier 6liter gekookt water over gedaan, laten afkoelen en gistvoeding ed toegevoegd.
Dit staat nu te 2 dagen te gisten en ik roer dit 1x per dag door elkaar.
Mijn vraag is , moet ik dit zo blijven doen tot het gestopt is met gisten of moet ik nu het fruit eruit halen, persen en het sap weer toevoegen en laten gisten tot het einde.
Alvast bedankt Martin
Hoi Martin,
Heb je het fruit ook echt even gekookt, of pectinase (pecto enzym) toegevoegd? Anders wordt de pectine afgebroken door het in fruit aanwezige pectase, waarbij methanol gevormd wordt.
Ik zou er ook niet elke dag in roeren als ik jou was. Laat hem even een paar dagen rustig gisten. Als de activiteit wat afneemt kan je eventueel nog even roeren om het naar boven gedreven fruit nog om te draaien zodat deze laag ook nog mee doet met de vergisting. In principe kan al het fruit wat onder staat vergist worden.
Misschien nog een tip naast niet roeren enz.
Laat het niet te warm vergisten. Je krijgt meer aroma met een rustige iets koelere vergisting.
goede informatie hier, bedankt!
Ik ben zelf net begonnen aan een eerste perenmash. Als ik straks het destillaat op fles ga zetten, heb ik een paar dozen met stenen (bier)kruiken met beugelsluiting en rubber ring. Die wil ik eerst afkoken en dan gebruiken voor de au de vie voor opslag van 1-2 jaar. Werkt dat?