Meldingen
Alles wissen

Eerste suiker wash met Champagne gist

Pagina 2 / 2

Strauss
Berichten: 20
Registered
Topic starter
(@strauss)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Goeie morgen iedereen. Tegen gisteren avond is het brubbelen gestopt. vermoed dat er toch wel ergens iets verkeerd is gelopen met mijn suikerwash. Heb dit weekend een hydrometer besteld en deze zou vandaag moeten toekomen. Meten is weten.

 

Wellicht onderneem ik dan later deze week een 2e poging voor het maken van een suikerwash, maar dan zonder havermout. Wel vraag ik me af wat er verkeerd is kunnen lopen.

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8159

@strauss Er kan heel veel fout gaan maar vaak wil men met een suikerbeslag te gelijk zoveel mogelijk uit iets halen .

Een suiker beslag bestaat uit water , suiker , gist , gistvoeding en wat citroenzuur .meer niet . 

Dat in de juiste verhouding zodat het gist optimaal kan werken .

Op 21 liter water voeg je de suiker toe die je eerst hebt opgelost in warm water met citroenzuur . Je komt dan op 25 liter . 

Wanneer de themperatuur op rond 23 graden is voeg je de gist toe die is opgelost wat water met eventueel wat suiker of wat sinaasappel sap .

Wees van te voren zeker dat je gist vat schoon is en geen resten van schoonmaakmiddelen meer aanwezig zijn .

Hou de temperatuur van de gist ton zoveel mogelijk constant . De meeste gisten werken het beste tussen 23 en 28 graden .

Als gist voeding kun je kiezen tussen DAP of iets als havervlokken ,rijst , bonen , tarwe , soja bonen , eventueel vegimite of Marmite . 

Als je eerst de gist even activeert voordat je het toevoegt slaat het sneller aan en met minder moete . Daarnaast zie je ook vooraf of het gist wel goed is .

Is gist tevoren te warm opgeslagen geweest of oud dan kan het ook niet goed meer zijn . 

Controleer aan begin ook SG dan heb je ook een reverencie in het verloop van de vergisting.

 

 

Beantwoorden
Strauss
Registered
(@strauss)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 20

@robbert Dank Robbert, Ik zal dit stappenplan strikt volgen hoewel dit al heel sterk overeenkomt met wat ik gedaan heb. 2 oorzaken waar ik aan denk:

- kan het zijn dat ik teveel gist voeding gegeven heb: havermout samen met DAP of kan dit geen kwaad?

- er is een kans dat ik de nieuwe gistingsemmers onvoldoende gespoeld heb. ik heb dat met de keukenkraan gedaan, maar met een emmer van 30l is dit niet evident. Denk dat ik dit de volgende keer buiten met de tuinslang doe of in het bad.

 

mvg,

 

Paul

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8159

@strauss enige met veel dap gistvoeding zou een blauwe zweem kunnen geven verder is dat niet het probleem .

Een nieuwe emmer en ook een emmer voor gebruik altijd goed schoonmaken . Eventueel met wat waterstofperoxide om te ontsmetten .

Beantwoorden
Mick
Berichten: 441
 Mick
Registered
(@mick)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Deze tip kreeg ik ooit en helpt goed:

Het is altijd beter de gist te hydrateren voor gebruik: meng een koffielepel suiker in 1 glas water (max. 25cl, tussen ong.25°C), strooi de korrelgist  hierover.

Normaal start de gist in +/- 30min-1u op in het glas. 

Indien u het meteen in heel de vat toevoegt kan het inderdaad wel langer duren voor de gisting op gang komt. 
Beantwoorden
Strauss
Berichten: 20
Registered
Topic starter
(@strauss)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Vandaag is mij hydrometer toegekomen en heb die meteen in mijn suikerwash gestoken. Die heeft een SG van 1082. Wat mij vandaag is opgevallen is dat er toch nog een lichte sprankeling aanwezig is. wellicht niet genoeg om mijn waterslot te latten brubbelen of wellicht sluit mijn emmer niet voldoende af. Nu ik een hydrometer heb zal ik binnen een aantal dagen nog eens een meting doen om te zien of er een verandering is.

 

Beantwoorden
Strauss
Berichten: 20
Registered
Topic starter
(@strauss)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Dag iedereen, korte update inzake mijn eerste suiker wash. Na een heel trage start (en toevoeging van extra gist) is de vergisting goed op gang gekomen. Momenteel zit ik met een SG van 1009. Wellicht kan alles binnen een paar dagen in de T500. Het volledige gistingsproces zal dus ongeveer een kleine 5 weken geduurd hebben. kan dit kwaad?

 

Een week na de eerste suikerwash heb ik een tweede wash opgestart exact volgens je instructies Robbert. Deze is veel rapper opgestart dan mijn eerste poging. Na een week merk je wel dat de luchtbellen in het waterslot afnemen om dan een 10-tal dagen later weer te versnellen. Ook merk ik dat bij een gelijkblijvende omgevingstemeratuur de temperatuur van de suikerwash met een paar graden begint te stijgen. Deze suikerwash heeft nu een SG van 1050 en is 21,7graden warm.

 

mvg,

 

Paul

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?