Meldingen
Alles wissen

Eerste suikerwash


Berichten: 50
Topic starter
(@gerardo)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eerste suikerwater staat nu volop te borrelen. Heb turbo 8 gist toegevoegd .

Nu lees ik dat kwaliteit niet goed is van deze gist.   Is mijn resultaat als ik hem 2x overhaal in mijn potstill keteltje goed genoeg om er likeur van te maken?

Volgende keer met bakkersgist.

Bedankt voor antwoord alvast

 

Beantwoorden
24 reacties
11 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@gerardo dat licht er een beetje aan, hoe heb je de stookwijn gemaakt, hoeveel suiker, hoeveel liter, actieve kool toegevoegd, ga je een klaringen middel gebruiken en filteren over kool enzo vort. Een suiker stookwijn kan het beste met een kolom stoken maar zeker minimaal 2 keer. Je zal het vanzelf ervaren of het aan jou eisen voldoet.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@rumo 

25 liter 6 kg suiker

Potstill installatie

Heb ik klaringsmiddel nodig?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@gerardo, Turbo is een compleet concept. Turbo gist vergisten met actieve kool daarna klaren dan distilleren met een kolom ketel en dan ook nog eens filteren door een koolstof filter. Harstikke turbo allemaal 😉 maar als je het niet doe dan komen vaak de klachten zoals ik ruik en/of proef iets onaangenaams.

Ja, en natuurlijk niet te veel suiker geen 8 kg maar 6 kg per 25l komt al meer in de richting.

Maar lees het gerust nog eens na we hebben op het forum bijna 100.000 berichten en zeker de helft gaat over Turbo Gist 😆 

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@rumo 

Oke   ga het meemaken

Alhoewel ik nu al weet dat ik met andere gist ga werken.

Heb tijd genoeg dus niets hoeft snel als het maar goed is.

Genoeg te leren nog

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 63

@gerardo Ik ben net ook van de turbogist afgestapt en ga het recept van Robbert e.a. morgen maken.

Bij mij ging het vergisten van die Turbo helemaal niet zo snel. 2,5 week tot het uitgegist was. Dat traditionele recept heeft ongeveer maar een week meer nodig. En je hoeft er niet bij te blijven 😄.

Ik had veel alcohol (16%) maar uiteindelijk ga ik de opbrengst na strip en spiritrun als schoonmaakmiddel gebruiken. Komt goed uit want hij is ook blauw als spiritus.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

  • Juist  tijd genoeg zeker als kwaliteit dan beter is.
Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

Eerste suikerwash gisteren en vandaag gestookt

Opbrengst 2.5 liter 80%  0.75 liter 70%

Is dit normale opbrengst?

Had 25 liter stookwijn

 

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gerardo

 

Ervan uitgaande dat je de 6 kilogram suiker in 25 liter bedoeld, dan zit je op een theoretische maximale opbrengst van 12,4%, dus een 3100 ml pure alcohol.

 

Je hebt een 2500 ml opgevangen als destillaat, dus een 80% van de maximale opbrengst, dat is prima. De 100% ga je niet redden omdat je ook gedeeltes moet weggooien (voorloop en het hoofdpijn spul achteraan).

Beantwoorden
(@tonio)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@alchemist Hoeveel % is de naloop. Of wanner weet je dat het naloop is?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@tonio percentage is niet iets waar ik op zou sturen, vooral niet als je begint. Snelheid van destilleren, of beter gezegd warmte toevoer en andere factoren kunnen een rol spelen.

 

De veiligste methode qua smaak blijft proeven, in het begin zoek je wanneer de modelbouwlijm lucht of zure smaak verdwijnt, dat wordt de start. Het einde is meestal bitter of smaken die je niet wilt, type ketel, gebruikte grondstoffen (ook gist) spelen hierin een rol.

Beantwoorden
(@tonio)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@alchemist : dank je👍🏽

Beantwoorden
Berichten: 50
Topic starter
(@gerardo)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Heb limonchello gemaakt van 1 liter van deze alcohol maar zit vieze nasmaak aan.

Komt dit doordat ik turbogist gebruikt heb.?

Ga nieuwe suikerwash maken met bakkersgist. Moet ik nog iets toevoegen voor het gisten?

De limonchello kan het beste weggooien denk ik of kan ik de alcohol eruit disteleren gaat die nasmaak dan weg of blijft dit?

Vast bedankt voor antwoord

 

 

Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@gerardo dat kan bijna niet missen  . Een turbo gist geeft bijsmaak die ook met een gemiddelde kolom ketel niet weg te krijgen is  . Dus met potstill zeer lastig.  

Er zijn Turbo gisten die zelfs geleverd worden als set of met advies van actief kool en klarings middel. De producent weet dus al dat het gist op zich niet zonder na correctie volstaat.

Er zijn diverse gisten die goed presteren en geen na correctie nodig hebben . 

Wat probleem is alleen is hebberigheid. Men wil met zo weinig mogelijk liters zoveel mogelijk behalen.  Het haalbaar volume alcohol met turbo gist of een simpel biergist uit suiker is exact het zelfde alleen je lost dan suiker in meer water op .

