Meldingen
Alles wissen

Eerste keer fruit vergisten


Berichten: 98
Topic starter
(@martin74)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste leden

Ik ga nu voor de eerste keer vers fruit vergisten en ik heb een aantal vragen,

Ik heb ca 10kg peren en 10kg appels fijngesneden en in het gistvat gedaan , ik heb hier 6liter gekookt water over gedaan, laten afkoelen en gistvoeding ed toegevoegd.

Dit staat nu te 2 dagen te gisten en ik roer dit 1x per dag door elkaar.

Mijn vraag is , moet ik dit zo blijven doen tot het gestopt is met gisten of moet ik nu het fruit eruit halen, persen en het sap weer toevoegen en laten gisten tot het einde.

Alvast bedankt Martin 

Beantwoorden
20 reacties
16 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@martin74, over het verwerken van fruit tot een drankje is al heel veel geschreven op het forum en dat kan je met de zoekopdracht terug vinden. Maar 1 ding wil ik alvast verklappen en dat is als een gisting eenmaal is begonnen kun je het beter met rust laten totdat de gisting is gestopt.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@martin74 

alleen gekookt water of de appels en peren ook mee gekookt?

heb je ook gist toegevoegd of ga je voor wilde vergisting .

stop met roeren! En kijk ff op het forum,als je appel in de zoekbalk tik komt er een bom aan info te voorschijn 

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98
  1. @haak ik heb de appels en peren niet gekookt , ik heb zakjes pectinase toegevoegd en gistvoeding en gist 
Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@haak waar vind ik de zoekbalk, ben alles aan het nakijken maar vind het niet

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

Heb het gevonden 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@martin74 iets van je vroeger stooksel gesnoept 🤣🤣

 

 

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@haak 🤣 🤣 🤣

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@martin74 

NOOIT roeren tijdens de vergisting 👊

Beter had je de appels en peren even een paar minuten kunnen laten koken voor het ontsnappen van het fruit.

Succes verder.

Groet, @ndré 😎🥃

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@ndre misschien een domme vraag maar hoeveel kilo fruit moet je in een 25 liter gistvat doen, ik begin het idee te krijgen dat ik teveel fruit heb gepakt

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

hallo @martin74 

Ten eerste is het geen domme vraag.

de hoeveelheid fruit ligt aan de inhoud van het vergistingsvat.

tijdens het vergisten word het volume groter dus het vergistingsvat niet tot de rand toe vullen.

Als je dat wel doet komt het fruit uit het vergistingsvat.

zelf houd ik altijd iets van 10 tot 15 centimeter onder de rand.

Succes er mee.

Groet, @ndré😎🥃

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@martin74 zodra een beslag staat te gisten nuet meer roeren.  Gist produceert ethyl in anearobe conditie.   Roer je er zuurstof in zal gist minder alcohol uitstoten  ,knop vormen en meer azijnzuur uitstoten.

 

Wanneer je appels en peren even verwarmt maak  je cellen stuk em gaat het enzym wat methyl afstoot stuk. Dus niet lang doorkoken maar even kook erover   temp van 80 gr is voldoende om ook enzym kapot te maken 

Pectinase toevoegen is dan niet zinvol verder.

Spontaan gisten zal het nu niet meer doen omdat je ook steriliseert .

Wil je spontaan gisten zal je een klein deel vooraf komen apart moeten houden an na koken weer toevoegen.

Voeg je gist toe wel p.h. controle en passende voeding voor het gist bijvoegen.

Je kunt op pulp vergisten en met pulp afstoken.. hier mee krijg je meer aroma dan sap .

 

 

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@robbert het fruit staat nu 5 dagen te gisten en de aktiviteit is behoorlijk afgenomen, nog maar 1 bubbel per minuut.

Ik zie dat al het fruit boven drijft , kan dit dan wel goed vergisten of moet ik zorgen dat het fruit onderwater blijft door er iets op te leggen.

Hoeveel dagen blijven appels en peren gemengd ongeveer gisten ?

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

Ik heb geen suiker toegevoegd 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@martin74  je moet niet uitgaan van die bubbels in waterslot  .  Dat is niet een goede indicatie. .

Als er voldoende co2 in ton is gaat een vlam uit als je die aan oppervlakte houd    dan is er gewoon voldoende gisting  .

Of met co2 meter even kijken hoe gisting verloopt .

Meestal gaat de gisting na een paar dagen rustiger verlopen. 

Heftigheid van gisting en duur hangt af van type / soort gist . Temperatuur p.h.. en voeding 

Reken 21 tot 28 dagen bij normaal verloop.

 

 

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

Iedereen bedankt voor de info, dit helpt mij enorm, nu heb ik nog 1 vraag en dat is , als het gistproces klaar is moet ik dan het fruit wat in het vat zit uitpersen en het sap bij de rest voegen en dan stoken, of moet ik het fruit in bv een kaasdoek doen en dan de ketel in en stoken .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@martin74, kan allebei. Je kan de pulp in een kookzak doen en alles in de ketel doen of giet de pulp door een vergiet en laat de vloeistof even bezinken zodat de dode gist weer op de bodem ligt en stook de heldere vloeistof  dan, je verlies dan wel wat volume en aroma maar heb minder kans op aanbranden. Probeer het allebei eens.

Beantwoorden
Berichten: 134
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi Martin,

Heb je het fruit ook echt even gekookt, of pectinase (pecto enzym) toegevoegd? Anders wordt de pectine afgebroken door het in fruit aanwezige pectase, waarbij methanol gevormd wordt. 

Ik zou er ook niet elke dag in roeren als ik jou was. Laat hem even een paar dagen rustig gisten. Als de activiteit wat afneemt kan je eventueel nog even roeren om het naar boven gedreven fruit nog om te draaien zodat deze laag ook nog mee doet met de vergisting. In principe kan al het fruit wat onder staat vergist worden.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Misschien nog een tip naast niet roeren enz. 

Laat het niet te warm vergisten. Je krijgt meer aroma met een rustige iets koelere vergisting. 

Beantwoorden
Berichten: 1
(@gerrit-jan)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

goede informatie hier, bedankt!

Ik ben zelf net begonnen aan een eerste perenmash. Als ik straks het destillaat op fles ga zetten, heb  ik een paar dozen met stenen (bier)kruiken met beugelsluiting en rubber ring. Die wil ik eerst afkoken en dan gebruiken voor de au de vie voor opslag van 1-2 jaar. Werkt dat?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@gerrit-jan ja dat werkt. Alleen ik zal een doekje in de hals proppen in plaats van de rubberen sluiting te gebruiken. De drank mag wat kunnen ademen om smaak te ontwikkelen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?