Goeie morgen iedereen. Tegen gisteren avond is het brubbelen gestopt. vermoed dat er toch wel ergens iets verkeerd is gelopen met mijn suikerwash. Heb dit weekend een hydrometer besteld en deze zou vandaag moeten toekomen. Meten is weten.
Wellicht onderneem ik dan later deze week een 2e poging voor het maken van een suikerwash, maar dan zonder havermout. Wel vraag ik me af wat er verkeerd is kunnen lopen.
Deze tip kreeg ik ooit en helpt goed:
Het is altijd beter de gist te hydrateren voor gebruik: meng een koffielepel suiker in 1 glas water (max. 25cl, tussen ong.25°C), strooi de korrelgist hierover. Normaal start de gist in +/- 30min-1u op in het glas. Indien u het meteen in heel de vat toevoegt kan het inderdaad wel langer duren voor de gisting op gang komt.
Vandaag is mij hydrometer toegekomen en heb die meteen in mijn suikerwash gestoken. Die heeft een SG van 1082. Wat mij vandaag is opgevallen is dat er toch nog een lichte sprankeling aanwezig is. wellicht niet genoeg om mijn waterslot te latten brubbelen of wellicht sluit mijn emmer niet voldoende af. Nu ik een hydrometer heb zal ik binnen een aantal dagen nog eens een meting doen om te zien of er een verandering is.
Dag iedereen, korte update inzake mijn eerste suiker wash. Na een heel trage start (en toevoeging van extra gist) is de vergisting goed op gang gekomen. Momenteel zit ik met een SG van 1009. Wellicht kan alles binnen een paar dagen in de T500. Het volledige gistingsproces zal dus ongeveer een kleine 5 weken geduurd hebben. kan dit kwaad?
Een week na de eerste suikerwash heb ik een tweede wash opgestart exact volgens je instructies Robbert. Deze is veel rapper opgestart dan mijn eerste poging. Na een week merk je wel dat de luchtbellen in het waterslot afnemen om dan een 10-tal dagen later weer te versnellen. Ook merk ik dat bij een gelijkblijvende omgevingstemeratuur de temperatuur van de suikerwash met een paar graden begint te stijgen. Deze suikerwash heeft nu een SG van 1050 en is 21,7graden warm.
mvg,
Paul