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 63

@robbert Ha ha, heb ik door schade en schande van jullie geleerd. Mijn eerste distillaat van Turbo Suikerwash zit nu in de ruitensproeiertank van mijn auto. Is ook blauw van kleur dus dat klopt en werkt uitstekend.

Mijn tweede suikerwash, gemaakt met bakkersgist en vooral veel geduld naar het recept van Robbert en Alchemist (verhoudingen van alles zijn haast hetzelfde) smaakte na een run door de Vevor al goed genoeg om door de Cola te gooien. Goed genoeg is: neutraal en geen nasty smaken of kleurtjes.

Weekje langer geduld, goedkoper en stukken lekkerder!

Beantwoorden
(@tonio)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@robbert hallo robbert, hoeveel gram bakkersgist moet ik gebruiken met 6kg suiker voor 25 liter?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@tonio bij een schone vergisting gebruik je 3-4 gram droge korrel gist per liter . 

Met verse / natte gist gebruik je de dubbele hoeveelheid. 

Dat geld ook voor vloeibare gist. 

Beantwoorden
(@tonio)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@robbert wederom dank je wel! Ik ga ermee aan de slag…

Beantwoorden
(@tonio)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@robbert Hi, ik heb een tijdje niets gedaan en wil weer beginnen. Ik wil wodka gaan staken. Even voor de duidelijkheid. Dus 6kg suiker voor 25l met 100gr bakkersgist?

gr borreltje

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@tonio 5,5 kg suiker . Deze met 7 gr citroenzuur verwarmen in 2.75 liter water  op 80 graden . Dit 40 min aanhouden  .  Dan aanvullen met koud water tot 25 liter.  (afkoelen tot 24 gr ) dan 100 gr bakkersgist erbij en 10-14 gr DAP  Dit laat je vergisten op 21-25 gr en je heb een perfecte alcohol. Dit kan niet mislukken.

Alcohol uit suiker is geen vodka!   

Verschillende Vodka soorten word gemaakt uit verschillende producten zoals Knollen , aardappelen, granen , mout , grassen , wortelen 

Maar een kwaliteit vodka maak je uit graan en mout 

Beantwoorden
(@tonio)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@gerardo hoeveel gram bakkersgist gebruik je met 6kg suiker ?

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 63
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

LET OP: bepaal en vraag naar de dosering van droge versus "verse" bakkersgist. Ik ben daar een keer haast mis op gegaan omdat ik verse gebruik en uitging van de dosering van de droge!

Prima resultaat met het simpelste recept trouwens. Let ook op het pruttelen met citroenzuur van je wash; maakt de suikers makkelijker eetbaar voor de gist. Als voedsel heb ik Marmite gebruikt. Werkte prima.

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

In dit filmpje een totaal andere manier om een suikerwash te maken. Ik vond het zeer interessant. Ik dacht altijd eens je de gist toegevoegd had, dat je ervan af moest blijven. Het deksel niet te teveel openen en zeker niet roeren om geen extra zuurstof toe te voegen. Moet ik mijn proces herbekijken? Wat zijn jullie meningen?

 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@concha gist in een zuurstof rijke omgeving vorm knop en deeld zich en zet daarbij nagenoeg geen suikers om en stoot dus weinig alcohol af. In een anearobe ( zuurstof arme) toestand deeld gist niet en stoot daarbij alcohol af. 

Ga je tussendoor zuurstof toevoegen stopt hetmet alcohol af stoten en gaat eerst meer azijnzuur afstoten en weer proberen knop te vormen. Als er dan al ruim alcohol aanwezig is gaat het azijnzuur zich binden met de alcohol en daarbij ethylacetaat vormen wat weer lastig is uit te destilleren omdat de damp temperatuur nagenoeg dicht bij de ethyl temperatuur ligt .

Dit geeft dus  ook verminderde kwaliteit aan destillaat. 

Daarnaast kan acetaat doorslaan en ook de ph te ver dalen wat het beslag zo goed als verknald.

 Nu denkt men omdat de levensduur van gist beperkt is en grotendeels afsterft tijdens de vergisting periode dat tussendoor vermeerderen voordeel bied maar er wordt dus veel vervuiling extra geproduceerd hierbij. 

Daarom is een ruime pitch beter om voldoende gistcellen te hebben voor de hele gist periode.

Een normale active vergisting waarbij de gistton open zou staan hoeft geen probleem te geven zolang inderdaad gisting aanwezig is  . De uitgestote co2 ligt als een " deken" op het beslag waardoor zuurstof niet doordringt.

Zodra vergisting voorbij is valt het deken weg en is meteen verwerken of afsluiten dan wel een must. Omdat ook dan zuurstof kan indringen en zeker zal  binden met de ethyl en dus ook weer acetaat vorming optreedt.

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@robbert Bedankt voor de uitleg. Hier wordt de wash in het afgesloten vat rond gepompt. Ik veronderstel dat er dan weinig zuurstof toegevoegd wordt? Of zie ik dit verkeerd?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?