Meldingen
Alles wissen

Enorme schuim tijdens gisten


Berichten: 318
Topic starter
(@harryd1969)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goede middag

 

sinds 3 dagen staat een rum melasse te gisten. 25 liter bestaande uit 4 liter melasse, 3 kg rietsuiker en 3 kg bananen.

 

staat aardig te gisten, maar vanochtend opeens deksel eraf en een en al schuim. Vorige keer ook zo vergist maar zonder de bananen, komt dit puur door de bananen ?

 

harry

1617889548-6694DE56-2C69-4195-80C3-3E1525A92F6E.jpeg
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
1 Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

Zo ging de gisting 

1617889579-220C78FC-3A64-404B-9050-240ED9C08997.png
Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Weet helaas geen antwoord op je vraag maar heb wel een vraag 🙂 welke app gebruik je om dit te zien?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@rossieking dat is de plaato, stukje hardware ( waterslot) met sensoren en app, Harry

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
6 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@gompie ah nou dat dus..... schuim weggeschept en lijkt nu goed te gaan maar het gist als een malle nog .....

Beantwoorden
gompie
(@gompie)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 991

@harryd1969 

Een gebruiker scheef dat hij de eerste 24 uur met regelmaat roerde om het schuim in bedwang te houden.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@gompie yep heb t even gelezen, tip voor de volgende keer 😉 wilde eerst een 60 liter vat doen, nu blij dat ik dat nog niet gedaan heb 😉

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@harryd1969 niet roeren . Je brengt er meer zuurstof in terwijl je juist de zuurstof zo snel mogelijk kwijt wil .

Gist werkt anearobe. .

Meer zuurstof is wel deling maar weinig Omzetten naar alcohol .

In deze face ook veel azijnzuur vorming te veel azijnzuur geeft acetaat .

Schuimen kun je ook nu voorkomen door oppervlakte spanning te verlagen .  Beetje olie of klein beetjes roomboter toevoegen .

Hoog oppervlakte spanning kan komen door aanwezig eiwitten deze maken de wand en ontsnappende co2 vult dit tot bellen. .

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@robbert dank voor je altijd weer kundige advies!! Heb net klein beetje roomboter toegevoegd, zeker niet geroerd. Wel blij dat ik het in een 30 liter emmertje ontdek, je zult een 120 liter vat zo doen 😉 hij vergist nu stevig door maar geen nieuwe schuimvorming meer zo te zien

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@harryd1969 wat moesten we toch beginnen zonder al die goede adviezen van Robbert.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?